Jens kan ta hver fjerde SV-velger

KAMP: SV-leder Kristin Halvorsen bruker de siste valgkampdagene til å sikre at Ap-leder Jens Stoltenberg ikke skal stikke av med SV-velgene. Foto: Scanpix
KAMP: SV-leder Kristin Halvorsen bruker de siste valgkampdagene til å sikre at Ap-leder Jens Stoltenberg ikke skal stikke av med SV-velgene. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHøyre blir valgvinnerne, og hver fjerde SV-velger kan komme til å stemme på storebror Arbeiderpartiet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Tre dager før Stortingsvalget er norske meningsmålere enige: Høyre og Arbeiderpartiet går seirende ut av valget. Frp faller nedover til midt på 20-tallet, mens SV sliter kraftig.

Nå står kampen om ti prosent av befolkningen som ennå ikke har bestemt seg.

Til tross for betydelige sprik, er dette de klare trendene i valgkampen. Forskjellene mellom blokkene er små, og ingen av meningsmålerne tør spå om de rød-grønne partiene vil få fornyet tillit.

- Jeg tror ganske sikkert at Ap vil lande på i overkant av 30 prosent, mens Frp vil lande rundt 25 prosent, sier Erling Eriksen i Norstat.

SV sliter på de fleste meningsmålingene og ligger rundt sju prosent på de fleste målingene. Feilmarginene ligger imidlertid på over to prosent.

Fredag morgen var fem av landets fremste leverandører av meningsmålinger til oppsummerende debatt i regi av Norsk Markedsanalyse Forening i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norstat, TNS Gallup, Synovate, Respons og Opionion har i valgkampen levert daglige meningsmålinger til norske medier. De har vekslet mellom å vise et borgerlig og rød-grønt flertall. De siste målingene viser at de rød-grønne er i vinden, men trenden er innenfor feilmarginene.

- Erna har brutt gjennom

Og trenden er slett ikke lystig for alle regjeringspartiene. Målingene vitner nemlig om rød-grønn kannibalisme ved at SV lekker velgere til Ap.

- Hver fjerde SV-velger kan forlate partiet til fordel for Ap, sier Eriksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På borgerlig side er målerne imidlertid enige om at Erna Solberg vil gjøre et godt valg.

- Hun har klart å bryte det bildet som ble skapt tidligere i valgkampen om at valget kom til å handle om en duell mellom Jens Stoltenberg og Siv Jensen, sier Thore Olaussen, daglig leder i Respons.

Han anslår at Høyre vil få opp mot 17 til 18 prosents oppslutning på valgdagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig er langt flere velgere usikre nå enn tidligere. Tall fra Respons viser at så mange som 202.000 velgere går fra å være sikker på hva de skal stemme til usikkerhet.

Usikkert om småpartiene

To usikkerhetsmoment er partiene Rødt og Venstre. På enkelte målinger er Rødt inne med to mandater og ligger på vippen på Stortinget. Men partiet har kun muligheter til å få inn mandater i Oslo og Hordaland, noe som gjør det vanskelig å beregne partiets egentlige muligheter.

Infact, som leverer målinger for VG, levner Rødt få muligheter til å komme inn.

Venstre er kjent som partiet med lav velgerlojalitet. Grunnfjellet, de som alltid stemmer Venstre, er på kun to prosent. Samtidig ligger det såkalte velgerpotensialet på åtte prosent.

- Nesten halvparten av Venstres velgere er usikker på om de vil stemme Venstre, sier Olaussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Infacts målinger viser at Venstre ligger nær sperregrensen. I dagens meningsmåling som er publisert i VG får partiet 4,4 prosent.

Venstre viktig

På Synovate sine siste målinger, som blir publisert i Dagbladet, har Venstre ligget på rundt seks prosent.

- Jeg ville ikke være så bekymret dersom jeg var Lars Sponheim, sier Håkon Kavli i Synovate.

Venstre var eneste av partiene i Bondevik II-regjeringen som økte oppslutningen i 2005-valget. Den gang vant partiet mange velgere fra Høyre. Nå ser trenden ut for å gå andre veien.

Et dårlig valg for Venstre får store utslag for mulighetene for et borgerlig regjeringsalternativ. Dersom partiet går fra ti til to stortingsrepresentanter, vil de rød-grønne trolig vinne.