Helstad og Riise ga Norge oppreisning

Thorstein Helstad (t.v.), John Carew og Bjørn Helge Riise jubler for Norges 1-0 scoring under VM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Norge og Makedonia på Ullevaal stadion onsdag kveld. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

<pSlapp med skrekken – og sikret 2. plassen til liten nytte.</p

KAMPFAKTA

Norge – Makedonia 2-1 (2-0):

Ullevaal stadion

14.766 tilskuere

Mål: 1-0 Thorstein Helstad (2), 2-0 John Arne Riise (25), 2-1 Boban Grncarov (79).Dommer: Bruno Paixao, Portugal.

Gult kort: Igor Mitreski (22), Goran Popov (40), Makedonia.

Norge (4-4-2): Jon Knudsen – Jon Inge Høiland, Kjetil Wæhler, Brede Hangeland, John Arne Riise – Bjørn Helge Riise, Henning Hauger, Christian Grindheim (Fredrik Winsnes fra 71.), Morten Gamst Pedersen – Thorstein Helstad (Morten Moldskred fra 76.), John Carew (Daniel Braaten fra 84.).

Ubenyttede reserver: Rune A. Jarstein – Kristofer Hæstad, Magne Hoseth, Knut Olav Rindarøy.

Makedonia (4-2-3-1): Tome Pacovski – Goce Sedloski, Igor Mitreski, Boban Grncarov, Goran Popov – Velice Sumulikoski, Slavco Georgievski – Aco Stojkov (Besart Ibraimi fra 60.), Darko Tasevski (Armend Alimi fr 65.), Ilco Naumoski (Filip Ivanovski fra 75.) – Goran Pandev.

Ubenyttede reserver: Edin Nuredinoski – Robert Petrov, Vlade Lazarevski, Aleksandar Vasoski.

(NTB)

ULLEVAAL (ABC Nyheter): Norge–Makedonia 2–1.

Det norske VM-håpet var praktisk talt dødt før kveldens avsluttende kvalifiseringskamp mot Makedonia.

Men hjemme på Ullevaal ga Norge både fansen og seg selv en oppreisning og en verdig avslutning etter en tung kvalik.

Thorstein Helstad fikset ledelse før to minutter var spilt, John Arne Riise økte til 2–0 med sitt tredje frisparkmål på like mange kamper, og selv om Makedonia fyret opp spenningen med en redusering mot slutten – og Norge holdt på å slippe til en utligning også – var seieren fortjent.

– Veldig viktig for følelsen i laget, sier John Carew til ABC Nyheter.

Da Skottland tapte 0–1 hjemme for Nederland, endte Norge som nummer to i puljen. Det holder imidlertid ikke til VM.

– Det er adskillig bedre med 2. plass enn å bli nummer fire, men det gir oss ingen VM-plass, så sånn sett betyr det lite, men det ser bedre ut på papiret, sier kaptein Brede Hangeland.

Perfekt start

– Jeg er litt tom etter en lang samling, men veldig glad. Første omgang er jeg veldig fornøyd med. I dag hadde vi for en gangs skyld tæl og guts på toppen av lista. Vi måtte hente fram det, for det var litt mangelvare på Island, og det gjorde vi til gagns, sier landslagssjef Egil Olsen ifølge NTB.

Angrepet som ga Norge 1–0, var flott oppbygd og ble startet av Thorstein Helstad selv. Ballen havnet hos Morten Gamst Pedersen, som slo inn mot en umarkert Helstad.

Makedonia-keeper Tome Pacovski burde hatt kontroll, men fomlet ballen i føttene på Norges spiss, som puttet sitt tiende landslagsmål i åpen kasse.

Det tok muligens mye av piffen ut av gjestene. Norge dominerte stort, og var aldri i nærheten av å bli truet før hvilen. Det var adskillig farligere i andre enden.

Og inn i hovedrollen steppet John Arne Riise.

Riises tredje strake frisparkmål

Riise scoret på direkte frispark både mot Skottland og Island. Da han fikk muligheten fra spissen av sekstenmeteren etter 25 minutter i kveld, gjorde han det igjen.

– Det skyldes litt flaks, en del selvtillit og selvfølgelig tro på at jeg kan klare det, sier Riise etter kampen.

Skuddet var hardt, skrudd rundt muren i nærmeste hjørne – og, som mot Island, langt fra utagbart. Men ballen smøg seg inn bak keeper Pacovski, Norge ledet 2–0 og kampen var tilsynelatende avgjort.

Scoringen gjorde Riise til Norges toppscorer i VM-kvaliken. Nå har han tolv landslagsmål totalt.

– Tolv mål på 83 kamper er ganske bra for en venstre back, smiler han.

Riise sto i spissen for et tent norsk landslag, som bygget opp flere gode angrep etter bakken mot svake makedonere.

Etter 29 minutter burde det stått 3–0. John Carew ble spilt igjennom, holdt en forsvarer unna og kom alene med Pacovski, men spissen har ikke scoret i hele VM-kvalifiseringen, og han gjorde det heller ikke nå.

Pacovski reddet, men Norge fortsatte. To ganger fikk Morten Gamst Pedersen gode muligheter til å punktere kampen.

Makedonia tente håp

Først med en spektakulær avslutning etter et pent forspill og innlegg fra Henning Hauger, deretter med en fri heading fra fire meter etter ditto flott forspill og innlegg fra Bjørn Helge Riise – og begge ganger uten hell.

Norge fortsatte å male etter pause. Carew fikk en ny sjanse til å knuse smultringen i sin egen målprotokoll, men det harde skuddet gikk i klypene på Pacovski.

Makedonia kom bedre med etter hvert, og rullet opp Armend Alimi til en gyllen reduseringsmulighet etter 72 minutter, men han utnyttet den elendig med et slapt skudd klypene på Jon Knudsen.

De lyktes bedre ti minutter før slutt.

For da et innlegg ble flikket videre til en helt umarkert Boban Grncarov på bakre stolpe, var scoring uunngåelig.

– Vi gjorde en veldig bra første time, og spilte dem ut til tider. Men så virket det som om kreftene tok slutt. Vi gjorde det mer spennende enn nødvendig, sier Brede Hangeland til ABC Nyheter.

Grncarov skapte ny spenning med 2–1 – og gjestene sølte bort to store sjanser til å utligne mot slutten. Morten Moldskred traff tverrliggeren for Norge på overtid, men da var hjemmeseieren allerede i boks.

Norge avsluttet med VM-kvalifiseringen som nummer to i puljen etter en ny hjemmetriumf, men må se langt etter VM.