Jens og Siv er like uklare om EU

UKLARE: Både Jens Stoltenberg og Siv Jensen er uklare når det kommer til EU-standpunkt, mener kommentator Aslak Bonde. (Foto: Scanpix, Montasje: ABC Nyheter)
UKLARE: Både Jens Stoltenberg og Siv Jensen er uklare når det kommer til EU-standpunkt, mener kommentator Aslak Bonde. (Foto: Scanpix, Montasje: ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pJens Stoltenberg er både for og mot EU-medlemskap – avhengig av tid og situasjon. I praksis er han akkurat like uklar i EU-saken som den «meningsløse» Siv Jensen, skriver Aslak Bonde</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge kan bli medlem av EU før 2013, selv om Nei til EUs holdningsundersøkelse blant fremtidige stortingsrepresentanter tyder på noe annet. Dersom Arbeiderpartiet får regjeringsmakten alene, dersom Høyre og/eller Venstre gjør et bedre valg enn det ser ut som akkurat nå, og dersom det oppstår reell tvil om bærekraften i dagens EØS-avtale, kan EU-saken dukke opp på det politiske sakskartet i et rekordtempo – med en ny folkeavstemning som resultat.

De mange «dersom»-ene viser at sannsynligheten ikke er spesielt stor. Likevel er det grunn til å spekulere rundt EU-saken – ikke bare fordi tilknytningen til Den europeiske union er viktig for Norge, men også fordi den gir en inngang til en diskusjon om partienes og topp-politikernes holdning til ledelse – om de skal la seg lede av folket, eller om de selv skal stå frem som veiledere for folket. Her og nå er det bare denne siste problemstillingen som skal berøres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke-standpunkt

Siv Jensen og den øvrige fremskrittspartiledelsen får mye kritikk for sitt ikke-standpunkt i EU-saken. Kritikerne sier at partiet her viser sitt sanne populistiske jeg. Nestleder Per Sandberg er mot EU, den andre nestlederen Per Arne Olsen er for og sjefen selv vil ikke si hva hun mener. Det eneste som er krystallklart, er at Frp vil følge folket, men det er ikke en gang klart om Fremskrittspartiet i en gitt situasjon vil stemme slik i Stortinget at folket får lov til å si hva det mener om EU – altså om Frp vil stemme for et eventuelt forslag om å arrangere en folkeavstemning der temaet er om vi skal diskutere EU-medlemskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Full forvirring om Høyre og EU

Kritikerne har helt rett i at Frp i denne saken både er uklare og populistiske. Men hva med Jens Stoltenberg? Han går til valg med et regjeringsalternativ som sier absolutt nei til medlemsdebatt i den kommende stortingsperioden, men han leder et parti som i prinsippet sier ja til EU. I det nye partiprogrammet står det at Norge «må ha handlefrihet når det gjelder en eventuell medlemskapssøknad i neste stortingsperiode». Det står også at Arbeiderpartiet mener EU-medlemskap er bedre enn dagens EØS-avtale – så er det føyd til den underlige programformuleringen om at «en del av partiet mener det er best å stå utenfor EU».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ikke nøle et sekund

Alle som kjenner historien om Ap og EU, vet at Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre ikke vil nøle et sekund med å få Norge inn i EU, dersom de ser at anledningen byr seg. Ikke bare mener de at det er riktig av hensyn til Norge – sannsynligvis ser de det også som en stor fordel å få Norge inn i EU før de eventuelt gjør den rød-grønne koalisjonen til en mer permanent blokk i norsk politikk.

På en slik bakgrunn kan det fastslås: Jens er like lite garantist for og i mot EU-medlemskap som Siv Jensen er det. Forskjellen på de to i denne saken, er at Jens er uklar på en måte som blir forstått i det politiske miljø, mens Siv er uklar på en måte som blir forstått og godtatt av de aller fleste av hennes potensielle velgere.


Aslak Bonde er tidligere politisk journalist i NRK og Aftenposten. I dag dekker han norsk politikk som frittstående analytiker med egen spalte i Morgenbladet og Ukeavisen Ledelse. aslakbonde@politiskanalyse.no. Han skal daglig kommentere valgkampen og Stortingsvalget i ABCNyheter.no