Pandemien kan komme i september

Norske myndigheter har planlagt massevaksinering mot svineinfluensaen i Norge og har bestilt 9,4 millioner doser av vaksinen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Norske myndigheter har planlagt massevaksinering mot svineinfluensaen i Norge og har bestilt 9,4 millioner doser av vaksinen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI løpet av høsten og vinteren kan halvparten av Norges befolkning bli smittet av influensa H1N1. Over en million mennesker kan bli syke.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsedirektoratet regner med at pandemien kommer i løpet av høsten, kanskje allerede i september.

– Vi planlegger ut fra at halvparten av befolkningen kan bli smittet og at 25 prosent kan bli syke. Sykdommen er relativt mild nå, men tiden vil vise om den endrer seg, sier fungerende helsedirektør Hans Petter Aarseth til NTB.

Massevaksinering

Myndighetene har planlagt massevaksinering mot svineinfluensaen i Norge og har bestilt 9,4 millioner doser av vaksinen til en verdi av 650 millioner kroner.

– Vi kjøper vaksiner slik at hele befolkningen kan vaksineres, men vi må vurdere konkret hvem som skal få tilbudet. Vi regner med at vaksinen gir samme beskyttelse som en vanlig influensavaksine, sier Aarseth.

De første leveransene av vaksinene kommer i september, men alt vil ikke være på plass før i november.

– Vaksinen vil uansett ikke være godkjent av europeiske legemyndigheter før tidligst i november. Men om viruset forandrer seg og blir mer hissig, vil norske helsemyndigheter kunne vurdere å bruke vaksinen også før den er godkjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Viruset i utvikling

Influensaviruset kan nemlig mutere og bli farligere.

– Det er en viss sannsynlighet for at dette kan skje. Slike virus har en evne til å forandre seg, og derved gi en mer alvorlig sykdom. Dette er ikke noe vi kan kontrollere, men vi har gode planer for å håndtere dette om det skjer, sier Aarseth.

Forrige uke gikk nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) ut og ba bedriftene om å forberede seg på en situasjon med høyt fravær på grunn av svineinfluensaen. De samfunnsøkonomiske konsekvensene kan bli fatale om hundretusenvis av nordmenn blir smittet av viruset.

– Vi har gjort det vi kan for å begrense sykdommens konsekvenser for samfunnet, blant annet gjennom gode planer, forberedelser, medisiner og vaksinene. Men de konsekvensene som kommer, de kommer, og må håndteres best mulig når de kommer, sier Aarseth.

Så langt er 33 nordmenn smittet av influensa H1N1.

Les også: - Helt umulig å stoppe svineinfluensaen