- Presidenten kan tvinges til å gå

UNDER PRESS: President Asif Ali Zardar. Foto: Scanpix.      Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->     /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->
UNDER PRESS: President Asif Ali Zardar. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAnklager om korrupsjon kan stikke kjepper i hjulene for Asif Ali Zardari – midt under Pakistans krig mot Taliban.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om bombeangrep i Pakistan den siste måneden

* 2. november: Minst 20 personer drept i et selvmordsangrep i Rawalpindi

* 28. oktober: Mellom 90 og 120 mennesker drept da en eksplosjon rammet kvinnenes marked i Peshawar

* 16. oktober: 13 mennesker drept da tre selvmordsbombere angrep en politistasjon i Peshawar

* 15. oktober: Minst 28 mennesker, inkludert ni angripere, drept under tre angrep mot sikkerhetsinstallasjoner i Lahore. En bilbombe drepte elleve mennesker i Kohat-distriktet nordvest i landet

* 12. oktober: 41 mennesker, deriblant seks sikkerhetsoffiserer, drept av en selvmordsbomber ved et marked i Shangla-distriktet nordvest i landet

* 10. oktober: 23 mennesker, deriblant de 14 angriperne, drept under et angrep på hærens hovedkvarter i Rawalpindi

* 9. oktober: 53 mennesker drept av en selvmordsbomber i Peshawar

(Kilde: AP, NTB)

(ABC Nyheter): Samtidig med terroristenes herjinger overalt i landet, og en pågående offensiv i Sør-Waziristan, så dukker det nå opp alvorlige problemer for president Asif Ali Zardari. Som før i hans politiske karrière er det påstandene om korrupsjon som rammer ham.

Før Pervez Musharraf ga fra seg makten, og før Benazir Bhutto returnerte til hjemlandet, ble det nemlig inngått en avtale mellom de to. Avtalen sikret i all hovedsak to ting: At Musharraf ikke skulle bli straffeforfulgt etter å ha vært president, og at Benazir Bhutto kunne sette fot på pakistansk jord uten å risikere å bli satt i fengsel mistenkt for korrupsjon. Avtalen fungerte godt for de to partene, men også den amerikanske regjeringen med daværende president George W. Bush ved roret.

Nå har mye forandret seg. Bush og Musharraf har trukket seg tilbake, og Benazir Bhutto ble drept i en terroraksjon i Rawalpindi 27. desember 2007. I det påfølgende valget regnet de fleste med at hennes mann, Asif Ali Zardari, ville velge en tilbaketrukket rolle. Det gjorde han ikke, og til manges overraskelse var det han som ble president. Mannen som gikk under navnet Mr. Ten percent inntok landets høyeste embete.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presses ut

Atilla A. Iftikhar. Foto: Privat.Atilla A. Iftikhar. Foto: Privat.

I dag er den politiske situasjonen høyst ustabil. Ifølge de anerkjente analytikerne i Stratfor.com prøver maktpersoner i militæret nå å bli kvitt Zardari, fordi han utgjør en trussel for dem. Neste år skal tre av de viktigste postene i militæret skiftes, både hærsjefen, sjefen for etterretningstjenesten ISI og den mektige generalen Tariq Majid, som er forsvarssjef, skal gå av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykten er at Zardari i et maktvakuum kan skaffe seg mye mer innflytelse enn det han allerede har. Ifølge Stratfor.com prøver nå militære å påvirke den politiske opposisjonen i Pakistan til å skvise Zardari fra makten, med bakgrunn i avtalen som ble gjort av hans kone og Pervez Musharraf.

35 drept i går i Rawalpindi. Foto: Scanpix.35 drept i går i Rawalpindi. Foto: Scanpix.

Avtalen, kalt National Reconciliation Ordinance (NRO), gir i korte trekk amnesti til alle politikere, partiansatte og byråkrater som har vært anklagd for korrupsjon, underslag, hvitvasking av penger, mord og terrorisme i tidsrommet mellom 1. januar 1986 og 12. oktober 1999.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omstridt ordning

I to uker har pakistanske soldater kjempet i Sør-Waziristan. Foto: Scanpix.I to uker har pakistanske soldater kjempet i Sør-Waziristan. Foto: Scanpix.

Musharraf innførte ordningen i 2007, men etter at høyesterettsdommerne i Pakistan fikk tilbake stillingene sine, har de krevd at saken skal behandles i parlamentet for å være gyldig. Det har også president Zardari ment å gjøre, men presset han har blitt satt under de siste ukene har ført til at han i dag trakk lovforslaget. Nøyaktig hva konsekvensene vil bli av dette er foreløpig ikke sikkert, men i ytterste fall kan det hende at president på ny vil bli stilt for retten for korrupsjon.

Den norsk-pakistanske samfunnsforskeren Atilla A. Iftikhar bor i Islamabad. Han ser ikke bort fra at presidenten kan bli nødt til å trekke seg som en følge av saken.

- Det kan skje at han velger å trekke seg. Ingen i Pakistan er tjent med en langvarig politisk krise. Zardari er ikke populær i Pakistan nå, og en av Zardaris fremste politiske rivaler, Nawaz Sharif, har ymtet frempå om massemønstringer i gatene i protest mot denne ordningen, sier Iftikhar til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonspolitiker Nawaz Sharif har kalt NRO for en «svart lov», og ifølge statsminister Yousuf Raza Gilani, er presset fra andre parlamentarikere grunnen til at man nå trekker lovforslaget. Hvilket utfall den politiske krisen vil få, er fortsatt høyst usikkert.

Blodig måned i Pakistan

Samtidig fortsetter offensiven i Sør-Waziristan. Siden 17. oktober har cirka 30.000 regjeringsstyrker kjempet mot anslagsvis 10-15.000 militante i dette området. Hittil har det bare blitt meldt om 11. drepte soldater, mens de militante ifølge hæren skal ha mistet flere dusin med soldater.

Samtidig har en voldsom terrorbølge sveipet over Pakistan. Senest mandag ble 35 mennesker drept i en bombeaksjon Rawalpindi. Flere hundre sivile har blitt drept siden begynnelsen av oktober.