Angrepsbølge på abortklinikker

Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->     /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->  Scott Roeder (51) er anklaget for drapet på abortlegen George Tiller. Drapet på Tiller er en del av en bølge med angrep på abortklinikker. De fleste amerikanske abortmotstandere tar avstand fra å bruke voldelige midler, men noen av dem ser kampen mot abort som en krig der alle midler er lov. Foto: REUTERS/SCANPIX
Scott Roeder (51) er anklaget for drapet på abortlegen George Tiller. Drapet på Tiller er en del av en bølge med angrep på abortklinikker. De fleste amerikanske abortmotstandere tar avstand fra å bruke voldelige midler, men noen av dem ser kampen mot abort som en krig der alle midler er lov. Foto: REUTERS/SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn bølge av angrep mot klinikker som tilbyr abort i USA, gjør det stadig vanskeligere for amerikanske kvinner å få utført inngrepet sent i svangerskapet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pasientene er borte og demonstrantene likeså. Den omstridte klinikken som ble grunnlagt av George Tiller i Wichita i delstaten Kansas, er nå nedlagt.

Klinikken er stengt som følge av drapet på den 67 år gamle grunnleggeren den 31. mai. Tiller ble skutt i ansiktet mens han sto i våpenhuset i ei kirke i Wichita.

En 51 år gammel abortmotstander er pågrepet og siktet for drapet.

Tillers klinikk var én av svært få klinikker som utførte abortinngrep sent i svangerskapet – så sent som i tredje trimester.

Nå er det bare to slike klinikker igjen i USA.

Oppsving i volden

Wichita-klinikken var i lang tid blant abortmotstandernes viktigste mål. Det ble jevnlig arrangert demonstrasjoner ved klinikken, og den ble utsatt for et bombeangrep.

Nå varsler interesseorganisasjoner om et oppsving i antall voldelige angrep mot ansatte ved klinikker som tilbyr abort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver femte av de om lag 700 uavhengige klinikkene som tilbyr abort i USA, er utsatt for vold det siste året, hevder Feminist Majority Foundation.

Hittil i år er det registrert i alt 67 tilfeller av trusler og vold mot ansatte ved klinikker som tilbyr abort, og klinikkene har mottatt rundt 1.400 hatbrev og telefontrusler, melder foreningen National Abortion Federation.

Det er det høyeste antall hendelser som er registrert på et tiår.

– Det er et regime av terror mot tilbydere av abort, sier abortforeningens leder Vicki Saporta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytterliggående aktivister

Tidligere er klinikker blitt bombet, stukket i brann og truet med miltbrann, og ytterliggående abortmotstandere har trakassert pasienter og forfulgt ansatte.

Så sent som onsdag ble en klinikk i Memphis i delstaten Tennessee evakuert som følge av en bombetrussel. Samme dag ble to menn dømt for å ha kastet brannbomber mot en klinikk som tilbyr abort i Albuquerque.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Warren Hern, en lege ved en av de to gjenværende klinikkene som tilbyr abort sent i svangerskapet, sier han respekterer Tiller-familiens avgjørelse om å legge ned klinikken i Wichita.

– I 35 år har de levd med trakassering, terror og vold. Abortmotstanderne ønsket Tiller død og klinikken stengt. Slik er skytevåpenets herredømme, sier han til den britiske avisa Guardian.

Abortmotstandere flest fordømmer volden, men de mest ytterliggående aktørene mener angrepene er berettiget. Randall Terry, tidligere leder i Operation Rescue, er blant dem som gleder seg over drapet på Tiller.

– Vi vil vinne denne krigen. George Tillers død kan gi oss framdrift slik at vi når målet raskere, erklærer han. (©NTB)