Full forvirring om Høyre og EU

Hei til EU: Erna Solberg markerte Høyre som et ja til EU-parti på landsmøtet. Nå går hun ikke til valg på å søke kommende periode. Foto: Thomas Vermes
Hei til EU: Erna Solberg markerte Høyre som et ja til EU-parti på landsmøtet. Nå går hun ikke til valg på å søke kommende periode. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHøyre legger ikke opp til EU-søknad kommende periode, vil ikke ha en folkeavstemning med det første og går gjerne i regjering med nei-partier.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
DETTE ER SAKEN

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV la mandag fram et felles dokument for regjeringssamarbeid kommende stortingsperiode.

Les felleserklæringen «Fire nye år» her.

Høyre reagerer på følgende formulering om forholdet til EU i de tre partienes dokument:

«Vårt samarbeid bygger på oppslutning om FN og folkeretten, medlemskapet i NATO, EØS-avtalen og at Norge ikke er medlem av EU.»

Høyre-leder Erna Solberg ga i går Arbeiderpartiet så kraftig kritikk for å svikte EU-saken, at man skulle tro at Høyre i regjering står parat til å trykke på EU-knappen.

I et intervju med ABC Nyheter gjør Solberg det imidlertid klart at det langt fra er tilfelle:

  • Høyre legger ikke opp til en EU-søknad i kommende stortingsperiode.
  • Høyre går gjerne i regjering med partier som nedlegger veto mot en EU-søknad.
  • Høyre sier nei til Ap-mannen Hallvard Bakkes forslag om å fastsette en dato for en folkeavstemning om EU.

Refset Ap for det samme

- Allerede nå har Ap låst seg til fire år uten å løfte EU-diskusjonen! anklaget Erna Solberg i går.

Men det hun selv legger opp til i en eventuell regjeringsposisjon, viser seg å likne:

- Jeg vil love å reise medlemskapsspørsmålet til debatt. Blir Island med i EU og Sverige og Danmark slutter seg til euroen, vil presset på krona bli enda sterkere. Vi blir ikke medlem av EU i neste fireårsperiode, men vi kan starte debatten, sier Solberg.

Senest i juni sa Arbeiderpartiets utenriksminister Jonas Gahr Støre til Stortinget at det er naturlig å utrede virkningen av EØS-avtalen i kommende stortingsperiode. Han åpnet for å utrede andre tilknytningsformer til EU hvis samfunnsdebatten tilsier det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se Erna Solbergs EU-utfordring på Youtube her.

Les Erna Solbergs og Nikolai Astrups reaksjon på denne artikkelen.

Sender du søknad, Solberg?

- Er det slik å forstå at Høyre i regjering kan komme til å sende en EU-søknad i kommende stortingsperiode?

Men jeg vil ikke garantere at vi ikke skal søke. Erna Solberg.

- Det er ikke realistisk. Men det er realistisk at EU-debatten starter, og at vi får gjort utredningsarbeid og får satt i gang en diskusjon rundt det, sier Solberg til ABC Nyheter, og presiserer:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men jeg vil ikke garantere at vi ikke skal søke.

Dermed er Høyre-forvirringen å ta og føle på. For lederen av Høyres EU-utvalg, stortingskandidat Nikolai Astrup, sier det motsatte til ABC Nyheter:

...Men Astrup går for å søke

Men jeg vil ikke gå i den fella å garantere at vi skal søke. Nikolai Astrup.- En stemme til Høyre, er en stemme til et parti som vil jobbe for en EU-søknad i kommende periode.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Astrup tar imidlertid motsatt forbehold av det partisjefen gjør:

- Men jeg vil ikke gå i den fella å garantere at vi skal søke.

- Hva er da forskjellen på det du og Ap sier, Erna Solberg?

- De har sagt at de ikke skal løfte EU-saken. Men det er ikke dermed sagt at søknaden er moden, svarer Høyre-lederen.

Vil samarbeide med nei-partier

- Er det overhodet aktuelt for Høyre å gå inn i en regjering som i sitt grunnlag ikke vil søke om EU-medlemskap?

- Ja. Vi kan godt gjøre som sist, hvor noen partier sier at de ikke vil sitte i en regjering hvis man søker, sier Solberg.

Det er partifellen Nikolai Astrup enig i. Det likner da på premissene for det rødgrønne regjeringsgrunnlaget. Men Astrup mener å vite at Ap har bundet seg til ikke å bryte ut av regjeringen av hensyn til EU-saken.

- Ingenting tyder på at de rødgrønne regjeringspartiene er beredt til å tre fra hverandre hvis det blir aktuelt med en EU-søknad, sier Astrup.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreslår ny avstemning i 2012

Arbeiderpartiets forhenværende handelsminister Hallvard Bakke foreslo i Klassekampen at ja-sidens krav om EU-debatt må oppfylles ved at man rett og slett fastsetter datoen for en ny folkeavstemning, enten i 2012 eller 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Mange ja-folk mener at når EU-motstanden er så stor, skyldes det fraværet av EU-debatt. Så la oss få en slik debatt.», skrev Bakke.

Høyre vil nødig ha dato

Nikolai Astrup: - Ikke folkeavstemning nå. Foto: ScanpixNikolai Astrup: - Ikke folkeavstemning nå. Foto: Scanpix

- Hva sier du til Hallvard Bakkes forslag om rett og slett å fastsette en dato for en ny folkeavstemning om EU?

- Vi er ikke der for øyeblikket. Han var interessert i en medlemskapsvotering før vi søker. Det er ikke Høyres politikk. Men er det det eneste som kan sette EU-saken på dagsorden, kan vi vurdere det, sier partileder Solberg.

- Vi har også åpnet for at vi kan ha to folkeavstemninger, sier derimot Nikolai Astrup.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venter på bedre omstendigheter

Men heller ikke han vil ha noen slik dato.

- Utfallet av en avstemning vil avgjøres av omstendighetene. En slik folkeavstemning må jo komme etter at det er avklart om Island går inn i EU eller ikke, og om Sverige og Danmark går over til euro, sier Astrup

- Er ikke EU-saken aktuell nok for Høyre til at man vil ha en folkeavstemning nå - eller er det hensynet til strømningene i meningsmålingene som er avgjørende?

- Vi er et ja-parti. Men med EØS-avtalen har det vært et nei-flertall i befolkningen i lange tider, sier Astrup og konkluderer:

- Dersom EØS settes i spill, vil saken stille seg annerledes for mange mennesker. Derfor er det ikke hensiktsmessig nå å holde en folkeavstemning.

Støre: - Liten forskjell

Jonas Gahr Støre: - Vi står like fritt som Høyre. Foto: ScanpixJonas Gahr Støre: - Vi står like fritt som Høyre. Foto: Scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det bør ikke komme som overraskelse på Solberg at de tre partiene som i fire år har ført aktiv europapolitikk, er klare til å fortsette i fire nye år. At Solberg er for EU, er heller ingen bombe, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en kommentar til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har respekt for EU-visjonen hennes, og noterer meg at av de potensielle samarbeidspartene hennes er to helt imot EU. Den tredje tar notorisk ikke stilling, legger Støre til.

- Hva er forskjellen i frihetsgrad når det gjelder EU-søknad mellom hennes regjeringsalternativ og trepartisamarbeidet Ap vil fortsette?

- I forhold til EU-medlemskap er det ikke noen fundamental forskjell mellom den regjeringen hun satt i, og den jeg sitter i, sier Støre.

Artikkelen er oppdatert med lenke til Erna Solberg på video og Høyres reaksjon på denne artikkelen.