Khamenei går god for valget

Han som virkelig styrer Iran; Ayatollah Khamenei, snakker for første gang siden valget. Skjermdump fra Irans engelske TV-stasjon via AFP.
Han som virkelig styrer Iran; Ayatollah Khamenei, snakker for første gang siden valget. Skjermdump fra Irans engelske TV-stasjon via AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIrans øverste leder vil holde opposisjonen ansvarlig for all vold som måtte oppstå i kjølvannet av valget. Samtidig legger han hele sin tyngde bak president Mahmoud Ahmadinejad.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folket valgte den de vil ha. Det iranske valget viser at folk hadde tillit til det islamske systemet, sa Ali Khamenei da han talte til titusener av tilhengere i Teheran fredag.

Den mektige ayatollaen ba også folk slutte å demonstrere.

– Jeg ber dem om å avslutte gateprotestene. Hvis ikke, vil de være ansvarlige for konsekvensene, og konsekvensene hvis det oppstår kaos, sa Khamenei og ga politiske ledere ansvaret for de menneskeliv som allerede har gått tapt.

– Politiske ledere er ansvarlige for den ekstremismen som har ført til at liv har gått tapt, sa Khamenei.

Talen, som ble holdt under fredagsbønnen på Universitetet i Teheran, er den første ayatollaen har holdt siden det omstridte valget sist fredag. Det var knyttet stor spenning til hva Khamenei kom til å si, men opposisjonstilhengere valgte å bli hjemme. I stedet har de varslet nye demonstrasjoner lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Egen favoritt

Khamenei erkjente at Ahmadinejad er den av kandidatene som står nærmest ham selv når det gjelder meninger. Samtidig brukte han anledningen til å avfeie alle som mener at presidenten ble gjenvalgt ved hjelp av valgfusk.

– Fiendene angriper islamske myndigheters legitimitet ved å stille spørsmål ved om valget gikk riktig for seg, sa Khamenei og manet til ro.

– I dag trenger den iranske nasjonen ro. Det er vanskelig å finne den rette vei dersom man er opprørt.

Ayatollaen ba også unge iranere om å «søke rettledning i religionen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Khamenei fikk Ahmadinejad 24,5 millioner av i alt 40 millioner stemmer. Han mener påstandene om valgfusk bør granskes via lovlige kanaler, men mener at det uansett ikke vil kunne endre på at det var Ahmadinejad som vant.

Ut mot USA

Khamenei rettet også krass kritikk mot USA og fordømte vestlig innblanding etter valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi trenger ikke råd om menneskerettigheter fra amerikanske tjenestemenn, fastslo han.

De siste dagene har titusener av mennesker samlet seg til demonstrasjoner i Teheran, ledet an av den tapende presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi.

De mener at valget var preget av fusk, og opposisjonelle har fortsatt å protestere selv om myndighetene har lagt ned forbud mot demonstrasjoner.

Også Universitetet i Teheran, der Khamenei valgte å holde sin tale, har vært åsted for protestaksjoner.

Sist søndag samlet hundrevis av studenter seg for å vise sin støtte til Mousavi. Flere av dem kastet også stein mot politiet som forsøkte å hindre demonstrasjonen. Samme kveld ble flere studenter drept på et internat, et angrep som Revolusjonsgarden og en frivillig islamistisk milits anklages for å stå bak.

Splittelse?

Khamenei og det mektige Vokterrådet har lenge vært regnet som støttespillere til Ahmadinejad, som er den mest fundamentalistiske av de fire presidentkandidatene. Men Khamenei avviste fredag at maktapparatet er splittet, og sa at det kun er snakk om ulike meninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de tre tapende presidentkandidatene har klaget over uregelmessigheter under stemmegivningen og er innkalt til et møte for å diskutere saken med Vokterrådet lørdag.

Flere vestlige land, blant annet Norge, har uttrykt sterk bekymring for måten iranske myndigheter håndterer massedemonstrasjonene på.

Fredag uttalte også FNs menneskerettskommissær Navi Pillay at hun er bekymret for de mange arrestasjonene etter valget. Blant dem som er pågrepet, er flere reformpolitikere. (©NTB)