Enhver misforståelse kan føre til krig

KLARE: Soldater fra den sørkoreanske marinen står vakt ved et antiluftvåpen på Yeonpyeong-øya. Foto: Scanpix.
KLARE: Soldater fra den sørkoreanske marinen står vakt ved et antiluftvåpen på Yeonpyeong-øya. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNordkoreanske medier skriver at krigstrusselen er åpenbar.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spenningen mellom Nord- og Sør-Korea er til å ta og føle på etter atomprøvesprengingen mandag. Nå står hundretusenvis av soldater i den aller høyeste beredskap, og medier på begge sider av grensen kjemper om å spre de mest skremmende meldingene.

Ifølge New York Times skriver den statlige avisen Minju Joseon at selv et ulykkestilfelle kan føre til full krig.

- Det er bare et spørsmål om tid før lunten som fører til krig er tent, skriver avisen ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

- Ikke få panikk

Til tross for at myndighetene i sør er klar over trusselen, og har stilt alle sine ressurser i den høyeste beredskap er folk som bor i grenseområdet mellom de to landene rolige. Myndighetene har da også bedt folket om å forholde seg rolig, og ikke få panikk.

Truslene fra Nord-Korea har bare tiltatt i styrke etter atomprøvesprengingen mandag. Dagen etter ble Sør-Korea ble med i det amerikanske initierte Proliferation Security Initiative (PSI). Det betyr i praksis at Sør-Korea og USA tar det på seg å sjekke båter som kan føre radioaktivt materiale hvor som helst. Nord-Korea gikk da straks ut med melding om at enhver båt som var på vei mot eller fra Nord-Korea som ble stoppet ville utløse en ny krig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea har også sagt at de ikke lenger føler seg bundet av våpenhvilen som ble inngått etter den forrige Korea-krigen i 1953, noe som gjør det enda mer sannsynlig at man vil kunne se trefninger mellom de to landenes marine i nær fremtid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vestkysten sannsynlig arnested

Amerikanske eksperter har uttalt at det er langs kysten på vestsiden av den koreanske halvøya at det er størst sannsynlighet for at det kommer til trefninger som igjen kan føre til en storkrig. Tidligere har de to lands mariner støtt sammen her både i 1999 og 2002. Den gangen var fiskebåter som drev krabbefiske langs grenselinjene årsak til konflikt.

Ekspertene legger til at det med stor sannsynlighet vil begrense seg til små sammenstøt, selv om man sjelden hører så aggressiv retorikk som nå fra Nord-Korea.

Kan bli blodbad

På begge sider av grensen settes store militærstyrker i den aller høyeste beredskap, og det finnes ingen tvil om at situasjonen mellom de to landene er prekær. Ikke siden 2006, da Nord-Korea sist forsøkte seg med en prøvesprenging har beredskapen, kalt WatchCon, vært høyere enn nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I nord har man en hær som består av hele 1,1 millioner soldater, men de fleste av dem er dårlig utstyrt, med gamle våpen og manglende reservedeler til sine kjøretøyer og fly. Det meste av utstyret stammer fra sovjettiden, ifølge The Guardian.

På den annen side har de også 60.000 spesialstyrker som skal være svært godt trent i alle former for krigføring, deriblant det man kaller asymmetriske midler. Det vil si infiltrasjon, sabotasje og også metoder som vi kjenner igjen fra Afghanistan og Irak.

Moderne utstyr

I sør er utstyrssituasjonen en helt annen. Selv om USA har knappe 30.000 mann i Sør-Korea, så har den amerikanske støtten med tanke på trening og utstyr ført til et ganske betydelig skille i de to militærstyrkene som står mot hverandre nå.

Sør-Korea har en stående styrke på cirka 680.000 soldater, og det er snakk om styrker som har trent ofte og med moderne utstyr helt siden den forrige krigen.

Uansett vil styrkeforholdet neppe bli utslagsgivende hvis det aller verste skulle skje. Selv om Nord-Korea foreløpig ikke har atomvåpen klare til bruk i strid, har de gjentatte ganger vist vilje til å benytte seg av de truslene disse våpnene utgjør.