Klart for Soria Moria 2

FORTSETTER: Valgnatten gjorde de rødgrønne det klinkende klart at samarbeidet kommer til å fortsette. (Arkivfoto: Scanpix)
FORTSETTER: Valgnatten gjorde de rødgrønne det klinkende klart at samarbeidet kommer til å fortsette. (Arkivfoto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen rødgrønne regjeringen kan legge fram sitt statsbudsjett i fred og ro, men det venter harde forhandlinger om Soria Moria 2.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Svein Kristoffersen): Selv om tyngdepunktet mellom regjeringspartiene er blitt forskjøvet, var ingen av de tre partilederne villig til å ta noen debatt om en ny fordeling av statsråder eller skifte av departementer valgnatten. De gjorde det også klinkende klart at samarbeidet kommer til å fortsette.

At det kommer nye statsråder og at det kan bli skifte av departementer, er likevel så godt som sikkert, men ikke at Sosialistisk Venstreparti får færre enn i dag.

Sjekk valgresultatene - flyke for fylke

Kjenner hverandre godt

Verken Sp-leder Liv Signe Navarsete, SV-leder Kristin Halvorsen eller Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg, mener at regjeringsforhandlingene om en ny regjeringsplattform blir vanskeligere enn i 2005.

Regjeringen kommer ikke til å legge fram noen ny regjeringserklæring. Det er ikke nødvendig fordi den samme regjeringen fortsetter etter valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror det kan bli lettere å bli enige om en ny regjeringsplattform. Vi kjenner hverandre bedre enn i 2005 og har et godt grunnlag i den første Soria Moria-erklæringen, var standardsvaret fra alle tre.

De unngikk behendig å komme nærmere inn på vanskelige saker som oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. EU vil fortsatt være en ikke-sak.

Les alt om valget på ABC Nyheters valgsider.

– Rødgrønn seier

Regjeringskoalisjonens taper ble SV. Partileder Halvorsen var tydelig skuffet på egne vegne, men tar en stor del av æren for at de rødgrønne kan fortsette å styre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er rødgrønn politikk som har vunnet flertall, ikke ren Ap-politikk, slo hun fast.

Hun mener at årsaken til SVs tilbakegang er at mange potensielle SV-velgere ga sin stemme til Ap.

Hun er også skuffet over at miljøet har fått færre talspersoner på Stortinget fordi både SV og Venstre samlet står mye svakere de neste fire årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fire nye år for Jens og Co.

Sentrum borte

Styrkeforholdet på borgerlig side ble også kraftig forrykket etter valget. Med Venstres katastrofevalg er det politiske sentrum kraftig redusert. Nå blir det Kristelig Folkeparti som får den vanskelige oppgaven å gjenreise sentrum i norsk politikk. Navarsetes uttalelser om at Sp er et sentrumsparti som fører sentrumspolitikk, er det ingen av opposisjonspolitikerne som tar på alvor.

KrF-leder Dagfinn Høybråten sto mandagsnatten fast på at KrF vil være et sentrumsparti.

– Vi har en formidabel oppgave foran oss med å skape et sterkt sentrum så lenge som Sp har valgt Ap. På sikt er målet et kraftfullt sentrum. KrF vil ikke bli en del av en superblå blokk hvis noen skulle tro det, sier en skuffet Høybråten.

Erna og Siv

Frp-leder Siv Jensen hadde blikket rettet mot valget i 2013 i samme stund som valgresultatet var klart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Velgerne har gjort det helt klart at sentrum ikke skulle ha noen innflytelse i norsk politikk. Vi kan ikke en gang til ha en så uklar situasjon på borgerlig side. KrF må avklare hva det vil, sa hun.

– Vår posisjon er i sentrum. Vi kan ikke tenke oss noe regjeringssamarbeid med Frp, avklarte Høybråten der og da.

Valgets vinner ved siden av Stoltenberg, Høyre-leder Erna Solberg, mener at debatten om et mulig kaos hvis Stoltenberg tapte, skygget over viktige saker i valgkampen.

Hun står fortsatt fast på at et bredest mulig borgerlig samarbeid er veien å gå videre, men avviser ikke at det mest sannsynlige alternativet i 2013 vil være et alternativ med Høyre og Frp. (©NTB)

Stortinget akkurat nå