- Ligner et kupp

Politi og demonstranter i Iran etter valget. Foto: Scanpix/AFP.
Politi og demonstranter i Iran etter valget. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMåten regimelojale kandidater holdes utenfor i Iran minner om et kupp, mener Iran-ekspert.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere tusen demonstranter tok mandag igjen til gatene i Teheran, på tross av et forbud fra myndighetene.

Også den tapende presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi og tidligere president Mohammad Khatami har slått seg sammen med demonstrantene. Dette er Mousavis første offentlige opptreden siden han fordømte valgresultatet som et «narrespill».

- Valget virket lite troverdig fra begynnelsen av, og det er avgjort mange i Iran som deler den oppfatningen, sier Iran-forsker ved Fafo, Kjetil Selvik, til ABC Nyheter.

Han mener det er en radikal endring i det iranske presteregimets politikk verden er vitne til i disse dager.

- Det er to nivåer av opposisjonelle i Iran. De som har vært mot prestestyret fra begynnelsen har alltid vært holdt utenfor. Men kandidatene som nå protesterer har selv vært del av den politiske eliten i landet, sier Selvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mousavi er selv tidligere statsminister i Iran, og hans presidentkandidatur var godkjent av landets geistlige Vokterråd. Også tidligere president Mohammad Khatami har sluttet seg til demonstrantene mandag. Han ble regnet som reformvennlig under sitt regime. Ifølge broren krever Khatami nyvalg, melder AFP.

- Fusk sannsynlig


Selvik regner det som svært sannsynlig at det har vært fusket med valgresultatene.

- Jeg tror man kan snakke om at dette er kupp av et valgresultat. At personer som hittil har vært for del av systemet å regne nå holdes utenfor kan også kalles en form for kupp, sier Selvik.

Det har også vært uregelmessigheter ved tidligere valg i Iran, men Selvik mener det er helt andre dimensjoner over dagens situasjon.

- Det vi ser er et veldig drastisk skritt fra Ahmadinejad eller ham og det iranske lederskapets side, sier Selvik.

Systemet i Iran gjør at en religiøs jurist, Ayatollaen, er landets øverste leder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det som er så radikalt med det som skjer nå er at regimet på en veldig åpenbar måte vender seg mot den indre opposisjonen, sier Selvik.

Forbudt opptog

Flere tusen iranere, unge og gamle, sluttet mandag opp om en massedemonstrasjon i Teheran.


«Mousavi vi støtter deg! Vi kan dø, men vi vil ha tilbake stemmene våre!» ropte menneskemengden. Opprørspoliti holdt vakt.


Marsjen skjer på tross av myndighetenes forbud. Selvik sier det vil markere et vannskille i iransk politikk om liv går tapt under demonstrasjonene.


- Det er veldig vågalt av regimet hvis de setter hardt mot hardt. Det vil forandre mye av politikken i Iran. Selv om folk tortureres og henrettes i Iran er det veldig sjelden folk skytes ned på åpen gate, sier han.


- Det er ingen revolusjonær stemning blant befolkningen i Iran. Men i det øyeblikk staten går ut og dreper mennesker på gaten kan man risikere at deler av samfunnet vil gå over til en revolusjonær logikk med voldelig motstand mot regimet.


Mousavi har levert inn en formell klage på valgavviklingen til Vokterrådet, der han krever annullering av valgresultatet, som han mener var forfalsket. Vokterrådet består av 12 medlemmer og har overoppsyn med valgavviklingen.