Krangler om pensjon til midnatt

Terje Aaberg ber LO tar et tak for å beskytte de uføretrygdede. Foto: Thomas Vermes
Terje Aaberg ber LO tar et tak for å beskytte de uføretrygdede. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- De uføre kan få alvorlige kutt i pensjonen. Det må LO forhindre, sa Terje Aaberg på LO-kongressen i dag. I løpet av en taleliste på 229 delegater vil LO-delegatene sveipe innom mange problemer fram til midnatt. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
LO-KONGRESSEN

LO-kongressen avholdes 11. til 15. mai. Kongressen avholdes hvert fjerde år og er LOs øverste organ.

Landsorganisasjonen i Norge (LO) er Norges største lønnstakerorganisasjon. Over 860 000 medlemmer er organisert i fagforbund som er tilsluttet LO. Av de LO-organiserte er 50 prosent kvinner.

All LOs virksomhet brukte 475 millioner kroner i 2008. Kontingentinntektene utgjorde 339 millioner.

Betydelig uro i LO-rekkene for pensjonsreformen som er vedtatt, ble i dag fulgt opp med advarsler om at uføretrygden bli neste rettighet som kuttes så det svir.

- Vi har sendt inn forslag om at de uføre ikke skal rammes av en levealdersjustering. Vi er bekymra for våre uføre.

Det sa Terje Aaberg i dagens debatt på LO-kongressens, der pensjonsordningen også for de arbeidsføre er hete temaer.

Norges største arbeidstakerorganisasjon, med tette bånd til den sittende regjeringen, disktuerer i tillegg ulike utslag av EØS-avtalen, oljeboring utenfor Lofoten og et utall andre spørsmål.

- De kan jo ikke jobbe lenger!

Uroen for uførepensjonen skyldes Uførepensjonsutvalget som i 2007 la fram en rapport med forslag til reformer. Utvalget går inn for at også de uføre skal få justert ned de årlige utbetalingene etter hveret som den forventede levealderen i befolkningen øker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også dette skal oppmuntre til at folk står lenger i jobb.

- Vi reagerer sterkt på forslaget. De uføre kan jo ikke jobbe lenger. Husk at de har bygd opp mye mindre reserver enn oss som har vært så heldige å vært i jobb, sa Aaberg.

- Barna til uføre skal rammes

- Vi var redde for at regjeringen skulle kjøre gjennom også dette før LO-kongressen, slik de gjorde med tjenestedirektivet, sier Aaberg til ABC Nyheter.

Ifølge forbundet Handel og Kontor ender mer enn en tredjedel av arbeidstakerne i Norge sitt yrkesliv som uførepensjonister.

Fellseforbundets Stein Aamdal påpeker et annet forslag fra uføreutvalget han mener LO må gå imot:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Barnebidraget til de uføre skal reduseres til en tredjedel fra dagens 25.000 kroner. Du skaper en ny underklasse. Ungene til uføre skal ikke kunne være med på det som jevnaldrende holder på med fordi foreldrene har så dårlig råd, sier Aamdal til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utfallet uvisst

Stein Aamdal vil ha LO til å se på pensjons-realitetene. Foto: Thomas VermesStein Aamdal vil ha LO til å se på pensjons-realitetene. Foto: Thomas Vermes

- Hvordan står LO-ledelsen i disse spørsmålene?

- Det har ikke vært noen konklusjon. Detbatten som pågår nå, vil avgjøre dette, svarer Aamdal, som reiste spørsmål ved endringen av folketrygden som ble godkjent av forrige LO-kongress, brøt forutsetningene LO reiste den gangen.

Først fredag vil avstemningene om de hundrevis av temaene og forslagene som er kommet inn til kongressen, finne sted.

Les også fra LO-kongressen: - Høyre er Norges slemmeste parti!

Vil ha LO til å kreve garanti

- Summen av folketrygd, avtalefestet førtidspensjon (AFP) og minste tjenestepensjon slik det blir med den nye pensjonsreformen, vil gi under 50 prosent av lønna for dem som må gå ut av arbeidslivet ved 62 år, sier Aamdal.

Klubben han leder ved Aker Verdal foreslår at LO-kongressen går inn for å sikre en garantert minsteytelse når folk går av etter et langt yrkesliv

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kravet må være at etter 40 års opptjening skal alle være sikret en minimumsytelse på 54 prosent av tidligere lønn, sa han fra talerstolen.

Han støtter forslaget som LO-kongressen skal behandle, om at LO skal utrede hvordan pensjonsreformen forrige LO-kongress for fire år siden ga sin tilslutning til, slår ut i praksis for LOs medlemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosial fotball-dumping

- Ingen tariffavtale. Og en rik onkel bestemmer alt, sier NISOs Silje Vaadal. Foto: Thomas Vermes- Ingen tariffavtale. Og en rik onkel bestemmer alt, sier NISOs Silje Vaadal. Foto: Thomas Vermes

Spennet i LO-debatten blir illustrert ved at også fotball-kjendisenes utfordringer blir omtalt fra LOs talerstol.

Silje Vaadal, Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon, NISO fortalte om en mindre hyggelig side ved toppfotballen:

- Du har en jobb, en familie, en inntekt. Så får arbeidsgiver økonomiske problemer. Arbeidsgiveren informerer deg gjennom riksmedier at du må gå ned i lønn med 10-20 prosent. Tillitsvalgte er ikke informert, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Og du kan ikke bytte jobb heller. For du kan bare bytte to ganger i året. Er du uheldig, får du ikke lov av arbeidsgiveren å bytte jobb, sa Vaadal og avsluttet:

- Du har ikke tarifflønn, og ansiennitet teller ikke.

- Og kommer det inn en ny rik onkel, bestemmer han alt.

Følg LO-kongressen på LOs egen hjemmeside.

...Eller på Fri Fagbevegelses kongress-side.