Stygge anklager mot Kai Eide

STRID: Kai Eide avviser anklagene fra hans sparkede kollega, Peter W. Galbraith. Foto: Scanpix.
STRID: Kai Eide avviser anklagene fra hans sparkede kollega, Peter W. Galbraith. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPeter W. Galbraith kom med stygge anklager mot sjefen Kai Eide i brevs form før Ban Ki-moon fikk nok og ga ham sparken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I rene ord anklager Galbraith norske Kai Eide for å stå i ledtog med den sittende afghanske presidenten Hamid Karzai.- Bare tull svarer Eide på anklagene.

New York Times publiserte torsdag utdrag fra brevet som ble foranledningen til at Peter W. Galbraith fikk sparken som spesialutsending til Afghanistan for FN.

I brevet går han til harde angrep på måten Kai Eide håndterte det omstridte presidentvalget i Afghanistan.

Blant annet skriver han at Eide ga ordre om at et valgsenter UNAMA satte opp, ble beordret til å ikke kommunisere med noen da det ble klart at Karzai hadde fått en rekke stemmer fra valglokaler som ikke var åpne på valgdagen. Ifølge Galbraith gjaldt det også den uavhengige valgkommisjonen i Afghanistan, og valgklagekommisjonen som har som ansvar å se til at valget går som det skal fra afghanske side.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bare tull

FNs generalsekretær Ban Ki-moon og USAs president Barack Obama. Foto: Scanpix.FNs generalsekretær Ban Ki-moon og USAs president Barack Obama. Foto: Scanpix.

Han påstår også at Kai Eide kort tid etter valget hadde en samtale med president Hamid Karzai. I samtalen skal Eide ha sagt følgende: «Jeg er ikke uavhengig. De som er ute etter å ta deg, er også ute etter å ta meg».

Kai Eide kom i går tilbake til Kabul etter å ha talt for FNs generalforsamling i New York tirsdag. Han mener saken på mange måter er lagt død, men tar seg likevel tid til å kommentere utspillet fra Galbraith.

- Det han kommer med er jo bare tull. Jeg har en rolle som er ganske klar, og den må jeg følge uansett. Dette er en afghansk prosess, og det er bare opp til de afghanske myndighetene å etterleve den, sier Eide til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han peker på at det viktigste for FNs engasjement i Afghanistan er at de beholder sin troverdighet. Både overfor Afghanske myndigheter og det internasjonale samfunn. Han mener Galbraith opptrådte etter innfallsmetoden, og at FN ville tapt troverdighet hvis de skulle ha reagert som Galbraith ville.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama orientert

Kai Eide anklages for å ha for tette bånd til den sittende president Hamid Karzai. Foto: Scanpix.Kai Eide anklages for å ha for tette bånd til den sittende president Hamid Karzai. Foto: Scanpix.

- Det internasjonale samfunnet og FNs sikkerhetsråd har gitt støtte til denne holdningen. Og det har ikke kommet noen amerikanske protestester på beslutningen generalsekretær Ban Ki-moon har tatt om å frata Galbraith sin stilling, sier Eide til ABC Nyheter.

FNs generalsekretær skal ha hatt samtaler både med den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton, og president Barack Obama i forkant av offentliggjøringen av sparkingen.

Da Peter W. Galbraith ble ansatt i stillingen han nå har fått sparken fra var det ikke uten kontrovers. Flere utenlandske medier skrev at Kai Eide hadde vært sterkt mot ansettelsen, og utenlandske kommentatorer så på Galbraith som en motvekt til Kai Eide, som i deres øyne står for nær Karzai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gang sa Kai Eide at han ikke ville kommentere anonyme spekulasjoner, og de to gikk senere ut og forklarte at de kom godt overens. Galbraith har også bodd i Kai Eides hus i Kabul i en lengre periode.

På spørsmål om han opplever at det i denne maktkampen har vært aktører med en skjult agenda, svarer Eide ja, men går ikke i detaljer.

- Det er mange som har ulik agenda. Det som er viktig for meg er at jeg har en klar agenda. Det har jeg lagt vekt på. Jeg har også fått eksplisitt støtte hele veien. Verdenssamfunnet er mer samlet nå enn i noen annen sak tidligere. Det er et virkelig gjennombrudd at de ser på meg som deres talsmann i Afghanistan, sier Eide.