Kjemper for et grønnere Europa

SIDE VED SIDE: Korrupsjonsjeger Eva Joly vil inn i EU-parlamentet, hånd i hånd med bondeaktivisten José Bové. Foto: Lars Inge Staveland.
SIDE VED SIDE: Korrupsjonsjeger Eva Joly vil inn i EU-parlamentet, hånd i hånd med bondeaktivisten José Bové. Foto: Lars Inge Staveland.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEva Joly vil inn i EU-parlamentet og kaste kommisjonen så fort som mulig. ABC Nyheter fulgte henne på valgkampavslutning i Paris. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
EU-valget 2009

- Valget til EU-parlamentet blir avholdt fra 4. til 7. juni. Det er det største transnasjonale valget i verden.


- 375 millioner europeere har stemmerett ved valget.


- I seks EU-land faller valget sammen med lokalvalg. Håpet er at dette vil øke valgdeltakelsen.


- Valgdeltakelsen har falt i hvert eneste EU-parlamentsvalg siden 1979. I 2004 var det kun 45,5 prosent som stemte.


- Lisboa-traktaten kom på plass i 2007, etter at en felles grunnlov ble forkastet. Traktaten vil blant annet gi mer makt til parlamentet, men ble forkastet av velgerne i Irland ifjor.


- Velgerne stemmer på nasjonale partiene som er del av europeiske grupperinger.


- Det største partiet er det konservative europeiske folkepartiet (EPP). De er ventet å vinne valget også i år.


- Resultatene vil være klare klokka 22.00 søndag kveld.

PARIS (ABC Nyheter): Den store arenaen Zenith de Paris er stappfull. Reggaefunk-bandet «Homme Parle» varmer opp, og bak scenen står et hundretalls franske pressefolk.

Så eksploderer salen i vill begeistring.

Kandidatene til den franske allianselista Europe Ecologie entrer scenen, holder hver sin flammende appell og setter seg ned i stolene som for anledningen er laget av papir.

Blant dem er Eva Joly, den verdenskjente korrupsjonsjegeren med både norsk og fransk statsborgerskap.

Får hun som det vil, blir hun den andre grønne franske politikeren fra hovedstadsområdet Ile de France som etter valget blir å finne i EU-parlamentet i Strasbourg.

- Nobelt å være politiker

Der ønsker hun å endre EU innenfra, forteller hun til ABC Nyheter.

- Jeg ønsker å gjøre noe, og jeg tror jeg har noe å bidra med. Det er ikke noe rart å ville bli politiker. I Norge er det kanskje det. Men det er tvert imot nobelt å være politiker, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De viktigste kampsakene er miljø og demokratisering. Joly ønsker et EU med et sterkere parlament, og en helt annen kommisjon.

- Jeg tror at veien blir til mens vi går, og at finanskrisen også vil føre til at institusjonene utvikler seg. Jeg tror at Lisboa-traktaten blir adoptert og at parlamentet vil bli sterkere. Vi har som mulighet til å innsette kommisjonen. Jeg ønsker jo ikke at dagens kommisjonspresident José Manuel Barroso skal fortsette, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Joly er kjent som en uredd forhørsdommer som rullet opp tidenes korrupsjonskandale i oljeselskapet Elf Aquitaine. Saken førte til nærmere 100 siktelser, blant annet flere tidligere franske topp-politikere. De siste årene har hun jobbet i Norge som rådgiver i Justisdepartementet og i Norad.

Opprørsledere og bondeaktivister

I Frankrike ble hun populær som en uredd, men også kontroversiell, kvinne som tok tak i en utbredt mannlig korrupsjonskultur i landet. Nå står hun på samme lista som flere kjente militante franske politikere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foran Joly på lista står Daniel Cohn-Bendit, den radikale studentlederen fra opprøret i 1968. Han gikk da under navnet Dany den røde, men har nå skiftet farge og er å finne som de franske grønnes frontfigur.

En annen kjent militant franskmann på lista, er bondeaktivisten José Bové. Han er en frontfigur i kampen mot Verdens handelsorganisasjon og genmodifisert mat.

Ny koalisjon

På den noe kaotiske pressekonferansen før valgkampavslutningen, ga alliansepartnerne klar beskjed om at det opposisjonelle opphavet fremdeles lever.

- Jeg var imot Charles De Gaulle den gang. Nå er jeg imot Nicholas Sarkozy, proklamerte Cohn-Bendit.

- Da er vi to! skjøt Bové inn.

Eva Joly har vært spesielt framme i valgkampen for kampen mot skatteparadiser.

- Dette er en ny formasjon av de grønne med personer fra det sivile samfunn som meg. Vi har med folk som ikke har sin bakgrunn som militante grønne. Vi ønsker å forandre samfunnet for å få til bærekraftig utvikling. Vi har tiltak som går ut på mer rettferdighet mellom nord og sør, og rettferdighet mellom de enkelte europeiske landene, sier Joly.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet klart søndag

De grønne ønsker å høste stemmer for et helhetlig program mot finans- og klimakrisa som Europa står overfor. De ønsker derimot ikke å bli oppfattet som et utopisk miljøparti som omfavner trær.

Det var også derfor det franske pressekorpset brast ut i latter da en to meter høy plante veltet bak Joly under pressekonferansen.

Torsdag går de første velgerne seg til urnene i det som er verdens største transnasjonale valg.

Søndag stemmes det i Frankrike og samme kveld er resultatene klare. Da vil Europa vite om Norge har fått sin første statsborger inn i EU-parlamentet.

Klikk på videoruta over artikkelen for å se bilder fra den spektakulære valgkampavslutningen.

JOURN.ANM: I videoen sier Joly at 80 prosent av norsk regelverk stammer fra EU. Dette er imidlertid bare tilfelle for EU-land. Rundt 17 prosent av norsk lovverk stammer fra EU gjennom EØS-avtalen.