- Fikk sparken fordi jeg var for tjukk

FOR TJUKK? Modellen Filippa Hamilton i den retusjerte reklamen for Ralph Lauren (t.v.) og slik hun ser ut i virkeligheten på catwalken i New York høsten 2006 (t.h.). (Foto: Scanpix)
FOR TJUKK? Modellen Filippa Hamilton i den retusjerte reklamen for Ralph Lauren (t.v.) og slik hun ser ut i virkeligheten på catwalken i New York høsten 2006 (t.h.). (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet hevder Filippa Hamilton som ble gjort sykelig tynn i Ralph Lauren-reklame.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er saken

29. september ble et sterkt retusjert bilde av Filippa Hamilton i en Ralph Lauren-reklame publisert på nettstedet Photoshop Disasters, som setter fokus på dårlige retusjeringsjobber.

Ralph Lauren svarte med å gå til sak for brudd på opphavsretten.

På grunn av den amerikanske loven Digital Millennium Copyright Act ble blogginnlegget fjernet av nettleverandøren.

Nettstedet BoingBoing fulgte opp med å publisere bildet på sine sider.

Ralph Lauren reagerte på samme måte igjen, men BoingBoings canadiske nettleverandør informerte nettstedet i stedet for å fjerne bloggen. Resultatet ble artikkelen «The criticism that Ralph Lauren doesn't want you to see!»

BoingBoing mener de ikke har gjort noe galt ved å bruke bildet, og viser til loven om «Fair use», som sier at selv om noe er opphavsrettslig beskyttet, kan det likevel brukes uten tillatelse i bestemte situasjoner, særlig i forbindelse med omtale eller kritikk av verket.

Andre nettsteder fulgte saken og publiserte bildet.

Om lag to uker etter at bildet ble publisert på Photoshop Disasters gikk Ralph Lauren ut og beklaget bildebruken.

Nå hevder svensk-franske Filippa Hamilton at motegiganten ga henne sparken i april fordi hun er for tjukk. Ralph Lauren benekter dette.

(ABC Nyheter): Tidligere i uken skrev ABC Nyheter at Ralph Lauren innrømmet å være ansvarlig for et bilde der modellen Filippa Hamilton er gjort så utmagret at det ser ut som hodet hennes er bredere enn midjen. Bildet ble brukt i reklamekampanjer i Japan.

En talsperson for klesgiganten beklaget at de hadde retusjert bildet slik at det ga et forvridd bilde av kvinnekroppen.

Onsdag hevdet Hamilton (23) som har jobbet for Ralph Lauren siden hun var 15 år, at selskapet ga henne sparken tidligere i år fordi de mente at hun var for tjukk.

- De sa at jeg ikke passet inn i klærne deres mer fordi jeg var for stor, sier modellen ifølge Daily Mail.

Bloggen Photoshop Disasters har publisert nok et sjokkerende bilde fra en Ralph Lauren-kampanje. (Foto: Photoshop Disasters)Bloggen Photoshop Disasters har publisert nok et sjokkerende bilde fra en Ralph Lauren-kampanje. (Foto: Photoshop Disasters)

Modellen som er 174 cm høy, veier rundt 54 kilo bruker klær i størrelse 36, tar dette ekstra tungt fordi hun har jobbet for selskapet så lenge:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har jobbet med dem siden jeg var 15 år gammel, så jeg har sett på dem som familie. Jeg ble veldig såret, sier hun.

- Det er ikke sunt, det er ikke riktig

Ifølge Hamilton var det i april at motegiganten ikke ville fornye kontrakten hennes på grunn av kroppsvekten, altså flere måneder før det retusjerte bildet av henne skapte debatt på nettet.

Hun sier videre at hun ble sjokkert over å se bildet, som hun mener er et dårlig image for Ralph Lauren og har dårlig innflytelse på unge jenter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg så ansiktet mitt på en ekstremt tynn jente – som ikke er meg.

- Det gjør meg trist. Det får meg til å tenke at Ralph Lauren ønsker å ha et slikt image – og det er ikke sunt, det er ikke riktig, sier Hamilton.

- En feil

I en uttalelse benekter Polo Ralph Lauren at Hamiltons kroppsvekt skal ha vært avgjørende for at de ikke fornyet kontrakten med henne. Selskapet hevder grunnen er at hun ikke klarte å levere det hun var forpliktet til i kontrakten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet hevder også at det retusjerte bildet av Hamilton ble brukt i Japan ved en feil, at det egentlig ikke var godkjent for bruk og at det som ble brukt i USA var en annen versjon av bildet.

Nytt forvridd bilde

Samtidig har bloggen Photoshop Disasters, som publiserte det retusjerte bildet av Hamilton og startet debatten på internett som fikk Ralph Lauren til å beklage, publisert nok et bilde fra en av moteselskapets kampanjer.

Nok en gang er kroppsfasongen unaturlig og forvridd – og den ukjente modellens midje er ekstremt smal.

I innlegget står det at selv om Ralph Lauren har unnskyldt for bruk av Hamilton-bildet, så har selskapet ikke bedt om unnskyldning for å ha saksøkt Photoshop Disasters for å ha publisert bildet.

«Det gjør det veldig vanskelig å motstå å vise dere dette bildet som er hentet fra et utstillingsvindu i Sydney, Australia,» skriver bloggeren videre.

(Se bildet til høyre i denne artikkelen.)

Ralph Lauren har ikke svart på henvendelser fra ABC Nyheter.

Les også: Klesgigant beklager å ha «forvridd kvinnekroppen»