REN UTKLASSING!!

Alexander Rybak leverte strålende i kveldens finale. Nå spørs det om han klarer å bringe oss helt til topps. Kryss fingre, tær, øyne og tak. Foto: AFP / Scanpix.
Alexander Rybak leverte strålende i kveldens finale. Nå spørs det om han klarer å bringe oss helt til topps. Kryss fingre, tær, øyne og tak. Foto: AFP / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAlexander Rybak håvet inn toppscore fra alle land. NORGE HAR VUNNET!</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge ligger an til en brakseier i Melodi Grand Prix. Vi ligger på soleklar førsteplass, og tendensen er klar: Norge håver inn toppscore fra alle land.


NORGE LEDER MED 181 POENG ETTER AT ALLE LANDENE HAR AVGITT SINE STEMMER!

Norge har vunnet Melodi Grand Prix, folkens!

- Vi har det bra nå! Koser oss stort i Green room, her er det helt fantastisk stemning, er den eneste uttalelsen fra Alexander Rybak så langt.

Trykk CTRL + R for å oppdatere siden.


Stemning fra Green Room under den spennende avstemmingen som Norge leder klart. Foto: NRK.Stemning fra Green Room under den spennende avstemmingen som Norge leder klart. Foto: NRK.

Alexander og co leverte Fairytale som om de ikke har gjort noe annet da de gikk på scenen i olympiahallen i Moskva litt over 22.30 i kveld.

- Jeg er dritfornøyd. Kunne ikke være mer fornøyd, sa Rybak til NRK like etter opptredenen.

Det kokte både i salen og på pressesenteret mens det norske bidraget ble fremført, og det kan virkelig gå veien for Norge i kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alexander Rybak startet som nummer 20 i et felt på 25 låter. Alle låtene er nå ferdigspilte og poenggivningen er i gang. Kryss det du kan.


ABC Nyheter vurderte kveldens låter fortløpende

1) Litauen: (Sasha Son - Pasiklydes zmogus)
Sasha Son var barnestjerne i Litauen og kan absolutt synge. Men det hjelper lite når låta mest av alt minner om heismusikk med tekst til. Sasha kan pusse så mye han bare vil på gråsteinen, gull blir det aldri.

2) Israel: (Noa og Mira Awad - Einaiych There must be another way)
Fin popballade fra jødiske Noa (den mørkeste) og palestinske Mira Awad. De to jentene har lenge hatt et musikalsk samarbeid, og er absolutt flinke, sterke musikere. Dette musikalske fredsbudskapet er imidlertid ikke blant deres sterkeste. Men det er noe rørende over både låta og de to damene, og showet deres er smakfullt og ekte. I kveld leverte de spesielt bra. Men helt til topps går den ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

3) Frankrike (Patricia Kaas - Sìl Fallait Le Faire)

Få land er så uberegnelige i Melodi Grand Prix som Frankrike. De kan levere alt fra møl til kreative perler. I år treffer de bra med en annerledes og kvalitetsmessig svært god låt. Det er en rolig, balansert og stemningsfull ballade flott fremført av 42 år gamle Patricia Kaas og akkompagnert av strykere, trommer og et surt piano. Musikalsk sett en av de beste låtene i årets finale. Vil nok gjøre det veldig bra hos juryene - og ikke fullt så bra blant seerne. Full jubel blant journalistene i hvert fall.

4) Sverige: (Malena Ernman - La Voix)
Operapop fremført av den svenske operadronningen Malena Ernman. Denne er en klar elsk eller hat melodi, hvor jeg ikke klarer å bestemme meg for om jeg liker den eller om jeg synes den kommer fra skuffen med dårlig smak. Muligens er begge deler rett. Refrenget fremføres til gåsehud, men popbitene ikke synges like rent. Sistetonen satt heller ikke slik den skulle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

5) Kroatia: (Igor Cukrov - Lijepa Tena)
Greskaktig etnoballade med vindmaskiner og slow motion. Kjernen i denne hjerte-smerte låten er ikke dum, og jeg har tatt meg selv i å nynne på den flere ganger. Men den virker også svulstig, masete og nokså intetsigende, selv om den har kommet seg etter flere gjennomlyttinger. Det hjelper også at de har begynt å synge rent.

