Strategier norske aksjefond

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle fond skal ha en uttrykt investeringsstrategi. Her kan du lese strategiene til det som er definert som norske aksjefond.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Se også

Aksjefond
Les mer om aksjefond.

Nøkkeltall norske aksjefond
Her finner du de viktigste tallene for norske aksjefond på ABC Penger.

Kostnadskalkulator
Kalkulatoren viser deg hvor mye hvert enkelt aksjefond koster deg.

Kalenderårsavkastning norske aksjefond
Denne oversikten viser avkastning hvert år fra 2003 til og med 2008.

Løpende avkastning
Sjekk hva fondet har gitt av avkastning i forskjellige perioder.

Investeringsstrategien skal helst fortelle noe om hvordan fondet investerer. Det kan for eksempel være at fondet skal investere temmelig likt en indeks. Eller at fondet skal investere i forholdsvis få selskaper, som for eksempel skal være vekstselskaper eller verdiselskaper.

Ofte er strategien temmelig intetsigende. Noen fond sier bare at de skal investere i aksjer notert på norsk børs. Fond med kortfattet strategi vil typisk investere temmelig lik slik indeksen er for dette markedet.

Her de de ulike strategiene til de ulike fondene. Fondene står alfabetisk satt opp.

Alfred Berg Aktiv

Fondets målsetning er å skape meravkastning i forhold til Oslo Børs Fondsindeks, som er fondets referanseindeks. Fondet investerer i norske verdipapirer. Fondet vil ha høyere risiko enn referanseindeksen, og søker å skape meravkastning ved aktiv bruk av bransje- og selskaps-vekter. Investeringsfilosofien er stilnøytral, og det fokuseres på fundamentalanalyse i prosessen med å identifisere gode investeringsmuligheter på Oslo Børs. Bransjesammensetning bestemmes etter vurdering av ulike makroøkonomiske størrelser, bransjers avkastnings-utsikter vurderes i lys av disse. Fondets avvik fra referanse-indeksens bransjevekter skal holdes innenfor 15 prosent-poeng. Porteføljen består normalt av 20-40 selskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alfred Berg Aktiv II

Fondets målsetning er å skape meravkastning i forhold til Oslo Børs Fondsindeks, som er fondets referanseindeks. Fondet investerer i norske verdipapirer. Fondet vil ha høyere risiko enn referanseindeksen, og søker å skape meravkastning ved aktiv bruk av bransje- og selskaps-vekter. Investeringsfilosofien er stilnøytral, og det fokuseres på fundamentalanalyse i prosessen med å identifisere gode investeringsmuligheter på Oslo Børs. Bransje-sammensetning bestemmes etter vurdering av ulike makroøkonomiske størrelser, bransjers avkastnings-utsikter vurderes i lys av disse. Fondets avvik fra referanse-indeksens bransjevekter skal holdes innenfor 15 prosent-poeng. Porteføljen består normalt av 20-40 selskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alfred Berg Gambak

Fondets målsetting er å skape en god avkastning gjennom aktiv porteføljeforvaltning med selektive investeringer i selskaper som er unike i sitt marked. Fondet investerer i norske verdipapirer og følger ikke direkte noen referanse-indeks. Porteføljen vil ha høyere volatilitet enn markedet over tid som betyr at avkastningen vil svinge mer enn Oslo Børs Fondindeks. Det fokuseres på fundamentalanalyse i prosessen med å identifisere gode investerings-muligheter på Oslo Børs. Porteføljens sammensetning bestemmes etter vurdering av ulike makroøkonomiske størrelser, og bransjer og selskapers avkastningsutsikter vurderes i lys av disse. Fondet er et UCITS fond.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alfred Berg Humanfond

Banco Humanfond er et norsk aksjefond med en moderat risikoprofil. Inntil 20 % av kapitalen kan investeres i utenlandske aksjer. Målsettingen med forvaltningen er med en god risikospredning å oppnå en verdiutvikling som på lang sikt overstiger fondets referanseindekser som er 90 % Oslo Børs Fondsindeks og 10 % MSCI World Index. Fondet søker å ha en god risikospredning gjennom grundige aksjeanalyser. Fondet har en ideell profil og egne etiske retningslinjer. Den etiske investeringsprofilen i Banco Humanfond er inndelt i to kategorier, dels i form av kriterier som tar hensyn til selskapets sosiale- og miljømessige krav (fastsatt av FN) og dels i form av kriterier som angår selskapets bransjetilhørighet. Den ideelle profilen innebærer at det ved årets slutt deles ut 2 % av forvaltningskapitalen til den av Bancos 45 samarbeidende organisasjoner andelshaver selv velger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alfred Berg Indeks

