Raser mot verneplan

KRITISK: Tidligere næringsminister Odd Eriksen er kritisk til at regjeringen verner områder i Norskehavet fram til 2014. Foto: Scanpix
KRITISK: Tidligere næringsminister Odd Eriksen er kritisk til at regjeringen verner områder i Norskehavet fram til 2014. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTidligere AP-statsråd Odd Eriksen mener vernerne har vunnet fram. Men miljøbevegelsen er like kritisk til regjeringens forvaltningsplan. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag ettermiddag la regjeringen fram planen som skal sikre en sameksistens mellom verne- og næringsinteresser i nordområdene. Men kritikken lot ikke vente på seg, både fra miljøbevegelsen og Arbeiderpartiets egne.

Les også: Verner områder i nord

Tidligere næringsminister for Arbeiderpartiet, Odd Eriksen, går kraftig ut mot planen.

- Her er det skrekkelig lite næringspolitikk. Dette er en ren vernemelding, og det er miljøvernerne som har grunn til å juble, sier Eriksen til ABC Nyheter.

(Les hele meldinga her)

- Glemmer næringspolitikken

I planen sier regjeringen at kystnære felt som Mørebanken og Sularevet skal beskyttes mot oljevirksomhet fram til planen skal revideres i 2014. I tillegg forbereder regjeringen vern av korallrev langs Norskekysten, og vil ha skipstrafikken til å gå lenger ut fra kysten nord for Røst.

Odd Eriksen reagerer særlig på at potensialet for næringsvirksomhet har fått en liten plass i meldinga.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg ser på dette som en plan med en sterk slagside i favør vern, og at den har lite fokus på næringsvirksomhet, sier Eriksen.

Men miljøbevegelsen følger slett ikke Eriksens råd om å åpne champagnen. Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, mener regjeringen burde har gått inn for varig vern allerede nå.

- De burde ha sagt at de vil ha varig vern nå. Kunnskapen om områdene er på plass, sier Haltbrekken til ABC Nyheter.

- Snikåpning

Generalsekretær i World Wildlife Fund (WWF), Rasmus Hansson, er glad for at mange av miljøbevegelsens argumenter er bakt inn i planen. Men samtidig er han skuffet over konklusjonene. Han viser til at deler av Mørebanken og Sula-revet er åpnet for oljeleting (se bildet).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dersom de finner olje her, vil oljenæringa presse på og da blir det åpnet for olje i hele feltet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøbevegelsen raser også over at regjeringen starter en «åpningsprosess» for oljevirksomhet i området rundt Jan Mayen. Som ABC Nyheter har skrevet tidligere, er Island interessert i et samarbeid med Norge om oljeutvinning i området.

Les også: Norsk oljejakt rundt Island

I planen heter det:

”Regjeringen går inn for å starte en åpningsprosess i havområdet på norsk side ved Jan Mayen med sikte på tildeling av konsesjoner. Første steg i denne prosessen er å kartlegge ressursgrunnlaget for petroleum og miljøverdiene i dette området nærmere, og å gjennomføre en konsekvensutredning for petroleumsvirksomhet. Basert på resultatene fra konsekvensutredningen vil regjeringen ta stilling til aktivitetsrammene.”

Rasmus Hansson mener dette er en snikåpning for oljeleting.

- Regjeringen tør ikke gå inn for vern. Nå kan vi bare håpe at de ikke finner olje, sier Hansson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Bellona-leder Frederic Hauge raser mot «åpningsprosessen» rundt Jan Mayen.

– Det er helt hårreisende å vurdere oljeutvinning i Arktis. Jeg vil bruke hele mitt internasjonale nettverk for å stoppe petroholikerne i den rødgrønne regjeringen, sier en svært opprørt Frederic Hauge til NTB.

BEGRENSET VERN: Feltene skravert i lilla skal ikke åpnes for oljeleting fram til 2014. Foto: OEDBEGRENSET VERN: Feltene skravert i lilla skal ikke åpnes for oljeleting fram til 2014. Foto: OED

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ingen automatikk

Han mener Norge nå stiller seg på linje med Russland i synet på oljevirksomhet i det høye nord.

– Dette vil skape voldsomme bølger internasjonalt. Reaksjonene kan komme til å overgå kampanjen mot norsk hvalfangst. Når Jens Stoltenberg reiser til klimatoppmøtet i København, vil han bli møtt av demonstranter. Det blir ikke gøy, sier Bellona-sjefen.

Statsekretær i Miljøverndepartementet, Heidi Sørensen, sier til ABC Nyheter at det slett ikke er sikkert at området blir åpnet selv om de skulle finne olje i området.

- Det er ikke automatikk i at det åpnes for oljeleting etter at konsekvensutredningen er på plass, sier Sørensen.