Tror på høy valgdeltakelse

Aslak Bonde tror på høy valgdeltakelse i år. Her ved statsminister Jens Stoltenberg, som stemte søndag. Foto: SCANPIX
Aslak Bonde tror på høy valgdeltakelse i år. Her ved statsminister Jens Stoltenberg, som stemte søndag. Foto: SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAslak Bonde tror «boksekampen» mellom Jens og Jensen kan ha pirret velgerne. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror vi kan få nokså høy valgdeltakelse i årets valg. Den var rekordlav i 2001, før den gikk opp i 2005, men nå har jeg håp om at den i alle fall forblir like høy som da, sier Aslak Bonde, som i valgkampen blant annet skriver valgkommentarer for ABC Nyheter.

77, 4 prosent i 2005

I 2005 var valgdeltakelsen i Norge 77,4 prosent, noe som tilsvarte 2,65 millioner stemmer avgitt. Det var en økning fra valget i 2001, da valgdeltakelsen var 75,5 prosent totalt sett.

Det var i 2005 også store forskjeller i valgdeltakelse mellom forskjellige kommuner. Oppegård hadde eksempelvis den høyeste valgdeltakelsen med 85,5 prosent, og var også del av valgkretsen (Akershus) med høyest valgdeltakelse i landet.

Kvæfjord i Troms endte på bunnen med 66,1 prosent.

«Boksekamp» gir velgere

Bonde tror imidlertid valgdeltakelsen kan bli enda høyere i år, blant annet fordi dynamikken i valgkampen har vært en annen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2005 var det ingen klare alternativer til Jens Stoltenberg som statsminister. I år har både Siv Jensen og Erna Solberg blitt lansert som klare kandidater.

– Normalen er at dersom det blir en skikkelig duell gjennom valgkampen og vi har et statsministervalg så blir valgdeltakelsen høyere, sier Bonde.

Mellom Jens og Jens

– Jeg vil mene det også i år egentlig står mellom Jens og Jens, men valgkampen har likevel båret preg av at andre har en god mulighet for å innta statsministerplassen, fortsetter han.

Når han sier det står mellom Jens og Jens, mener han at to reelle alternativer på rødgrønn side er en flertallsregjering slik den vi har i dag, eller en Arbeiderpartiregjering i mindretall.

– Likevel har vi hatt flere fronter i valgkampen. Frp har også mobilisert en del, og gitt folk troen på at det kan bli forandring i politikken. Det har de også sagt tidligere, men nå har det kanskje blitt oppfattet som mer realistisk, og en kan tro at en del velgere har blitt mobilisert av den grunn, sier han.