Fondet er et indeksfond som gir en bred eksponering mot selskaper som omfattes av referanse-indeksen, Oslo Børs Hovedindeks (OSEBX). Målsettingen med forvaltningen er å gi andelseierne en avkastning som ligger tett opptil referanseindeksen. Fondet har kun anledning til å investere i selskaper som inngår i referanseindeksen, men vil av effektivitetshensyn ikke nødvendigvis være investert i alle selskaper som inngår i referanseindeksen. Det benyttes modelleringsverktøy for mest effektivt å kunne replikere referanseindeksens utvikling. Fondet har anledning til å benytte derivater for å effektivisere forvaltningen. Bruken av derivater vil ikke endre porteføljens risikokarakteristika.

Alfred Berg Norge

Fondets målsetning er å skape meravkastning i forhold til Oslo Børs Fondsindeks, som er fondets referanseindeks. Meravkastningen skal skapes uten å ta vesentlig høyere risiko enn referanseindeksen. Fondet er dermed et lavrisiko aksjefond som gir bred eksponering mot den norske børsen. Selskapene deles inn i 10 bransjer, og analyseres ved bruk av fundamentalanalyse. Investeringsfilosofien er stilnøytral, og det er sterkt fokus på risikostyring i forvaltningen av fondet. Bransjesammensetning be-stemmes etter vurdering av ulike makroøkonomiske størrelser og avvik fra referanseindeksens bransjevekter skal holdes innen 5 prosentpoeng. Selskapers vektings-avvik i forhold til referanseindeksen skal ikke utgjøre mer enn 3 prosentpoeng. Porteføljen består normalt av 40-60 selskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alfred Berg Norge +

Fondets målsetning er å skape meravkastning i forhold til Oslo Børs Fondsindeks, som er fondets referanseindeks. Meravkastningen skal skapes uten å ta vesentlig høyere risiko enn referanseindeksen. Fondet er dermed et lavrisiko aksjefond som gir bred eksponering mot den norske børsen. Selskapene deles inn i 10 bransjer, og analyseres ved bruk av fundamentalanalyse. Investeringsfilosofien er stilnøytral, og det er sterkt fokus på risikostyring i forvaltningen av fondet. Bransjesammensetning bestemmes etter vurdering av ulike makroøkonomiske størrelser og avvik fra referanseindeksens bransjevekter skal holdes innen 5 prosentpoeng. Selskapers vektings-avvik i forhold til referanseindeksen skal ikke utgjøre mer enn 3 prosentpoeng. Porteføljen består normalt av 40-60 selskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alfred Berg Norge Etisk

Banco Norge er et norsk aksjefond med en moderat risikoprofil. Målsettingen med forvaltningen er med en god risikospredning å oppnå meravkastning i forhold til referanseindeksen gjennom fundamentalanalyser av aksjer. Fondet søker å ha en god risikospredning og moderate avkastningsavvik i forhold til referanseindeksen. Den etiske investeringsprofilen i Banco Norge er inndelt i to kategorier, dels i form av kriterier som tar hensyn til selskapets sosiale- og miljømessige krav (fastsatt av FN) og dels i form av kriterier som angår selskapets bransje-tilhørighet. Fondets referanseindeks er Oslo Børs Fondsindeks.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Atlas Norge

Aksjefondet Atlas Norge investerer aktivt i det norske aksjemarkedet. Fondet forvaltes som et absolutt fond, dvs. at forvaltningen fokuserer på avkastning i forhold til risiko. Den daglige avkastningen kan svinge til dels betydelig i forhold til den daglige avkastning ved Oslo Børs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avanse Norge (I)

Fondet er et fond i fond med Avanse Norge (II) som hovedsaklig investerer i børsnoterte selskaper i Norge. Fondet skal være bredt investert i forskjellige sektorer. Fondet har moderat/høy risikoprofil og moderat frihetsgrad. Fondets referanseindeks er Oslo Exchange Mutual Fund Index (OSEFX).

