Dømt for å gå med bukser

DØMT: Lubna Hussein slapp pisking, men fikk bot. Foto: Scanpix.
DØMT: Lubna Hussein slapp pisking, men fikk bot. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen sudanske journalisten ble bøtelagt for å ha vært ikledd bukser. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lubna Hussein ble mandag dømt til å betale 500 sudanske pund, eller 200 amerikanske dollar, for å hatt på seg bukser offentlig. Hun slapp imidlertid de 40 piskeslagene hun i utgangspunktet risikerte, melder New York Times.

Hvis hun ikke betaler boten, kan hun risikere en måneds fengsel.

Det er foreløpig uklart om hun vil betale boten eller ikke. Ifølge BBC ville hun ikke gå med på å betale, men advokatene hennes jobber med å overtale henne til å gjøre det.

- Dette handlet ikke om bukser. Det handlet om prinsippet, sier Lubna Hussein.

Lubna Hussein er en journalist som nylig jobbet som informasjonsmedarbeider for FN i Sudan.

Hun sluttet fordi hun, ifølge egne opplysninger, ikke ville trekke FN inn i denne saken. Men det kan ha hatt en påvirkning i forhold til straffutmålingen ved at de ikke ønsket internasjonalt opprør ved å dømme henne til en strengere straff.

Gikk med bukse på kafé

Hussein og 12 andre kvinner ble arrestert på en kafé, alle ikledd bukser.

Sudan er delvis styrt av islamsk lov, som legger vekt på anstendig bekledning for kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er en muslim. Jeg forstår muslimsk lov. Men jeg spør: I hvilken del av Koranen står det at kvinner ikke kan gå i bukser? sa Hussein i et intervju rett før hun fikk dommen.

- Dette er en krenkelse

Flere kvinner – mange av dem ikledd bukser – demonstrerte foran rettslokalene mandag. Vitner skal ha fortalt at politiet brukte vold mot minst én av kvinnene før de arresterte henne.

Noen av de andre kvinnene som ble arrestert sammen med Hussein har erkjent seg skyldige og ble pisket som et resultat av det.

- Piskingen, ja, den forårsaker smerte. Men enda viktigere er det at dette er en krenkelse. Det er derfor jeg ønsker å forandre loven, sier Hussein.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- For å straffe kvinner

Loven som tas i bruk her er paragraf 152 i Sudans straffelov. Lovparagrafen sier at en person skal straffes med opp til 40 piskeslag hvis vedkommende «begår en handling som krenker den offentlige moral eller som kler seg usømmelig»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lubna Hussein argumenterer for at denne paragrafens vage ordlyd er skrevet slik med vilje, delvis for å kunne straffe kvinner. En talsmann for den sudanske regjeringen, Rabie A. Atti, hevder imidlertid det motsatte – at den er for å beskytte folket.

- Vi har en lovparagraf som kontrollerer menn og kvinners oppførsel slik at den ikke skader andre, enten det dreier seg om tale eller antrekk, sier Atti.

- Må ha gjort noe annet

Han mener Hussein må ha gjort noe annet enn bare å gå i bukser for å havne på kant med myndighetene.

- Du kan komme til Khartoum og du vil se det selv. Mange kvinner, på kontorer og i bryllup, går med bukser, sier Atti.

Hussein sier selv at hun ikke gjorde noe annet som kan ha kommet i konflikt med loven, og at utallige personer både i og utenfor Sudan støtter henne.

Dømt for å kalle teddybjørn Muhammed

Det sudanske rettsvesenet har den senere tid tiltrukket seg mye oppmerksomhet på grunn av oppsiktsvekkende saker. En britisk lærer risikerte 40 piskeslag og seks måneders fengsel for å ha latt en student kalle klassens teddybjørn Muhammed, som ble oppfattet som en fornærmelse mot islam. Men etter å ha blitt dømt til 15 dagers fengsel ble hun benådet av den sudanske presidenten.