6) Portugal: (Flor-de-Lis - Todas as ruas do amor)
Småsøt hippiesang fra Portugal. Låten får meg til å tenke på et kollektiv der trekkspill og tungegymnastikk er det som teller. Men dette er nynnbart og sjarmerende. Skiller seg positivt ut etter rekken med sjelløs samlebåndsmusikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

7) Island: (Jóhanna Guðrún Jónsdóttir - Is it true)
Den islandske attenåringen har en god stemme og synger både sikkert og visst. I den nasjonale finalen slet hun med å komme ut av skjermen, men her har hun virkelig skjerpet seg. Cello-balladen hennes om hjerte og smerte er kveldens beste ballade, i hvert fall så langt. Den har bare blitt bedre og bedre. Denne låta ga jeg opprinnelig en svak treer. Nå får den en soleklar femmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

8) Hellas: (Sakis Rouvas - This Is Our Night)
Dette er aerobic, og ikke så mye annet. Sakis Rouvas fremfører en helt grei og pregløs europoplåt - uten at det er spesielt minneverdig i den ene eller andre retningen, bortsett fra et refreng med en viss appell. Personlig synes jeg hele greia blir for innstudert og koreografert. Min australske journalistkollega som sitter ved siden av forteller entusiastisk at teksten er skrevet i Australia, og at dette er låta hele Australia heier på i kveld. Heldigvis telles ikke australske stemmer i Eurovisjonen. Mange journalister synger med og klapper på denne, teitinger.

9) Armenia: (Inga og Anush Arshakyan - Nor par)
Det er utrolig hvor mye Armenia har klart å putte inn i de tre minuttene de har til rådighet i denne låta. Slett ikke dumt, og en kombinasjon av interessant og masete. På mange måter er detaljene mer interessant enn helheten, for eksempel fløyten som spilles på - den er stilig. Stilige, hekseaktige påkledninger. Kjennere av armensk kultur kunne sikkert sagt at dette er basert på tradisjonell armensk stil, men jeg holder meg til at det er litt hekseaktig og tøft. Vinner ikke i kveld - men absolutt kule greier! Skaper stor stemning blant journalistene. Sterk firer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

10) Russland (Russia Anastasia Prihodko - Mamo)
Full jubel i Moskva nå, for nå kommer det russiske bidraget. Denne låta hadde jeg forventninger til. I studioversjonen har den fungert finfint. På scenen er den ikke like bra (selv om den er bedre nå enn under generalprøven tidligere i dag). Kort fortalt er det en mørkhåret syngedame som synger falsk om moren sin uten å nå ut - selv om hun prøver å skrike for alt det er verdt. Det blir i overkant. Hvorfor har de forresten prøvd å få en ellers flott dame til å se så fæl ut?

11) Aserbajdsjan: (Aysel & Arash - Always)
Låta Always fremføres av den svensk-persiske sangeren Arash og Aysel fra Aserbajdsjan. Og for å si det som det er, Aysel må være noe av det vakreste Aserbajdsjan har å by på. Nå klarer de til alt overmål å synge rent også - det er første gang de har klart det live. Always er sommerpop av det enkle, etniske slaget - og fremført rent, slik som nå, meldte den seg plutselig med i tetstriden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

12) Bosnia Herzegovina: (Regina - Bistra voda)
Etnoballaden Bistra voda kan vise seg å bli Alexander Rybaks største utfordrer. Bli ikke overrasket om den går hen og vinner i kveld. Den bosniske gruppen Regina leverer en lavmælt, mektig og melodiøs låt med mange flotte detaljer. Blir bare bedre og bedre etter flere gjennomlyttinger. Om du tar notater, så betyr tittelen på låta, Bistra voda, stille vann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

13) Moldova: (Nelly Ciobanu - Hora din Moldova)
Norskspråklige vil kunne finne stor glede i tittelen på denne låta. Men Hora din Moldova er en annerledes energilåt som man blir glad av. Journalistene her klapper med for full guffe. Skiller seg absolutt ut. Nelly Ciobanu har forørvig lagt ut alle utgiftene selv for å være med i Melodi Grand Prix. Avalen var at Moldova skulle dekke kostnadene hennes om hun gikk videre til finalen. Gledelig å se at hun gjorde det. Dette er balkanaktig, stilig dansing i massevis og godt humør rett i koppen. De mannlige danserne kunne vært hentet rett ut fra filmen om Borat. Sterk firer. Gøy!

Artikkelen fortsetter under annonsen

14) Malta: (Chiara - What If We)
Melodiøs og enkel ballade fremført av en stor dame med stor stemme (selv om hun har blitt mer og mer nasal under prøvene). Det er tredje gang Chiara deltar for Malta. Hun var nær ved å vinne i 1998 da hun ledet lenge, men i siste instans fikk 0 poeng fra Makedonia - som gjorde at Israel og Dana International vant. Årets låt, What If We, er ikke heeelt min greie, men jeg skjønner at mange kan like denne godt. Filmmusikkaktig.