Avanse Norge (II)

Fondet investerer hovedsaklig i børsnoterte selskaper i Norge. Fondet skal være bredt investert i forskjellige sektorer. Fondet har moderat/høy risikoprofil og moderat frihetsgrad.

Carnegie Aksje Norge

Aksjefondet Carnegie Aksje Norge har som investeringsmål å skape en langsiktig og stabil formuesvekst for andelseierne ved å maksimere risikojustert avkastning innenfor rammen av fondets plasseringsregler. Fondets referanseindeks er Oslo Børs Fondindeks.

Den grunnleggende investeringsfilosofien er å identifisere og investere i sektorer og selskaper som forventes å vokse mer enn økonomien generelt. Målrettet og grundig fundamentalanalyse av makroøkonomi, politiske forhold, demografi og bransjer danner basis for forvaltningen. Carnegie Aksje Norge investerer i all hovedsak i de mest solide og likvide selskapene notert på Oslo Børs, og har normalt en lang investeringshorisont på aksjeplasseringene. Fondets aksjeportefølje skal ha en sammensetning som gir en hensiktsmessig spredning av risikoen for tap. Fondet kan ikke foreta plasseringer i derivater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Carnegie Aksje Norge er et aktivt forvaltet fond, og forvalter har derfor anledning til å avvike betydelig fra referanseindeksen. Fondet har en relativt konservativ risikoprofil fordi Carnegies forvaltningsfilosofi blant annet medfører at større likvide selskaper med stabil inntjening foretrekkes. Historisk har dette vist seg ved at verdisvingningene har vært nær referanseindeksen. Forventede verdisvingninger vil være høyere enn for en global portefølje. Fraværet av valutarisiko i et norsk fond vil imidlertid kunne være et investeringsargument for en norsk andelseier.

Carnegie Norge Indeks

Fondet skal følge verdiutviklingen på Oslo Børs representert ved børsens OBX-indeks. Denne indeksen reflekterer utviklingen til de 25 mest omsatte verdipapirene på Oslo Børs rangert etter seks måneders total omsetning og revideres to ganger i året. Carnegie Norge Indeks investerer andelseiernes midler i store norske aksjeselskaper. Sammensettingen av fondets portefølje følger indeksgrunnlaget til OBX-indeksen. Fondet kan ikke foreta plasseringer i derivater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Carnegie Norge Indeks er et indeksnært forvaltet fond. Fondet er i likhet med OBXindeksen kun investert i de største og mest likvide aksjene på Oslo Børs. Verdisvingningene i avkastningen er derfor tilnærmet lik referanseindeksen. Verdisvingningene vil være høyere enn for en global portefølje. Fraværet av valutarisiko i et norsk fond vil imidlertid kunne være et investeringsargument for en norsk andelseier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Danske Invest Norge I

Danske Fund Norge I investerer utelukkende i norske aksjer, og i hovedsak i aksjer notert ved Oslo Børs.

Porteføljens referanseindeks er sammensatt av aksjer notert på fondsindeksen ved Oslo Børs, og fondet tar aktive avvik fra denne referanseindeksen. Fondet begrenser dog normalt avvikene mot referanseindeksen. Ingen enkeltaksje kan utgjøre mer enn 10 % av den totale porteføljen, og summen av de aksjene som utgjør mer enn 5 % av porteføljen, skal ikke overstige 40 % av den totale porteføljen. Fondet er et såkalt UCIT-fond og vil normalt være investert i 25-35 aksjer. Fondet kan i begrenset omfang benytte opsjoner for å optimalisere avkastningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fondet er aktivt styrt. Det betyr at Danske Capital aktivt søker å velge de aksjene som forventes å klare seg bedre enn markedet ut fra en vurdering av avkastningspotensialet og risikoen i de enkelte aksjer.

Danske Invest Norge II

Danske Fund Norge II investerer utelukkende i norske aksjer, og i hovedsak i aksjer notert ved Oslo Børs.

Porteføljens referanseindeks er fondsindeksen ved Oslo Børs, og fondet tar aktive avvik fra denne referanseindeksen. Fondet begrenser dog normalt avvikene mot referanseindeksen. Ingen enkeltaksje kan utgjøre mer enn 10 % av den totale porteføljen, og summen av de aksjene som utgjør mer enn 5 % av porteføljen, skal ikke overstige 40 % av den totale porteføljen. Fondet er et såkalt UCIT-fond, og vil normalt være investert i 25-35 aksjer. Fondet kan i begrenset omfang benytte opsjoner for å optimalisere avkastningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fondet er aktivt styrt. Det betyr at Danske Capital aktivt søker å velge de aksjene som forventes å klare seg bedre enn markedet ut fra en vurdering av avkastningspotensialet og risikoen i de enkelte aksjer.

