Her blir du mest overvåket

REAGERER: Direktør Georg Apenes i Datatilsynet reagerer på graden av overvåking i enkelte restauranter i Oslo. (Foto: Atle Jørstad)
REAGERER: Direktør Georg Apenes i Datatilsynet reagerer på graden av overvåking i enkelte restauranter i Oslo. (Foto: Atle Jørstad)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Nå blir du overvåket der du sitter og tygger mat, sier Georg Apenes. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Datatilsynet

* Karl Johan ble undersøkt fra Oslo S til Egertorget.

* Bogstadveien ble undersøkt fra Josephines gate til Industrigata.

* 23 av de 70 kontrollerte virksomhetene hadde kameraovervåkning.

* Bare en av disse 23 hadde alt i orden. Det vil si at 96 prosent hadde en eller flere mangler.

* Fire virksomheter overholdt verken meldeplikten til Datatilsynet eller varslingsplikten overfor mennesker som ferdes i området.

* 80 prosent brøt meldeplikten.

* 39 prosent brøt plikten om varsling.

Kilde: Datatilsynet.

OSLO (ABC Nyheter): Torsdag avslørte Datatilsynet resultatene fra deres undersøkelser i tre handlegater i Oslo. Spesielt restaurantbransjen overrasker.

- Jeg er overrasket over at overvåkningskameraer er utbredt der hvor folk sitter og spiser mat, sier direktør Georg Apenes i Datatilsynet til ABC Nyheter.

Mer overvåking på spisesteder

Datatilsynets undersøkelser har vist en økende tendens til overvåking i restauranter og på spisesteder.

Fire av syv restauranter eller spisesteder var overvåket. Én restaurant hadde ikke mindre enn åtte kameraer som skulle overvåke gjester og ansatte.

Datatilsynet undersøkte graden av overvåkning i Karl Johans gate, Bogstadveien og Smalgangen.

- Innenfor Ring 2 i Oslo er det om lag 1000 kameraer. Da har vi ikke regnet med de 400 kameraene på Oslo S, sier overingeniør Stein Erik Vetland i Datatilsynet på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Datatilsynet er Norge verdens nest mest teleovervåkede nasjon. Bare britene har flere overvåkningskameraer enn oss.

Sammenliknet

Tallene har Datatilsynet sammenliknet med funn fra andre byer. Fra tidligere er Bergen, Trondheim, Tromsø og Kristiansand undersøkt.

Mens 47 prosent av virksomhetene på Karl Johan hadde kameraovervåkning, er det tilsvarende tallet for Bergen 37 prosent, Trondheim 16 prosent, Tromsø 18 prosent og Kristiansand 24 prosent.

Apenes understreker at tallene ikke er mer enn en indikasjon.

- Det er mer et inntrykk enn en vitenskapelig undersøkelse. Vi håper dette skal føre til en mer nyansert debatt rundt videobruk, sier direktøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overrasket

Datatilsynet var overrasket over at det ikke var flere kameraer i hovedstadens paradegate. Tilsynet hadde også intervjuet noen tilfeldige forbipasserende i forbindelse med undersøkelsene, som trodde 70 prosent av butikkene hadde kameraovervåking.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det overrasker meg kanskje enda mer at folk regner med at 70 prosent av butikkene har kameraovervåkning, og godtar det uten videre. At man bare regner det som en del av møblementet i en butikk, sier Apenes.

Det er store avvik fra regelverket for de virksomhetene som har kameraer i Karl Johans gate. Datatilsynets undersøkelse viser at 81 prosent av disse hadde ett eller flere avvik. 74 prosent hadde brudd på meldeplikten, mens 74 prosent hadde et brudd på varslingsplikten.

Mindre overvåking i Bogstadveien

Det var imidlertid en del forskjeller fra Karl Johan til de to andre gatene. Mens 41 prosent av Smalgangen-virksomhetene hadde kameraovervåkning, er det tilsvarende tallet bare 28 prosent i Bogstadveien.

- I Bogstadveien var det betydelig mindre overvåkning. Vi så også at det bare er sporadisk overvåkning av det offentlige rom i Bogstadveien, mens hundre prosent av Smalgangen er overvåket, sier avdelingsdirektør Knut B. Kaspersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen ble 70 virksomheter kontrollert i de tre gatene. 96 prosent av disse hadde en eller flere mangler

- Det er merkelig at folk som er i en del av en by skal være mer belastet for overvåkning enn andre, sier Apenes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskjeller

Han understreker også at det er store forskjeller innad i bransjene.

- Det er så tilfeldig. I flere klesbutikker i Trondheim fikk vi beskjed om at de ikke ville ha overvåkningskameraer fordi de mente det var aktiv mistillit til sine kunder. Da ville de heller ta tapene på grunn av nasking. Et sted i Oslo så vi gullsmeder uten overvåkningskameraer. Og så er det de som overvåker når du tygger mat, sier Apenes.

Ifølge Apenes har en engelsk undersøkelse vist at kameraovervåking fungerer for oppklaring av voldssaker. Utover det er ingenting bevist om overvåkingen gjør det tryggere å ferdes i byene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det gir helt klart en falsk trygghet. Men det er jo åpenbart et marked for dette, sier Apene, og understreker at overvåkningsutstyr har blitt både billigere og lettere tilgjengelig den siste tiden.


Overvåking i byene

* Datatilsynet har kontrollert 412 virksomheter i fem byer.

* I gjennomsnitt hadde 28 prosent av disse montert overvåkingskamera.

* Resultatene for hver by:

* Oslo 47 prosent.

* Bergen 37 prosent.

* Trondheim 16 prosent.

* Tromsø 18 prosent.

* Kristiansand 24 prosent. (©NTB)