VM-kvalifisering Island-Norge, Reykjavik lørdag 5. septemberAdjø, Sør-Afrika

NIKS VM PÅ NORGE: John Carew fortviler over 1-1 på Island. Norge er nå definitivt ut av VM-diskusjonen. (Foto: Kyrre Lien / Scanpix.)

<pVM 2010 går uten Norge som deltakerland.</p

KAMPFAKTA

Island – Norge 1-1 (1-1)

Laugardalsvöllur

Ca. 7200 tilskuere

Mål: 0-1 John Arne Riise (10), 1-1 Eidur Smari Gudjohnsen (28).

Dommer: Alexandru Tudor, Romania.

Gult kort: Emil Hallfredsson (75), Indridi Sigurdsson (79), Heidar Helguson (83), Island, Kjetil Wæhler (86), Norge.

Island (4-5-1): Gunnleifur Gunnleifsson – Gretar Rafn Steinsson, Sölvi Geir Ottesen Jonsson (Ragnar Sigurdsson fra 90.), Kristjan Örn Sigurdsson, Indridi Sigurdsson – Rurik Gíslason, Arin Einar Gunnarsson (Stefan Gislason fra 81.), Eidur Smari Gudjohnsen, Brynjar Björn Gunnarsson, Emil Hallfredsson (Veigar Pall Gunnarsson fra 89.) – Heidar Helguson.

Ubenyttede reserver: Arni Gautur Arason, Ragnar Sigurdsson, Stefan Gislason, Gardar Johansson, Birkir Mar Sævarsson, Olafur Ingi Skulason, Veigar Pall Gunnarsson.

Norge (4-4-2): Jon Knudsen – Tom Høgli, Kjetil Wæhler, Brede Hangeland, John Arne Riise – Morten Moldskred (Thorstein Helstad fra 88.), Christian Grindheim, Magne Hoseth (Simen Brenne fra 46.), Morten Gamst Pedersen – Erik Huseklepp (Bjørn Helge Riise fra 78.), John Carew.

Ubenyttede reserver: Rune A. Jarstein – Tore Reginiussen, Bjørn Helge Riise, Henning Hauger, Jon Inge Høiland, Thorstein Helstad.

Norge møter Makedonia hjemme onsdag. Det er siste kamp i kvalifiseringen.

(NTB)

REYKJAVIK (ABC Nyheter): Island-Norge 1-1 (1-1)

Norge måtte vinne kveldens kamp mot Island for å ikke være hektet av i kampen om VM-billett til neste års VM i Sør-Afrika.

Men Eidur Gudjohnsen sørget for at Drillo ikke trenger å pakke ”pælane” og sette kursen for Afrika i juni og juli neste år.

Et hodestøt fra Islands største fotballpersonlighet var nok – Norge blir ikke å se i verdens mest prestisjefylte turnering.

- Ufattelig skuffende, er kaptein Brede Hangelands første kommentar til ABC Nyheter etter kampen. Stopperkjempen mener Norge aldri kom opp på det nivået han selv mener laget har kapasitet til.

- Vi vet vi kan, men i dag var vi ikke gode nok. Vi hadde vel egentlig flaks at vi ikke tapte, fortsetter kapteinen overfor ABC Nyheter

Riise-kanon

Norge startet i en 4-4-2- formasjon med Huseklepp og Carew på topp. På midtbanen hadde TIL-spiller Morten Moldskred fått tillitt på bekostning av Bjørn Helge Riise.

Kampen første ”mulighet” kom etter fire minutters spill. Carew ble spilt igjennom, men bommet på mål fra nært hold.

Norge fikk ingen hjelp av kommende onsdags motstander Makedonia. Skottene vant tidligere på kvelden oppgjøret mot Goran Pandev og co. hjemme på Hampden med 2-0. Selv om Norge uansett måtte vinne sine to siste kamper, kunne Egil Drillo Olsen hatt "et problem mindre", men så skjedde ikke.

Like etter Carews sjanse kunne Island tatt ledelsen. Eidur Gudjohnsen lempet ballen nydelig inn i feltet, men Heidar Helguson traff ikke helt og ballen gikk til side for Jon Knudsen i mål. Der slapp Norge med skrekken.

Det var hjemmelaget som var vassest i starten.

Så fikk Norge frispark på vel 20 meters hold.

John Arne Riise ladet kanonen og banket ballen i mål bak en forfjamset hjemmekeeper. Skuddet var hardt, men målvakt Gunnleifsson burde tatt skuddet som nesten gikk midt i mål.

- Det var sleipt utpå der og prøvde bare å få avgårde ett hardt skudd. Om jeg fikk ballen mot mål så ville keeperen få problemer, sier Riise om scoringen som tente VM-håpet for de norske spillerne.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Her banker John Arne Riise inn 1-0 for Norge og VM-håpet levde i beste velgående. Men Norge kom fort ned på jorda igjen. Eidur Gudjohnsen utlignet ikke lenge etter til 1-1. (foto: Scanpix).Her banker John Arne Riise inn 1-0 for Norge og VM-håpet levde i beste velgående. Men Norge kom fort ned på jorda igjen. Eidur Gudjohnsen utlignet ikke lenge etter til 1-1. (foto: Scanpix).

Norge var nå på hugget og tok over initiativet i kampen. Carew dro seg ikke lenge etter seg nesten fri fra stopper Sigurdsson, men Brann-stopperen fikk i siste liten taklet nordmannen og fikk ballen ut til innkast – som det ikke ble noe av.