Danske Invest Norge Vekst

Danske Fund Norge Vekst investerer utelukkende i norske aksjer, både aksjer notert ved Oslo Børs og unoterte aksjer.

Porteføljens referanseindeks er Oslo Børs' SMA indeks, og fondet tar i høy grad aktive avvik fra denne referanseindeksen. Ingen enkeltaksje kan utgjøre mer enn 10% av den totale porteføljen, og summen av de aksjene som utgjør mer enn 5% av porteføljen, skal ikke overstige 40% av den totale porteføljen. Fondet er et såkalt UCIT-fond. Fondet vil normalt være investert i 30-50 aksjer. Fondet kan i begrenset omfang benytte opsjoner for å optimalisere avkastningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fondet er aktivt styrt. Det betyr at Danske Capital aktivt søker å velge de aksjene som forventes å klare seg bedre enn markedet ut fra en vurdering av avkastningspotensialet og risikoen i de enkelte aksjer.

Danske Invest Norske Aksjer Inst. I

Danske Fund Norge Aksjer Institusjon investerer utelukkende i norske aksjer, og hovedsakelig i børsnoterte aksjer. Porteføljens referanseindeks er fondsindeksen på Oslo Børs.

Fondet forvaltes etter en strukturert "stock-picker" prosess som innebærer at det søkes etter attraktive enkeltaksjer. Investerings-begrensningene pr enkeltselskap tillater et avvik på inntil 5%-poeng pr selskap ift vektingen i referanseindeksen. Fondet følger dermed reglene for såkalte nasjonale fond. Norske Aksjer Institusjon vil normalt være investert i 20-30 aksjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fondet er aktivt styrt. Det betyr at Danske Capital aktivt søker å velge de aksjene som forventes å klare seg bedre enn markedet ut fra en vurdering av avkastningspotensialet og risikoen i de enkelte aksjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Danske Invest Norske Aksjer Inst. II

Delphi Norge

Delphi Norge har som mål å oppnå høyest mulig avkastning ved å investere i selskaper notert på Oslo Børs. Forvalter velger 3 til 5 aksjer i minst fem bransjer. De mest interessante selskapene er de som viser sterkt momentum, og som dermed har høyt avkastningspotensial også på kort sikt. Når markedet anses som usikkert kan inntil 20% av midlene dreies over i bankinnskudd og korte rentebærende papirer. Fondet passer for investorer som ønsker en aktivt forvaltet norsk aksjeportefølje.

Delphi Vekst

Delphi Vekst har som målsetting å oppnå høyest mulig avkastning ved å hovedsakelig investere i norske vekstselskaper. Fondet kan imidlertid investere inntil 20 % av porteføljen i det øvrige OECD markedet. 2/3 av porteføljen vil være i selskaper som kan vise til minimum 15 % vekst i omsetning eller resultat over en treårsperiode; i fjor, i år og neste år. Fondet kan ha inntil 10 % investert i unoterte selskaper. Fondet passer for investorer som ønsker et aktivt forvaltet fond med særlig høyt avkastningspotensial, og som samtidig tåler perioder med til dels store kurssvingninger på investeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

DnB NOR Barnefond

Fondet investerer i norske og internasjonale aksjer. Normalt vil fondets kapital være fordelt med 80 % i norske aksjer og 20 % i internasjonale aksjer. Porteføljen har god spredning mellom selskaper, bransjer og land. Deler av fondets investeringer handles i utenlandsk valuta. Valutasvingninger mot norske kroner vil derfor påvirke verdien i fondet.

