– En utrolig lettelse

FESTAFTEN: To mål av Morten Gamst Pedersen, ett av John Arne Riise og ett av Erik Huseklepp sikret Norge 4-0 over Skottland og en festkveld. (Foto: Scanpix)

<pVM-drømmen lever etter en festaften av de sjeldne.</p

KAMPFAKTA

Norge – Skottland 4-0 (2-0):

Ullevaal stadion

24.493 tilskuere

Mål: 1-0 John Arne Riise (36), 2-0 Morten Gamst Pedersen (45), 3-0 Erik Huseklepp (60), 4-0 Gamst Pedersen (90).

Dommer: Alain Hamer, Luxembourg.

Gult kort: John Carew (10), Magne Hoseth (19), John Arne Riise (31), Norge, Gary Caldwell (32, 34), Steven Caldwell (44), Skottland.

Rødt kort: Gary Caldwell (34, to gule), Skottland.

Norge (4-4-2): Jon Knudsen – Tom Høgli, Kjetil Wæhler, Brede Hangeland, John Arne Riise – Bjørn Helge Riise (Per Ciljan Skjelbred fra 84.), Christian Grindheim, Magne Hoseth, Morten Gamst Pedersen – Erik Huseklepp (Steffen Iversen fra 76.), John Carew (Thorstein Helstad fra 84.).

Ubenyttede reserver: Rune A. Jarstein – Tore Reginiussen, Fredrik Winsnes, Simen Brenne.

Skottland (4-2-3-1): David Marshall – Alan Hutton, Gary Caldwell, Steven Caldwell (James McFadden fra 48.), Callum Davidson – Graham Alexander, Darren Fletcher – Kris Commons, Scott Brown, Ross McCormack (Christophe Berra fra 37., Steven Whittaker fra 78.) – Kenny Miller.

Ubenyttede reserver: Neil Alexander – Shaun Maloney, Paul Hartley, Steven Fletcher.

-----

Vurdert av Vegard Anders Skorpen og Eirik Ristebråten.

ULLEVAAL (ABC Nyheter): Norge–Skottland 4–0.

Norge har gitt folket mange skuffelser de siste årene – men kveldens kamp var en fotballfest norske tilhengere kan leve lenge på.

For etter at Skottland-stopper Gary Caldwell ble utvist i første omgang, leverte landslaget en glimrende kamp – og sendte skottene hjem med hele 0–4 i sekken.

Det har stormet rundt John Arne Riise den siste tiden, men i kveld var han mannen som la grunnlaget for seieren med sitt frisparkmål.

To scoringer av Morten Gamst Pedersen, det siste et pent frispark på overtid, og én av Erik Huseklepp sørget for en fotballfest som Norge knapt har sett på mange år.

– Fantastisk kamp. Vi vinner 4–0 og spiller stor fotball. Det er lenge siden sist, sier John Carew til ABC Nyheter.

Og får støtte av Brede Hangeland:

– En utrolig lettelse. Vi gjør en god kamp etter å ha hatt kniven på strupen. Det er deilig å vinne igjen, sier kapteinen til ABC Nyheter.

Riises revansj

Norge åpnet famlende og svakt, og ga bort to farlige muligheter i åpningskvarteret. Men oppturen kom med dunder og brak da drøye halvtimen var spilt.

John Arne Riise fikk en gigantisk sjanse etter flott forarbeid fra Erik Huseklepp, men klinket ballen langt over. Han skulle imidlertid snart få sin store revansj.

For kampen ble avgjort på noen få minutter i første omgang. I hovedrollene: Dommer Alain Hamar, Gary Caldwell og John Arne Riise.

Dommeren hadde flagret hyppig med kortene allerede, da han ga stopperkjempen Caldwell to gule kort på like mange minutter og sendte ham i dusjen.

Det var i beste fall strengt. Og Skottland ble fryktelig hardt straffet. For på det påfølgende frisparket ladet John Arne Riise venstresleggen. Og traff godt.

– Skottland tok få sjanser, noe som er vanskelig å spille mot, men etter utvisningen kontrollerte vi kampen. Så klart er det gunstig å spille mot ti mann så lenge og i tillegg score på den påfølgende sjansen, sa landslagssjef Egil Olsen etter kampen.

Kremangrep avgjorde kampen

Riises skudd skiftet retning i Scott Brown, og suste i mål bak en sjanseløs Skottland-keeper til 1–0 og et perfekt utgangspunkt for Norge.

Scoringen utløste et vell av følelser for Riise, som har opptatt avisenes førstesider i forbindelse med rettssaken mot tidligere rådgiver Einar Baardsen.

Norge fikk snart mer å juble for.

Rett før pause slo Magne Hoseth en lekker langpasning til Tom Høgli, som spilte til lillebror Riise. Han dyttet videre til Gamst Pedersen på første berøring, og Gamst var ikke vond å be.

Han scoret sikkert sitt ellevte landslagsmål, Norges vakreste på en god stund, fikset 2–0 – og avgjorde i praksis kampen.

Huseklepp-retur og Gamst-perle

For annen omgang ble den rene leken for et norsk lag i flott spillehumør. Sjansene rant på, og John Carew sto i sentrum av det meste.

Da han fikk en kjempemulighet rett etter pause, viste han hvorfor han mangler en dimensjon på å tilhøre verdens ypperste spisselite.

Da han fikk en ny en etter en time, viste han hvorfor han ikke er langt unna.

Carew var råsterk, vendte opp i Skottland-feltet og skjøt. Ballen traff den høyre stolpen, trillet på mållinjen og traff den venstre – men på returen var spissmakker Erik Huseklepp på rett sted og satte inn 3–0.

Carew ble snytt for sin etterlengtede scoring etter 70 minutter, da han avsluttet via tverrliggeren og like over streken i det åpne målet, men dommerens feil var helt ubetydelig for utfallet.

– Spillere og publikum var gode sammen

– Den var klart inne, men det var greit når det var 3–0. Vi får spare ham denne gangen, sier Carew muntert.

På overtid scoret Morten Gamst Pedersen sitt annet for kvelden med et lekkert frispark.