NORDISK RÅDFinland satser heller på EU enn Norden

Jens Stoltenberg fikk Finlands statsminister Matti Vanhanen mot seg i ønsket om nordisk plass ved de mektiges bord. Foto: Thomas Vermes
Jens Stoltenberg fikk Finlands statsminister Matti Vanhanen mot seg i ønsket om nordisk plass ved de mektiges bord. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStøre mener Norden utgjør en formidabel økonomisk maktblokk bare landene står sammen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stockholm (ABC Nyheter): Når utenriksminister Jonas Gahr Støre ankommer Nordisk Råd i kveld, vil han følge opp sin idé om at Norden samlet burde sikre seg innflytelse i gruppa av de mektige land, G20.

Denne gruppa møtes med jevne mellomrom og forhandler seg i mellom om globale spørsmål som klima og frihandel.

Støre har påkekt at Norden utgjør en formidabel økonomisk maktblokk dersom man står sammen.

Finland: - EU naturlig

Men da statsministrene i dag avholdt en felles pressekonferanse under Nordis Råds sesjon i Stockholm, nærmest parkerte Finlands statsminister Matti Vanhanen (Centern) en slik idé.

ABC Nyheter spurte statsministrene om de ser det som en styrke eller svakhet for Norden at noen av landene ikke har sete i Brussel, men til gjengjeld kan tale med en selvstendig røst i FN, Verdens handelsorganisasjon WTO og andre internasjonale fora.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den nåværende situasjonen er en realitet vi må forholde oss til som en realitet. Kanskje burde vi tenke på G20-samarbeidet, sa Matti Vanhanen, og fortsatte:

I det tilfellet vil den mest naturlige være å vinne innflytelse gjennom EU. Det er best at EU representerer oss i stedet for at enkeltstater gjør det.

Maktkamp innad i EU

For de nordiske EU-landene er situasjonen den at de har annet å tenke på i forhold til G20, enn den nordiske dimensjonen.

Innad i EU pågår det dragkamper nettopp om å få alle EU-landene felles representert gjennom EU, i stedet for at fire enkeltland skal være der.

I dag er Frankrike, Italia, Storbritannia og Tyskland blant de 19 utvalgte. De som er inne i varmen, vil nødig gi fra seg innflytelse.

Sverige vil dra med Norge

På ABC Nyheters spørsmål svarer for øvrig Sveriges næringsminister Maud Olofsson (Centern) at det nordiske samarbeidet på en god måte utfyller EU.

- Vi vil fra svensk side se til at Norge uformelt får følge med i diskusjonene i EU, lovet Olofsson.