Vil teste ut tarmkreftscreening

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHelsedirektoratet vil starte pilotprosjekt for screening av tarmkreft. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

Screening er systematiske undersøkelser for en bestemt sykdom i en befolkningsgruppe.

I Norge har man allerede screeningprogrammer for brystkreft og livmorhalskreft.

Tarmkreft eller kolorektal kreft er ondartede svulster i tykktarmen (kolon) eller endetarmen (rektum).

Svulstene sitter oftest i tykktarmens siste del eller i endetarmen. Reft i tykktarm og endetarm omtales vanligvis under ett som tarmkreft.

I Norge påvises cirka 2200 nye tilfeller av kolonkreft og ca. 1000 nye tilfeller av rektumkreft hvert år.

De siste 50 årene har man sett en 50 prosents økning i antall tilfeller av tarmkreft i Norge.

Jo eldre man blir, jo større er sjansen for å utvikle kreft i tykktarmen.

Lavt inntak av rødt kjøtt, bearbeidede kjøttvarer og fett anbefales. Mye grønnsaker og fysisk aktivitet anbefales som forebyggende tiltak.

Kilder: Pasienthandboka.no og Kreftforeningen

(ABC Nyheter): Kolorektal kreft er kreft i tykktarmen eller endetarmen. I Norge fikk cirka 3400 påvist denne typen kreft i 2007.

Forskning viser at forekomsten øker verden over, og i Norge har økningen vært på hele 50 prosent de siste 50 årene.

Fordi sykdommen har få synlige symptomer oppdages den ofte sent, og tarmkreft er blant de mest dødelige kreftformene i Skandinavia.

Under en paneldebatt om diagnostisering og forebygging av tarmkreft tidligere i uken, kom det frem at Helsedirektoratet vil sette i gang et pilotprosjekt for screening av tarmkreft. Direktoratet har opprettet en arbeidsgruppe som skal se på dette, og planen er at et utvalg fylker skal inngå i pilotprosjektet.

Prosjektet avhenger av en økonomisk satsing fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), men signalene fra departementet skal være gode.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har blitt bedt av HOD å forberede et slikt pilotprosjekt. Men vi kan ikke si så mye mer før statsbudsjettet kommer, sier fungerende divisjonsdirektør Lisbeth Myhre til ABC Nyheter.

I Norge har man allerede screeningprogrammer for brystkreft og livmorhalskreft.

Les også: - Vestlig livsstil gir mer tarmkreft

Vil teste for blod i avføringen

Kreftforeningen er svært positiv til signalene fra helsemyndighetene:

- Vi har jo vært for dette og har skrevet brev til helsemyndighetene hvor vi har anbefalt at de setter i gang med organiserte forsøk av screening av tarmkreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tarmkreft er jo en av de store kreftformene, men samtidig er det lite oppmerksomhet på denne kreftformen, sier assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei til ABC Nyheter.

Fordi økonomien ikke er avklart, vil Helsedirektoratet ikke overfor ABC Nyheter si noe om rammene til et slik pilotprosjekt eller hvilken screeningmetode som skal brukes. Men i sin innstilling til Helsedepartementet går direktoratet inn for at man gjennomfører såkalt FOBT-screening i første omgang. Det vil si at man tester for blod i avføringen. Dersom testen er positiv, gjennomføres samme test igjen. Er den positiv nok en gang, tas pasienten inn til videre undersøkelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er flere alternativer for de videre undersøkelsene. Ett alternativ er koloskopi, en undersøkelse der en bøyelig fiberoptisk slange føres inn i tarmen. Ett annet er såkalt CT-kolografi, som er mindre ubehagelig, men som innebærer at pasientene utsettes for stråling.

Les også: - Røyking kan gi tarmkreft

- Bør gi gode resultater

- Kreftforeningen er opptatt av at helsemyndighetene setter i gang organiserte forsøk.

- Vi har ikke tatt stilling til hvilken type screening, det må et samlet norsk fagmiljø bli enige om. Alle er enige i at man bør sette i gang, men man er uenig om hvilken type screening man skal bruke, sier Ole Alexander Opdalshei.

- Tarmkreft er en kreftform som vi vet at utvikler seg over tid, fra små polypper som vokser og kan bli til celleforandringer og kreft. Så man skulle tro at man kan få gode resultater fra screening, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En dansk undersøkelse viser at screening for tarmkreft lønner seg så lenge deltakelsen er over 40 prosent.

Undersøkelsene ble gjort i 2005-2006 i Vejle og København, blant dansker i aldersgruppen 50-74 år. Kun 48 prosent av målgruppen takket ja til tilbudet, likevel var undersøkelsen lønnsom, ifølge Sunnhetsstyrelsens beregninger.

64 prosent av de krefttilfellene som ble påvist, var i et tidlig stadium.