Vant HPV-vaksine-anbudet

VANT ANBUDET: Norske jenter i 7. klasse vil fra høsten få tilbud om HPV-vaksinen Gardasil. (Foto: Scanpix, montasje: ABC Nyheter)
VANT ANBUDET: Norske jenter i 7. klasse vil fra høsten få tilbud om HPV-vaksinen Gardasil. (Foto: Scanpix, montasje: ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorske 7.-klassinger vil få tilbud om HPV-vaksinen Gardasil til høsten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

HPV er forkortelse for humant papillomavirus. Det er dette viruset som er årsaken til såkalte kjønnsvorter. Selv om du aldri har hatt kjønnsvorter, så kan du likevel ha eller ha hatt HPV-infeksjon i livmorhalsen.

HPV-viruset kan i noen tilfeller føre til kreftforandringer på livmorhalsen. Ved en langvarig HPV-infeksjon på livmorhalsen kan cellene skades slik at de gradvis forandres til forstadier til kreft, og etter hvert eventuelt til kreftceller. Denne omdanningen av cellene tar mange år: Sannsynligvis går det 10 år eller mer fra HPV-infeksjon og til kreft.

Bevilget 57 millioner

Regjeringens forslag om å bevilge 57 millioner kroner til innføring av vaksine mot livmorhalskreft i barnevaksineprogrammet ble vedtatt i Stortinget mot slutten av 2008.

Ifølge vedtaket skal vaksinen gis til jenter på 7. klassetrinn fra og med neste skoleår, altså fra høsten 2009.

Vaksinen skal forebygge humant papillomavirus (HPV) som skal være en viktig årsak til utvikling av livmorhalskreft.

Kilder: Pasienthåndboka, Folkehelseinstituttet

I fjor høst vedtok regjeringen å bevilge penger til å innføre HPV-vaksinen, som skal beskytte mot livmorhalskreft, i barnevaksinasjonsprogrammet høsten 2009.

Nå er det klart at det er legemiddelselskapet Sanofi Pasteur MSD som har gått av med seieren i anbudet om HPV-vaksinen som skal brukes i programmet. Det bekrefter divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet overfor Dagens Medisin.

Dermed er det vaksinen Gardasil norske syvendeklassinger får tilbud om vaksinering med til høsten, ikke den konkurrerende Cervarix, som er produsert av GlaxoSmithKline.

Gardasil er den eneste av de to aktuelle vaksinene som også beskytter mot kjønnsvorter.

57 millioner i 2009

Anbudet gjelder vaksinering av jenter i syvende klasse i to år, men hvor mye anbudet er verdt totalt vil ikke Nøkleby si noe om.

I statsbudsjettet for 2009 er det satt av 57 millioner kroner til HPV-vaksinering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Grunnlaget for at vi valgte Gardasil, er vurdering av dokumentasjonen som er sendt inn. Vi har vurdert sikkerhet og dokumentasjon av effekt, dette utgjorde 70 prosent av grunnlaget for avgjørelsen. I tillegg har vi lagt vekt på pris, som ble vektlagt med 20 prosent. Beskyttelse mot kjønnsvorter ble vektlagt med ti prosent av det totale beslutningsgrunnlaget, sier Nøkleby til Dagens Medisin.

Geir Natland, Business Manager i Sanofi Pasteur MSD, påpeker at i Europa er over 90 prosent av kvinnene som har fått HPV-vaksine, vaksinert med Gardasil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller ikke Natland vil ut med hvor mye anbudet er verdt i kroner og øre.

Omstridt

Det har i flere år vært debatt rundt hvorvidt HPV-vaksinen bør inn i barnevaksinasjonsprogrammet. Og en rekke eksperter mener fremdeles at man ikke har nok kunnskap om bivirkninger og effekt av vaksinen, samt at myndighetene har for dårlige planer for oppfølging av jentene som vaksineres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under et åpent møte om HPV-vaksinen i regi av Bioteknologinemnda i mars, uttalte direktør i Kreftregisteret, Frøydis Langmark, at hun ikke vil vaksinere sitt eget barnebarn.

Tilhengerne av at vaksinen innføres nå frykter på sin side konsekvensene av å vente. Professor Ole-Erik Iversen ved Kvinneklinikken Haukeland viser blant annet til at man de senere årene har sett en stor økning i antall tilfeller av HPV-smitte.

- Kan vi snakke om en HPV-epidemi? Ja. Kanskje får vi en tilsvarende kreftepidemi om 20-30 år hvis vi ikke innfører vaksinen. Etikk er viktig, men det er mindre etisk ikke å vaksinere, sa Iversen under møtet i mars.