Satser i Sverige

Anne B. Ragde blir tatt godt i mot i Sverige.
Anne B. Ragde blir tatt godt i mot i Sverige.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorge stiller med et topplag norske forfattere på bokmesse i Gøteborg. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Bokmessen i Gøteborg

Varer fra torsdag 24 - søndag 27 september.

Den er Nord Europas største bokmesse, og en av de største i verden.

I år er Norge ett av fokuslandene.

Arrangeres for 25 år på rad.

Har over 100 000 besøkende i løpet av fire dager.

Har over 2300 punkter på programmet.

GØTEBORG (ABC Nyheter):

- Jeg merker godt den kjærligheten svenskene har for karakterene mine, sier Anne B. Ragde.

Øyvind Hernes og Agnethe Rogne.Øyvind Hernes og Agnethe Rogne.

Hun er en av en rekke store norske forfatternavn Den norske ambassaden i Stockholm og Den norske forleggerforeningen stiller med når de nå er i Gøteborg for å markedsføre norsk litteratur. I år er Norge et av fokuslandene under messen.

Populær grisebonde

Det er ikke første gang Anne B. Ragde er i Sverige med bøkene sine. Svenskene har vært glad i henne i flere år. Etter at andreboka i serien om familien Neshov kom ut begynte det å ta av. Nå er akkurat den andre tv-serien avsluttet på svensk TV. Under fjorårets bokmesse ble den svenske kulturministeren spurt om hva hun hadde i handlekurven. Det var Anne B. Ragdes "Vila på grøna enger".

- Nei, er det sant? Det var jo koselig. Dette begynner godt, sier Ragde glad.

- Føler du at svenskene relaterer til bøkene dine?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ja, de er glade i storytellers her. De har jo avviklet landbruket sitt i Sverige, men bondegården er sentral i Sverige også. Det med familien, den vanskelige familien og alt det usagte tror jeg at svenskene også kjenner seg igjen i. Også her får jeg høre folk spørre om bok nummer fire, sier forfatteren.

Fanbrev

Ragde får mange henvendelser fra svenske lesere forteller hun.

- Jeg får jo så mye mail og brev fra Sverige. Jeg har til og med fått fellesbrev fra lesesirkler der alle har signert. Det er artig, sier forfatteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ragde er ikke den eneste norske forfatteren som gjør det bra i Sverige, men hun er en av de få som gjør det som ikke skriver krim. Derfor er hun glad for at man har fått øynene opp for at den store bokmessen i nabolandet kan være en måte å profilere Norge som litteraturnasjon.

- I Sverige er det bare krim som når ut. Utenom meg er det bare Linn Ullmann som svenskene kjenner godt som ikke skriver krim. Det burde vært flere. Det blir krimmen som går over grensene, slik er det jo med svenske krimforfattere i Norge også. Når man setter fokus på Norge på denne måten er det håp om at det kan bli litt bredere, sier Ragde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Søstrene Marklund velger norske bøker

- Vi ble ekstatiske

Det er en norsk krimforfatter og en tv-kjendis som møter besøkende ved inngangen til messen, riktignok med en barnebok. Der står nemlig en mann og deler ut Gøteborgs-Postens offisielle Bokmesse bilag. På forsiden står Unni Lindell og Fredrik Skavlan i helfigur. Skavland har et tegnet spøkelse stikkende ut under kordfløyelsjakken.

Agnethe Rogne fra Den Norske Forleggerforeningen og Øyvind Hernes fra Den Norske Ambassaden i Stockholm er svært fornøyde.

- Dette er jo kjempe PR for norsk litteratur, sier Hernes.

- Vi ble jo ekstatiske da vi så det. Det var jo den beste reklamen vi kunne få, sier Rogne samtykkende.

Kulturell balanse

Blant de norske forfatterne som frontes på Bokmessen i Gøteborg i år er Erlend Loe, Anne B. Ragde, Unni Lindell, Jan Erik Vold, Knut Hamsun, Dag Solstad, Knut Faldbakken og Trude Marstein.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er spente og stolte, sier Rogne.

I tillegg stiller en rekke unge norske forfattere med fotballag når det på lørdag ettermiddag arrangeres forfatterlandskamp mellom Norge og Sverige.

- Vi gleder oss til å ta revansj i år etter fjorårets 0-5 tap i Lillehammer i fjor, sier Hernes.

- Litteraturen er den delen av kulturen der Norge står sterkest i Sverige. Det har vært en kulturell ubalanse der vi har hentet mer svensk kultur enn motsatt. Med den suksessen norsk litteratur har hatt jevner det seg mer ut, forteller han.

Jo Nesbø, Erlend Loe, Karin Fossum, Unni Lindell og Anne B. Ragde er alle norske forfattere som er store i nabolandet.

Det er første gang Norge har stand på bokmessen i Gøteborg, men både Hernes og Rogne er innstillt på at dette kommer de til å fortsette med. De utelukker ikke at det til neste år kan bli aktuelt å forsøke å bruke de store norske navnene til å få oppmerksomhet rundt forfattere som er mindre kjente i nabolandet.

- Vi prøver oss frem og ser hvordan det går, sier Hernes forventningsfullt.