DnB NOR Norge (I)

Aksjefondet har en sammensetning som i stor grad reflekterer totalmarkedet. Hovedtyngden av midlene investeres i et bredt utvalg av de toneangivende selskapene notert på Oslo Børs. Porteføljen har god spredning mellom selskaper og bransjer. Investeringsbeslutninger tas med utgangspunkt i fundamentale analyser av markeder, bransjer og selskaper. Fond i fond med DnB NOR Norge (IV)

DnB NOR Norge (III)

Aksjefondet har en sammensetning som i stor grad reflekterer totalmarkedet. Hovedtyngden av midlene investeres i et bredt utvalg av de toneangivende selskapene notert på Oslo Børs. Porteføljen har god spredning mellom selskaper og bransjer. Investeringsbeslutninger tas med utgangspunkt i fundamentale analyser av markeder, bransjer og selskaper. Fond i fond med DnB NOR Norge (IV)

Artikkelen fortsetter under annonsen

DnB NOR Norge (IV)

Aksjefondet har en sammensetning som i stor grad reflekterer totalmarkedet. Hovedtyngden av midlene investeres i et bredt utvalg av de toneangivende selskapene notert på Oslo Børs. Porteføljen har god spredning mellom selskaper og bransjer. Investeringsbeslutninger tas med utgangspunkt i fundamentale analyser av markeder, bransjer og selskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dnb Nor Norge Indeks

DnB NOR Norge Indeks har en såkalt passiv investeringsstrategi der formålet er å etterligne Oslo Børs Hovedindeks sin sammensetning og avkastning så godt som mulig. Det vil dermed ikke bli gjort forsøk på å oppnå bedre avkastning i fondet enn OSEBX-indeksen. For å oppnå en eksponering som gjenspeiler sammensetningen i OSEBX-indeksen, skal fondets midler søkes investert i de aksjene som til enhver tid utgjør aksjene i OSEBX-indeksen med tilnærmet de samme vekter som aksjene har i OSEBX-indeksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DnB NOR Norge Selektiv (I)

Fondet er et fond i fond med DnB NOR Norge Selektiv (III) og investerer hovedsakelig i børsnoterte selskaper i Norge. Fondet kan ha større posisjoner i enkeltselskaper og sektorer. Fondet har høy risikoprofil og frihetsgrad.

DnB NOR Norge Selektiv (II)

Fondet er et fond i fond med DnB NOR Norge Selektiv (III) og investerer hovedsakelig i børsnoterte selskaper i Norge. Fondet kan ha større posisjoner i enkeltselskaper og sektorer. Fondet har høy risikoprofil og frihetsgrad.

DnB NOR Norge Selektiv (III)

Fondet investerer hovedsaklig i børsnoterte selskaper i Norge. Fondet kan ha større posisjoner i enkeltselskaper og sektorer. Fondet har høy risikoprofil og frihetsgrad.

DnB NOR OBX

DnB NOR OBX har en såkalt passiv investeringsstrategi der formålet er å kopiere OBX-indeksens sammensetning og avkastning så godt som mulig. Det vil dermed ikke bli gjort forsøk på å oppnå bedre avkastning i fondet enn OBX-indeksen. For å oppnå en eksponering som gjenspeiler

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

sammensetningen i OBX-indeksen, skal fondets midler søkes investert i de aksjene som til enhver tid utgjør aksjene i OBX-indeksen med tilnærmet de samme vekter som aksjene har i OBXindeksen. Fondet har gjennom sine vedtekter adgang til å benytte derivater. Bruk av derivater vil være aktuelt når dette anses hensiktsmessig for å opprettholde fondets eksponering mot OBX-indeksen i perioder der fondet trenger kontanter, eller for å øke inntektene til fondet. Bruk av derivater vil også kunne være aktuelt knyttet til omlegging av OBX-indeksen, ved spesielle markedsmessige forhold eller andre situasjoner hvor forvaltningsselskapet anser bruk av derivater hensiktsmessig.

Fondets totale eksponering knyttet til derivater skal sammen med øvrige plasseringer i finansielle instrumenter ikke overstige verdien av fondets forvaltningskapital.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DnB NOR SMB

Fondet investerer i små og mellomstore selskaper der hovedtyngden av investeringene foretas i selskaper notert på Oslo Børs. Investeringer i mindre selskaper kan gi større svingninger enn totalmarkedet. Fondet kan investere inntil 20 % i utenlandske aksjer.

