- Vi har kontroll over oljesølet

ILLUSTRASJONSFOTO: Fra Geirangerfjorden 2003. Foto: Scanpix.
ILLUSTRASJONSFOTO: Fra Geirangerfjorden 2003. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIkke meldt om naturskader i Geirangerfjorden etter lekkasje fra cruiseskip.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bergingsmannskapene hadde søndag ettermiddag kontroll med oljesølet i Geirangerfjorden. Oljen skal ha nådd land ett sted, uten at det er meldt om skader.

Brannsjefen i Stranda meldte søndag ved 16-tiden at mannskapene hadde lyktes med å legge lenser rundt oljeflakene. Utover ettermiddagen og kvelden ble det jobbet med å trekke oljen inn mot land for deretter å pumpe den opp i en tankbil.

Fire båter deltok i arbeidet, i tillegg var Redningsselskapets Emmy Dyvi på vei med flere lenser.

Ingen ville søndag anslå hvor mye tungolje og diesel som har lekket ut.

– Det er vanskelig å si, noe har nok også fordampet. Når oljen er pumpet opp kan det være mulig å antyde noe, sier operasjonsleder Magne Tjønning ved Sunnmøre politidistrikt.

– Men det er meldt at oljen faktisk har nådd land et sted lenger ute i fjorden. Jeg vet ikke hvor stor skade den har gjort, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag kveld får NTB opplyst fra politiet at turistskipet antar at rundt 100 liter tungolje ble pumpet ut i fjorden.

Rederiet må betale

Turistskipet som slapp ut olje må betale for opprenskningen, sier Hans Petter Mortensholm i Kystverket til Sunnmørsposten.

Ifølge avisen eies Spirit of Adventure av et selskap med samme navn, som igjen eies av Saga Cruises. Skipet skal ha plass til cirka 350 passasjerer.

– Vi vil påse at forurenser blir holdt ansvarlig for skader og kostnader som dette utslippet har medført. I tillegg kan det bli aktuelt med bøter, sier Mortensholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skipet ble holdt tilbake i Geirangerfjorden søndag, fordi en båt som tilhører skipet ble brukt til å holde lensene på plass. Seinere vil turistskipet få gå videre til Bergen.

Politi

Havnesjef Rita Berstad Maraak i Stranda sier til Sunnmørsposten at skipet raskt la ut lenser selv da utslippet skjedde, og at årsaken til lekkasjen skal ha vært en «overflow» i maskinen, slik at overflødig diesel havnet i sjøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lekkasjen skjedde ved Humlung, et stykke ute i Geirangerfjorden. Politiet fikk melding klokka 9.30, det samme fikk Statens forurensningstilsyn og Kystverket.

Politiet var søndag om bord i Spirit of Adventure for å snakke med mannskapet og finne ut hva som faktisk skjedde og hvorfor.

– Høyst uvanlig

Hvert år anløper over 150 turistskip Geirangerfjorden, som står på UNESCOS verdensarvliste og er en av Norges største turistattraksjoner.

John Kåre Flo, som var operasjonsleder ved Sunnmøre politidistrikt søndag formiddag, sier at lekkasjen søndag er spesiell.

– Dette er høyst uvanlig. Vi hadde en lekkasje for en ukes tid siden, men da ble det liggende bare en tynn dieselfilm på fjorden. Den valgte vi å ikke gjøre noe med. (©NTB)