Dansk avis utfordrer Forsvaret:Trykker omstridt krigsbok

Boken «Jæger» kommer ut i dag på papir. Avisen Politiken trykker hele boken som et vedlegg. Ill: People's press
Boken «Jæger» kommer ut i dag på papir. Avisen Politiken trykker hele boken som et vedlegg. Ill: People's press
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPapiravisen Politiken selges i dag med et omstridt vedlegg. Mot forlagets uttalte ønske trykker de hele boken som det danske Forsvaret vil ha forbudt. ABC Nyheters redaktør avviser å legge den ut digitalt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag toppet striden om boken «Jæger - i krig med eliten» seg. Den danske avisa Politiken offentliggjør hele boken - men kun i sin papirutgave.

- At de har avstått fra publisering på nett av hensyn til forlaget, kan vi i det minste glede oss over. Det vil gjøre det bedre for en eventuelt senere bokutgivelse, sier Jakob Kvist i forlaget People's press, til ABC Nyheter.

- Politiken krenker klart vår opphavsrett. Det har de valgt å gjøre og det vil vi forholde oss til senere. I første omgang handler det for oss om å forberede vår egen sak i retten i morgen. Det bruker vi nå all vår energi på, sier Kvist.

I går kunne ABC Nyheter som eneste norske medium trykke utdrag av boken, med velsignelse fra forlaget People's press.

I det norske Forsvarsdepartementet sier talsmann Christian Øverli at de ble informert om saken gjennom media.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har ikke lest boken og har derfor ikke vurdert innholdet, sier han.

Politikens redaktør argumenterer i dag med at det drastiske skrittet å trykke en hel bok - og mot forlagets erklærte ønske, egentlig er et forsvar for ytringsfriheten og at det ikke er krigsmakten som skal bestemme hva som skrives.

- Ikke i ABC Nyheter

Elitesoldaten Thomas Rathsack skrev bok om livet i de danske spesialstyrkene. Nå trykkers den av en avis. Foto: ScanpixElitesoldaten Thomas Rathsack skrev bok om livet i de danske spesialstyrkene. Nå trykkers den av en avis. Foto: Scanpix

Men ABC Nyheters redaktør Herman Berg, avviser muligheten om å publisere hele boken digitalt - selv om redaksjonen har boken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi var det første norske mediet som bragte utdrag fra den danske boken. Vi gjorde det fordi vi synes innholdet har offentlighetens interesse, ikke minst fordi norske soldater også er engasjert i Afghanistan.

- Imidlertid er det et ganske ekstremt tiltak å trykke hele boken. Ifølge det danske forlaget som skal gi ut boken har ikke Politiken fått lov til å trykke hele produktet, men kun utdrag fra den. Det er uaktuelt for oss å gjøre dette, sier Berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi følger vanlig sitatpraksis som vi gjør ellers, uten at det bryter opphavsretten.

- Politiken argumenterer at de 'sikrer og understreker offentlighetens rett til å følge med'. Avisen virker å være i en ekstrem situasjon på grunn av trusler om potensiell ransaking fra det danske forsvaret. Forsvarets krav om ransaking og forbud mot bokutgivelsen skal København Byret ta stilling til torsdag.

- Derfor har Politiken trykket hele boken i dagens utgave av avisen, med referanse til presse- og informasjonsfriheten, sier ABC Nyheters redaktør.

Les også: Skrev bok, mistet jobben

- Utelukker ikke flere utdrag

I et brev til de danske redaktørene ba den danske forsvarssjefen, admiral Tim Sloth Jørgensen, mandag om at mediene skulle vise tilbakeholdenhet med å viderebringe opplysninger fra boken.

«Boken inneholder opplysninger som etter vår faste overbevisning både selvstendig og sett i sammenheng, vil kunne skade vår sikkerhet hvis de kommer i gale hender», skriver admiralen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om ABC Nyheters redaktør avviser å følge Politikens eksempel, så utelukker han ikke at en vil publisere andre utdrag fra boken om livet i de danske spesialstyrkene:

- Det kan være aktuelt, men blir vurdert i forbindelse med eventuelt flere saker som vi publiserer, sier Herman Berg.

Les utdragene her: Den farlige boken

Kommentarer fra Jakob Kvist og Christian Øverli lagt til klokken 15.01