Fondsfinans Aktiv

Investeringsstrategien er å ha en sammensatt norsk portefølje hovedsakelig bestående av aksjer og grunnfondsbevis notert på Oslo Børs. Porteføljens sammensetning vil reflektere forvaltningsselskapets langsiktige forventninger for de aktuelle selskaper og vil således kunne avvike betydelig fra referanseindeksens sammensetning. Fondet kan investere i egenkapitalinstrumenter notert på Oslo Børs, unoterte egenkapitalinstrumenter, rentebærende verdipapirer og bankinnskudd. Normalt vil fondet ha en høy eksponering i egenkapitalinstrumenter. Fondet vil ved negative utsikter vedrørende kursutviklingen for det norske aksjemarkedet, kunne utnytte adgangen til å plassere sine eiendeler helt eller delvis i rentebærende verdipapier og bankinnskudd. Slike rentebærende verdipapier skal være utstedt eller garantert av Den norske Stat og med gjenværende løpetid under ett år. Inntil 10 prosent av fondets eiendeler kan plasseres i unoterte egenkapitalinstrumenter, se forøvrig vedtektenes § 5.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fondsfinans Spar

Investeringsstrategien er å ha en sammensatt portefølje hovedsakelig bestående av aksjer og grunnfondsbevis notert på Oslo Børs. Porteføljens sammensetning vil reflektere forvaltningsselskapets langsiktige forventninger for de aktuelle selskaper og vil således kunne avvike betydelig fra referanseindeksens sammensetning. Fondet kan investere i egenkapitalinstrumenter notert på Oslo Børs, unoterte egenkapitalinstrumenter og bankinnskudd. Minimum 80 prosent av fondets eiendeler skal være plassert i egenkapitalinstrumenter notert på Oslo Børs. Inntil 10 prosent av fondets eiendeler kan plasseres i unoterte egenkapitalinstrumenter utstedt av selskaper som både er registrerte og skattepliktige til Norge, se forøvrig vedtektenes § 5.

Forte Norge

Fondet skal investere i 25-30 aksjer eller grunnfondsbevis på Oslo Børs. 2/3-del av aksjene skal plukkes fra OB Match ved Oslo Børs.Fondet kombinerer to ulike investeringsstrategier for å oppnå høyest mulig avkastning i forhold til Oslo Børs. På den ene siden benytter vi verdibasert aksjeanalyse, som søker å finne aksjer som er rimelig priset. I tillegg benytter vi trendbasert analyse, som fanger opp konjunkturer og sykluser Fondet kan handle EFF'er for å øke fondets avkastning eller redusere fondets risiko.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Handelsbanken Norge

Aksjefondet Handelsbanken Norge investerer primært i børsnoterte aksjer. Inntil 10% av fondets eiendeler kan imidlertid plasseres i unoterte aksjer. Fondet har som målsetning å gi en god avkastning på lang sikt, med moderat risikoprofil i forhold til Oslo Børs. Fondet er stilnøytralt i forhold til de vekst- og verdiorienterte forvaltningsstilene. Ved valg av selskaper legger vi særlig vekt på selskapets ledelse, strategi, marked, inntjeningsevne, økonomiske stilling, samt en vurdering av selskapets nøkkeltall. Primært søker fondet selskaper med markedsdominans og god underliggende inntjening

Artikkelen fortsetter under annonsen

Handelsbanken XACT OBX

XACT OBX er en ETF (Exchange Traded Fund). ETF er et verdipapirfond som er notert på Oslo Børs. Fondet skal passivt følge OBX-indeken. Forvalter kan ikke aktivt forvalte fondets midler med tanke på å slå indeksen, eller på annen måte plassere fondsmidler på en måte som aktivt avviker fra indeksens eller aksjekurvens sammensetning. XACT OBX har med andre ord en såkalt passiv investeringsstrategi der formålet er å kopiere OBX-indeksens sammensetning og avkastning så godt som mulig. Det vil dermed ikke bli gjort forsøk på å oppnå bedre avkastning i fondet enn OBX-indeksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å oppnå en eksponering som gjenspeiler sammensetningen i OBX-indeksen, skal fondets midler søkes investert i de selskapene som til enhver tid utgjør OBX-indeksen med de samme vekter som selskapene har i denne indeksen.

Holberg Norge

Fondet skal investere i aksjer eller grunnfondsbevis som er notert på Oslo Børs. Inntil 20 % av fondets eiendeler kan investeres utenfor Norden. Inntil 10 % av fondets eiendeler kan investeres i unoterte aksjer. Fondet har ikke anledning til å handle i derivater.

