Oljefilmene kommer

Filmen «Kielland» skal skildre den dramatiske kantringen av Kielland-plattformen i 1980. Bildet er fra forsøket på å snu plattformen i 1983.
Filmen «Kielland» skal skildre den dramatiske kantringen av Kielland-plattformen i 1980. Bildet er fra forsøket på å snu plattformen i 1983.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFilmselskapene står i kø for å lage film om Norges oljehistorie.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det må jo si noe om tidsånden at vi har behov for å lage film om dette akkurat nå, sier manusforfatter Linda May Kallestein.

Hun har nylig fått støtte til å videreutvikle et manus om Kielland-ulykken sammen med det Stavangerbaserte filmselskapet Phantomfilm. De er bare ett av flere filmselskap som nå planlegger store spillefilmer om Norsk oljehistorie.

- I og med at Norge har vært en oljenasjon i 40 år, så er det naturlig at det fortelles om det. Dette handler både om vår nære historie og om fremtiden, sier Kallestein.

Den store norske oljefilmen

Når den amerikanske oljefilmen «There will be blood» kom til Norge, etterlyste Store Studio-vertinne Anne Lindmo «Den store norske oljefilmen». I Oslo sitter produsent Olav Øen med ambisjoner om å lage en slik film.

Nå planlegger han en storslått oljefilm med arbeidstittelen «Elefanten» for produskjonsselskapet Monster Film. Filmen er basert på Magnar Johnsgaards roman «Svart Regn». «Elefanten» skal skildre tilværelsen til mannskapet på en av Norges første borerigger under den første klondykeperioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vil lage et actiondrama fra begynnelsen av oljetiden. Filmen skal skildre de uskyldige nordmennenes møte med de sterke amerikanerne. Det handler om den personlige dramatikken i hovedpersonenes liv på boreplattformen og møtet med naturkreftene, sier Øen.

Han understreker at prosjektet foreløpig er i en svært tidlig manusutviklingsfase. Verken regissør eller skuespillere er enda hyret inn. Det kan derfor ta en god stund før «Elefanten» når kinoene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er et langt løp, og det vil bli dyrt, men vi sikter på at det skal bli en stor film, sier Øen.

- Plass til flere

På trappene står også en tredje film som relaterer til Olje-Norge. «Kjellis helter» handler om en gjeng gamle pionerdykkeres kamp for å få selvrespekten tilbake etter at de mistet helsen under sin innsats for fedrelandet. Bak prosjektet står regissør Nils Sandvik, som med dette følger opp tematikken fra sin kortfilm Pioneren fra i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det må jo si noe om tidsånden at vi har behov for å lage film om dette akkurat nå

Linda May Kallestein hos Phantomfilm er ikke bekymret for at det blir flere oljefilmer.

- Jeg har akkurat oppdaget at vi ikke er de eneste som lager film om dette, men jeg tror det er plass til flere. Vi har vår unike historie å fortelle, og vi skal gjøre det på vår måte, sier Kallestein.

Mørk oljehistorie

Hvor stor filmen om Kielland-ulykken blir ennå ikke klart, men også her legges det opp til storslått drama.

Manusforfatter Linda Kallestein skriver om Kielland-ulykkenManusforfatter Linda Kallestein skriver om Kielland-ulykken

- Hvor mange millioner filmen vil koste kommer an på premissene. Jeg kan vanskelig se for meg at det blir noe annet enn en dyr film. Vi ser for oss en stor film som også har stort potensiale i forhold til publikum, sier Kallestein.

Med seg på laget har hun fått regissør Stian Einar Forgaard. Filmen beskrives som « Et drama fra en mørk side av oljenasjonen Norges historie.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv har Kallestein et sterkt forhold til historien hun ønsker å fortelle.

- Jeg var bare 13 år og gikk på ungdomsskole i Stavanger da Kielland-ulykken inntraff. Selv om ingen av mine nærmeste ble rammet kjente jeg rekkevidden av den hendelsen. Jeg husker stemningen på skolen, der omtrent halvparten av elevenes foreldre jobbet på oljeplattform. Når du er så ung er du åpen for inntrykk samtidig som du er så ubeskyttet i fohold til dem, sier Kallestein.

Hun ønsker en film om de menneskelige aspektene ved ulykken.

- Vi vil vise hvilken voldsom kontrast denne hendelsen hadde til den optimismen og opplevelsen av fremgang man hadde før Kielland-ulykken inntraff. Det handler om den følelsen av å være uovervinnelig og møtet med naturkreftene. Det skjer noe med den optimismen når det utenkelige inntreffer. Det vil vi beskrive med denne filmen, sier Kallestein.