Eidur slaktet Norge under og etter

Før kampen hadde Drillo advart mot aggressive islendinger på dødball og det var nesten at de scoret på en corner etter 16 minutter. Etter litt frem og tilbake ble ballen banket høyt over og til side for Knudsen i det norske målet. Tidligere LSK-spiller Heidar Helguson var et stadig uromoment for de norske stopperne.

Etter 28 minutter kom kalddusjen som rystet det norske laget og som ble den endelige spikeren i VM-kista.

Et hardt slått innlegg ble kontant møtt av superspiss Eidur Gudjohnsen som med hodet styrte kula i nettet. Han holdt Tom Høgli på en armlengdes avstand innenfor sekstenmeteren og headet ballen ned i gresset før den forsvant bak en sjanseløs Jon Knudsen i mål. Nærmest ut av ingenting var Island med i kampen igjen.

Gudjohnsen sa etter kampen klart i fra hva mente om Norges innsats for kvelden.

- Man har ulike oppfatninger om hvordan spille fotball, men la meg si det slik. Jeg ville aldri stilt meg bak en trener som forfekter denne typen spill. Jeg vil ikke si hva som er rett eller galt, men den type fotball som Norge spiller er for meg ubegripelig at man vil spille.

Truet bakrom

Så fikk Island en ny gedigen mulighet – og nok en gang på dødball.

En innsvinget corner gikk gjennom hele feltet og på bakre stolpe stod en islending, men på uforklarlig vis lempet han ballen over mål. Der burde hjemmelaget tatt ledelsen med 2-1.

Island kjørte kampen og var livsfarlige hver gang de utfordret det norske forsvaret i bakrommet. De islandske angriperne Helguson og Hallfredsson kom seg ofte bak de norske stopperne og hadde nærmest fritt leide mot mål, men både headinger og styringer gikk til side for mål.

Straffe?

Fem minutter før omgangen var over ble John Carew spilt igjennom, med stopper Sigurdsson i hælene, og nesten alene med keeper gikk Villa-spissen overende inne i feltet. Carew ropte på straffe, men den rumenske dommeren Tudor vinket spillet videre.

Norge yppet seg noe på slutten av første omgang, men de første 45 minuttene ebbet ut med ett mål til hvert av lagene.

Totalt sett hadde Norge tur som kunne gå til hvilen med et uavgjort resultat.

Bytter

Norge gjorde ett bytte i pausen. Ut gikk Magne Hoseth og inn kom Odd Grenlands Simen Brenne. Hoseth hadde vært nærmest usynlig den første omgangen og det var ikke overraskende at Drillo ville få inn friske ben i laget. Drillo valgte også å la Huseklepp og Moldskred bytte plass på banen.

Norge tok tak i spillet direkte fra start de siste førtifem. Målet var tydelig å true hjemmelagets bakrom og sende Carew ut på løpeturer med de islandske stopperne, noe man delvis lyktes med.

Norge slet gjennom hele kampen med å få has på hjemmelagets største stjerne, målscorer Eidur Gudjohnsen. Monaco-spilleren fikk boltre seg nærmest som han ville og sendte smarte pasninger til løpsvillige lagkompiser nesten hele tiden. Gudjohnsen viste til tider hvorfor han har tjent til livets opphold i blant annet Chelsea og Barcelona.

John Arne Riise lot seg imponere av den teknisk begavede superstjernen.

- Vi forsøkte å ta ham ut, men han flyttet seg hele tiden og skapte rom, ikke bare for seg selv, men også for de andre, sa Riise om Gudjohnsen etter kampen.

Lagene følte på hverandre utover i omgangen og det ble bare nesten hele veien. Verken Norge eller Island maktet nå å sette de respektive målvaktene på noen prøver.

Men det var tydelig at Hangeland og co hadde skjønt alvoret, for de norske spillerne fremstod som mye mer aggressive etter hvilen.

Dramatisk slutt

Selv om det var Norge som måtte vinne, så var det Island som produserte det som var av farligheter. Nevnte Helguson fikk en gyllen mulighet til å sende hjemmepublikumet til himmels, men headingen hans ble svakt styrt utenfor mål.

12 minutter før slutt burde også kaptein Brynjar Gunnarsson avgjort det hele, men Reading-strategen fikk aldri stokket bena etter en kontring, og Norge fikk avklart.

Og to minutter før slutt var det rett og slett ufattelig at Island ikke gikk opp til 2-1. Etter litt frem og tilbake fikk innbytter Veigar Pall Gunnarsson ballen, men banket den i stanga.

Like etter var Norge nesten frempå, men Simen Brenne fikk ikke pirket ballen over mållinjen.

Og som ikke det var nok så fikk Helguson en ny eventyrlig mulighet på overtid. Men også denne gangen bommet QPR-spissen på uforklarlig vis.

Dermed endte det 1-1 på sagaøya og Norge er definitivt ute av VM-diskusjonen.

Imponert og skuffet Drillo

Landslagssjef Egil Drillo Olsen var en slagen herremann etter oppgjøret.

– Førsteomgangen var direkte dårlig. Etter 1-1-målet gikk midtbanen vår nesten opp i limingen defensivt. Vi vurderte å ta noen grep allerede da. Men det er drastisk å gjøre det på det tidspunktet. Så vi tok sjansen på å vente til pausen.

Drillo var etter kampen imponert over kveldens motstander.

- Jeg har ingen forklaring på hvorfor vi spilte såpass svakt. Jeg er også imponert over Island. Aldri har jeg sett dem så farlige på kontringer, sa Olsen.