15) Estland: (Urban Symphony - Rändajad)
Dette er melodiøst, det er annerledes og det får estisk til å høres ut som klodens tøffeste språk. Låten Rändajad handler om endeløse reiser gjennom sandørkenen, uten at det er så lett å forstå for folk som ikke kan estisk. Refrenget minner forøvrig mye om gruppa The Four Tops kjente slager «I'll Be There». Stilige greier, appellerer absolutt til undertegnede - spørs om resten av Europa er like begeistret. Neste ut er Danmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

16) Danmark: (Niels Brinck - Believe Again)
Enkel og grei poplåt signert av blant andre ikke ukjente Ronan Keating. Den er oppskriftsmessig helt etter boka, og kanskje nettopp derfor engasjerer den ikke like mye som den burde. Helt greit og midt på treet, synes vokalen er dårligere enn den pleier. Engasjerer ikke meg. Fireren er svak.

17) Tyskland (Alex swings Oscar sings - Miss kiss kiss bang)
Swingit-låt i moderne innpakning. Ikke blant de verste. Men langtfra blant de beste. Fremføres greit av amerikanske Oscar Loya. Legg forresten merke til burleskdanseren som opptrer i gjesterolle mot slutten. Det er Dita Von Teese, ekskona til Marilyn Manson. Det eneste hun gjør er å vise fram kroppen sin, fullstendig meningsløst spør du meg.

18) Tyrkia: (Hadise - Düm Tek Tek)
Jeg liker denne. Düm Tek Tek er en catchy låt med stort sommerhitpotensiale. Teksten er riktignok hentet fra den banale skuffen, men den 23 år gamle belgisk-tyrkiske Hadise både synger og ser vondt bra ut. Låt med betydelig rompefokus, og absolutt fengende. Sterk firer. Er trolig med å konkurrere helt i teten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

19) Albania: (Kejsi Tola - Më merr në ënderr)
Nok en låt med morsom tittel. Prøv å si navnet fort ti ganger etter hverandre. Årets albanske bidrag likte jeg først ikke. Men nå liker jeg det godt: Det kan bety at jeg har blitt miljøskadet i Moskva. Men det kan også bety at Norge har kommet seg betraktelig. Kan havne høyt opp. Kejsi Tola er både søt og flink - og melodien er god og fengende, med en stilig østlig sound. Nå er det straks Norge!

Artikkelen fortsetter under annonsen

20) Norge: (Alexander Rybak - Fairytale)
Jadda!! Folk klapper med og synger! Dette er fabelaktig. Alexander leverer som om han ikke har gjort noe annet. Dette kan virkelig gå veien. Jeg er selvsagt helt objektiv i min vurdering. Dette var bedre enn på semifinalen og under øvelsene. Strålende!

21) Ukraina: (Svetlana Loboda "Be my Valentine! (Anti-crisis Girl)")
Wee, hva kan man si. Her er det ild og metall og fullt trøkk. Alexander Rybak har vært ærlig på at dette er hans favoritt i finalen. Og bevares, 26 år gamle Svetlana Loboda leverer fra seg et heidundrende show og virker nærmest imponerende manisk. Det er vel ikke et kjedelig sekund på scenen. Stemningen i presserommet er stor blant mange av journalistene. Stilig komp. Men det er ikke lett å glemme Rybak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

22) Romania: (Elena Gheorge - The Balkan Girls)
Helt på det jevne. En låt det går tolv av på dusinet. Spør deg selv om du hadde giddet å høre på denne låten om den var på radioen? Bortsett fra ti sekunder av refrenget er dette stort sett rett inn og rett ut, kjedelig og repeterende uten å ta av. Og en klar nedtur etter et bra strekk.

23) Storbritannia (Jade Ewen - My Time)
Selveste Andrew Lloyd Webber ble leid inn for å skrive årets mgp-låt etter flere år med britisk fiasko i Melodi Grand Prix. Men det er ikke akkurat noe mesterverk den kjente musicalkongen har levert fra seg. Låta «My Time» ligger og vipper mot det parodiske, og er svulstig og pompøst. Men 21 år gamle Jade Ewen kan absolutt synge og løfter låta. Andrew Lloyd Webber sitter forresten ved pianoet. Svak firer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

24) Finland: (Waldo's People - Lose Control)
Dette er eurotrash fra nittitallet som virker avleggs fra første iherdige taktbeat. Den finske låten Lose Control er masseprodusert maskinvare skrevet helt etter oppskriften. Forsøker iherdig å gjøre låten mer interessant ved å leke med ild på scenen, men de klarer det ikke. Fryktelig anmasende og usjarmerende.

25) Spania (Soraya - La Noche Es Para Mí)
Spania er sisteland ut i kveld. Personlig synes jeg denne låta er litt masete, men arrangementet er slett ikke uten feng. Funker mye bedre nå enn det den har gjort på meg før, selv om den tidligere flyvertinnen Soraya synger litt surt innimellom. Sterk treer.