- Har vært uregelmessigheter

En velger har dyppet fingeren i blekk etter å ha avlagt sin stemme. Foto: Scanpix/Reuters.
En velger har dyppet fingeren i blekk etter å ha avlagt sin stemme. Foto: Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFNs spesialutsending Kai Eide mener valget i Afghanistan går bedre enn fryktet, tross angrep og rapporter om uregelmessigheter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske Kai Eide. Foto: Scanpix.Norske Kai Eide. Foto: Scanpix.

- Så langt har det vært en rekke mindre angrep, men ikke noen store anslag fra Taliban eller andre opprørsbevegelsers side. Så på sikkerhetssiden har det gått bedre enn jeg hadde fryktet, sier Eide til ABC Nyheter på telefon fra Kabul.

Afghansk politi skjøt torsdag morgen mot tre menn som trengte inn i en bygning øst i den afghanske hovedstaden Kabul. Politiet tror de tre kan være selvmordsbombere som vil forsøke å forstyrre valgavviklingen i Afghanistan, melder NTB. Det har også vært flere mindre eksplosjoner i byen.

Afghanerne stemmer torsdag i det krigsherjede landets andre presidentvalg. Sikkerhetsopplegget i forbindelse med valget er omfattende, og det er satt inn 300.000 afghanske og utenlandske soldater til å beskytte velgerne. Frykt for voldshandlinger fra Taliban så torsdag morgen norsk tid likevel ut til å ha skremt mange afghanske velgere til å sitte hjemme. Valgdeltakelsen var spesielt lav i Kabul og i de voldsherjede sørlige delene av Afghanistan, der Taliban har sterk innflytelse.

- Velgeroppslutningen varierer fra en del av landet til en annen. Det har vært høyere valgdeltakelse i nord enn i syd, fordi truslene om vold er mer alvorlige i syd, sier Eide til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vestlige myndigheter har advart om at man ikke kan forvente fullkomment frie og rettferdige valg.

- Når det gjelder uregelmessigheter er det noen rapporter, for eksempel om stemplingsmaskiner det har vært problemer med, men det har vært ordnet ved at man klipper i kortene slik at de ikke kan brukes igjen. Det er for tidlig å si om det har vært andre uregelmessigheter, sier Eide.

- Stort sett har det gått bedre enn forventet, med hensyn til sikkerhet, velgeroppslutning og åpning av stemmesteder, men det betyr ikke at det ikke vil være ting vi oppdager når valgdagen er over. Det vil sikkert komme klager fra enkelte deler av landet, men de må man ta stilling til under klageprosessen, sier Eide i 09-tiden torsdag (norsk tid).

Valglokalene åpnet klokken 7 lokalt (03.30 norsk tid). De holder åpent til klokken 16 lokal tid. Valgkommisjonen sier det først senere torsdag vil være klart hvor mange stemmesteder som faktisk har holdt åpent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det ser ut til at antallet valgstasjoner som er åpnet ligger høyere enn i 2005. Hvor mye høyere er umulig å si, men slik det ser ut nå er det flere. Dette har vært min målestokk for hvor vellykket valget er, sier Eide.

Han vil i løpet av torsdag ha flere møter med internasjonale ambassadører for å vurdere situasjonen fortløpende.