Statoil-sjefen krever høy CO2-pris

- En ambisiøs klimaavtale vil styrke oss, sier StatoilHydros konsernsjef Helge Lund. Foto: Scanpix / Thomas Vermes.
- En ambisiøs klimaavtale vil styrke oss, sier StatoilHydros konsernsjef Helge Lund. Foto: Scanpix / Thomas Vermes.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- StatoilHydro vil styrke sin konkurransekraft dersom politikerne klarer å innføre en høy CO2-pris globalt, sier Helge Lund.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
ZEROs NULLUTSLIPPSKONFERANSE

Miljøstiftelsen Zero arbeider for nullutslipps-samfunnet med fokus på energispørsmål.

Zero arrangerer 28. og 29. september sin Nullutslippskonferanse 09,som samler 550 deltakere fra hele verden.

De får oppleve framtredende foredragsholdere som Lord Nicholas Stern, tidligere svensk statsminister Göran Persson, Statoil-sjef Helge Lund som deltar i FNs ekspertgruppe for klima og energi og den kjente norske miljøpersonligheten Jørgen Randers, blant annet kjent som leder for Lavutslippsutvalget.



GARDERMOEN (ABC Nyheter): StatoilHydro får så hatten passer av miljøbevegelsen for sitt engasjement i svært forurensende oljeutvinning fra oljesand i Canada.

Men på miljøstiftelsen Zeros nullutslippskonferanse mandag sluttet toppsjefen Helge Lund seg til ønsket om en svært ambisiøs klimaavtale på FNs klimatoppmøte i København.

- Som industrileder kjenner jeg bare én effektiv løsning for å få til klimatiltak: At CO2-prisen blir høy nok, erklærte Lund.

I tvil om politikernes evne

- Det vil være svært uheldig om vi ikke kommer fram til en ambisiøs avtale i København. Det er en vilje, konstaterer Lund, men legger til:

- Hvorvidt det er en kollektiv evne til å gjennomføre ambisiøse tiltak, gjenstår å se.

Lund understreker at det er et reelt dilemma mellom det industrielle samfunnets, og ikke minst fattige lands behov for energi, og klimatrusselen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Høy pris gir fornybar energi

- Men vi kan ikke nå velge mellom fossil og fornybar energi. Å fase ut fossil energi handler om å fase ut den type energi som ligger under framveksten av den moderne sivilisasjonen, framholder Lund.

- Hvis den globale prisen blir tilstrekkelig høy, vil det øke framveksten av ikke-fossil energi. Da må det være en global pris så det ikke blir konkurransevridning, sier Statoil-sjefen.

- Det kanskje dårligste utfallet for oss, er fortsatt usikkerhet om rammevilkårene, konkluderer konsernsjefen og forklarer:

- Det er fordi vi investerer i teknologi og produksjon i svært langt tidsperspektiv. Industrielt begrunnet ber vi politikerne ta ansvar og ikke undervurderer det faktiske, politiske handlingsrommet de har, men vise lederskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reelt dilemma energi-klima

Helge Lund er eneste norske representant i FNs Global Compact, som samler næringsliv, FN-organer og organisasjoner til å behandle klimaspørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter et møte Lund deltok på i New York i forrige uke, konkluderte Global Compact med at reduksjonen i CO2-utslipp ikke må gå på bekostning av et voksende antall menneskers behov for energi til en økonomisk overkommelig pris.

- Dette er et reelt dilemma. Det finnes ikke noe illusorisk kompromiss mellom energi og klima, mener Helge Lund.

Kritiserer forenklet debatt

- Jeg tror norsk debatt kunne stått seg bedre hvis den hadde reflektert hele kompleksiteten. Forenkling kan gi feil diagnose, sa Lund til forsamlingen på 550 klimainteresserte konferansedeltakere.

- Mitt inntrykk fra diskusjonene i FN i forrige uke er at tilgang på energi, rent vann og matvaresikkerhet blir sett på som en helhet. Det gir et riktigere bilde.

- Verden trenger mye mer handlekraft og konkrete tiltak, enn luftige ambisjoner! slår Lund fast.

Forsvarer oljesand-utvinning

Helge Lunds klimauttalelser forhindrer ikke at han forsvarte selskapets oljesand-virksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når jeg er i løvens hule, vil jeg si litt om StatoilHydros engasjement i oljesand. Vi erkjenner betydelige utfordringer til CO2-effektivitet ved oljesand. Men dere må se våre engasjementer i Canadas store energiforekomster i lys av verdens energiutfordringer, innledet han.


- Men det hører med til historien at klimautslippene fra produksjon utgjør kun 20 prosent av de totale klimautslippene fra olje.

- Resten, 80 prosent, kommer fra forbruket. Dette hører vi lite om. Kan ha å gjøre med at det kommer nær den aktiviteten hver enkelt av oss har hver dag? utfordret Lund.

- Øker konkurransekraften vår

- Det er lenge siden StatoilHydro anerkjente linken mellom fossil energi og CO2. Jeg mener vår konkurransekraft vil styrkes ved en høy CO2-pris fordi vi har jobbet med dette i mange år i en bransje som regnes for å være relativt teknologi-konservativ, sier Helge Lund.

Les om FNs klimatoppmøte i København hos Europabevegelsen.