Etterforskere: - Autopiloten fungerte ikke

Undersøkelser tyder på at autopiloten til det styrtede Air France flyet var av. Samtidig fortsetter letingen etter det forsvunne flyet. Foto: EPA / Scanpix.
Undersøkelser tyder på at autopiloten til det styrtede Air France flyet var av. Samtidig fortsetter letingen etter det forsvunne flyet. Foto: EPA / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet savnede Air France-flyet sendte ut 24 automatiske feilmeldinger før det styrtet, opplyser franske etterforskere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paris (NTB-AFP-AP): Flere meldinger viser at autopiloten ikke var på, sier etterforskningsleder Alain Bouillard lørdag. Det er uklart om autopiloten ble slått av eller om den hadde stoppet av seg selv, etter å ha mottatt motstridende fartsmålinger.

Det har vært spekulert på om sensorer på utsiden av flykroppen som måler hastigheten, kan ha iset til og derfor blitt upålitelige.

Skifter ut deler

Flyprodusenten Airbus har etter ulykken sendt ut instruks til alle som bruker A330-flyene, om hva flygerne må gjøre dersom de ikke er sikre på at hastighetsmålerne viser riktig fart.

Airbus vil også å skifte ut deler på instrumentene som måler hastigheten på A330-flyene, opplyser sjefen for den franske havarikommisjonen (BEA), som etterforsker saken.

– Det har vært flere tilfeller av denne typen feil på A330-flyene, sier BEA-direktør Paul-Louis Arslanian på en pressekonferanse lørdag. Han understreker at A330-maskiner som ikke har fått byttet hastighetsmålerne, ikke nødvendigvis er farlige å fly med.

Uvær

Air France-flyet av typen Airbus A330 forsvant på vei fra Rio de Janeiro til Paris med 228 mennesker om bord. Letingen etter flyet har pågått siden mandag, uten at noe foreløpig er funnet.

En av teoriene etterforskerne jobber ut ifra, er at flyet hadde feil hastighet da det fløy inn i et kraftig uvær ved ekvator.