- Krigsherrene vinner innflytelse

- Krigsherrene vinner innflytelse
- Krigsherrene vinner innflytelse
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKrigsherrene kommer styrket ut av dagens Afghanistan-valg, frykter Kristian Berg Harpviken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan bli resultatet etter at alle stemmene er talt opp i september.

Etter valgurnene stengte torsdag, begynner den lange prosessen med å telle stemmer og frakte urnene tilbake til Kabul.

Ifølge Reuters har myndighetene tatt i bruk 3039 biler, tre helikoptre og 3171 esler i den enorme operasjonen.

Endelig resultat er ikke ventet før i september, og det er altfor tidlig å si noe om valgdeltakelse eller utfall. President Hamid Karzai er favoritt, men må sikre seg over 50 prosent av stemmene for å unngå en andre valgrunde.

Frykter krigsherrer i regjering

Afghanistan-analytiker Kristian Berg Harpviken frykter lokale krigsherrer kan få styrket makta etter valget.

- Karzais oppslutning har vært betydelig svekket på mange måter. Han han har i valgkampen gjort avtaler med krigsherrene som ikke har gjort ting bedre. Jeg er redd for at vi får elementer inn i regjering som slett ikke burde være der, sier Harpviken til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette lover ikke gått for hvilken regjering vi kommer til å få i september, sier han.

For kort tid siden returnerte den beryktede krigsherren Abdul Rashid Dostum til Afghanistan, etter lengre tids eksil i Tyrkia.

Les også: Forlot Afghanistan etter et fylleslagsmål.

- Naturlig alliansebygging

Karzai har i tillegg gått med på lovgivning som gir menn rett til å sulte ektefellen om hun nekter ham sex. Det ble sett på som et forsøk på å samle støtte i ekstremt konservative miljøer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide, sier krigsherrenes innflytelse er en naturlig del av afghansk politikk.

- Det er klart at Karzai opererer på tradisjonelt afghansk vis med å bygge allianser. Dostums retur er et eksempel på det. Erfaringsmessig er det slik at for å få på plass bærekraftige fredsløsninger, må man ta tidligere krigførende inn i politikken. Man må lage brede kompromiss, selv om det innebærer at det er folk i regjeringen som ikke vi vil invitere på barneselskap, sier Eide til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leverte liste med valgfuskanklager.

Ifølge afghanske myndigheter var det 135 sikkerhetstilfeller i landet, og 25 sivile afghanere er drept. Flere av disse skal ha blitt hengt av Taliban for å ha deltatt i valgene.

Det var imidlertid færre en fryktet, og FNs spesialutsending Kai Eide er lettet over at de ikke ble utført spektakulære angrep på valgdagen.

- Det har vært varierende oppslutning, og det er leit det ikke er mulig for folk i sør å delta i valgene. Men slik er det i et land med så dyp konflikt. Dette er en god dag for Afghanistan. Jeg har dyp respekt for dem som har gått ut og stemt, sa Eide til NRK torsdag.

Torsdag ettermiddag kom meldinger om flere voldstilfeller utført mot folk som ønsket å bruke stemmeretten. President Hamid Karzais utfordrer Abdullah Abdullah offentliggjorde ei liste med 40 tilfeller av det han mener er valgjuks.

De fleste klagene gikk ut på at valgpersonell hadde bedt folk om å stemme på Karzai, og at blekket som ble brukt til å identifisere personer som har avgitt stemme, kunne skrubbes av.