KLP AksjeNorge

KLP AksjeNorge er et aksjefond som investerer bredt i alle bransjer på Oslo Børs. Fondets investeringsstrategi innebærer at kapitalen spres på mange selskaper, også små og mellomstore bedrifter. Fondet egner seg for alle som vil investere i aksjer og oppnå et resultat som er i samsvar med den generelle utviklingen i norsk næringsliv. Fondets referanseindeks er Oslo Børs Fondindeks (OSEFX), som omfatter alle selskaper som er notert på hovedlisten på Oslo Børs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

KLP AksjeNorge Indeks

Verdipapirfondet KLP AksjeNorge Indeks er et indeksfond som investerer i det norske aksjemarkedet. Referanseindeksen for fondet er OSEBX. Forvaltningen av fondets portefølje tar hensyn til KLPs etiske investeringsregler.

KLP AksjeNorge Indeks II

KLP AksjeNorge Indeks II er et indeksnært aksjefond. Fondet investerer i det norske aksjemarkedet og tar sikte på å oppnå en avkastning tilnærmet hovedindeksen på Oslo Børs.

Landkreditt Norge

Fondet investerer hovedsakelig i selskaper som har sine aksjer notert på Oslo Børs, eller som er notert på andre børser, så lenge virksomheten er forankret i Norge eller norsk økonomi. Fondet investerer primært i selskaper som kan vise til positiv kontantstrøm, som leverer produkter/tjenester som er godt posisjonert både markedsmessig og konkurransemessig, som er solid finansiert og har en fokusert ledelse som lever opp til normalt aksepterte normer for eierstyring og selskapsledelse, informasjonsflyt og aksjonærrettigheter (corporate governance).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordea Avkastning

Aksjefondet Nordea Avkastning gir en bred eksponering mot det norske aksjemarkedet, og fondet søker å oppnå meravkastning ved å ta kontrollerte avvik i forhold til denne. Fondet egner seg for langsiktige plasseringer av midler i aksjemarkedet. Inntil 20 % av fondets midler kan plasseres i tilsvarende utenlandske selskaper. Nordea Avkastning har en mer moderat risikoprofil enn Nordea Vekst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordea Kapital

Aksjefondet Nordea Kapitals formål er å gi en bred eksponering til det norske aksjemarkedet, og fondet søker å oppnå meravkastning i forhold til referanseindeks ved å ta kontrollerte avvik. Hovedtyngden av fondets investeringer foretas i selskaper notert på Oslo Børs. Inntil 20 % av fondets midler kan investeres i selskaper notert på utenlandske børser, og inntil 10 % av fondets midler kan plasseres i unoterte verdipapirer. Nordea Kapital kan benytte opsjoner og andre finansielle instrumenter for å effektivisere forvaltningen av fondets midler ved å søke å oppnå best mulig avkastning med lavest mulig risiko.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordea Norge Verdi

Aksjefondet Nordea Norge Verdis formål er å gi en avkastning på linje med det norske aksjemarkedet over tid, med en vesentlig lavere risiko. Fondet har en indeksuavhengig forvaltningsstil. Gjennom en strukturert investeringsprosess analyserer forvalterteamet selskaper med det formål å gjøre investeringer som kan gi en jevn avkastning med svingninger som er lavere enn det norske aksjemarkedet generelt. Stabilitet i selskapenes inntjening er et viktig kriterium. Hovedtyngden av fondets investeringer foretas i selskaper notert på Oslo Børs. Inntil 20 % av fondets midler kan investeres i selskaper notert på utenlandske børser. Inntil 10 % av fondets midler kan plasseres i unoterte verdipapirer. Fondet kan benytte opsjoner og andre finansielle instrumenter for å effektivisere forvaltningen av fondets midler ved å søke å oppnå best mulig avkastning med lavest mulig risiko.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordea SMB

Aksjefondet Nordea SMBs formål er å investere i det norske aksjemarkedet for små- og mellomstore bedrifter (SMB). Fondet har en indeksuavhengig forvaltningsstil, og vil ha en høyere risikoprofil enn Oslo Børs Hovedindeks. Hovedtyngden av investeringene gjøres i selskaper notert på Oslo Børs. Fondet kan kun investere i selskaper som på investeringstidspunktet har en markedsverdi som er lik eller mindre enn det største selskapet som inngår i Oslo Børs Small Cap Index (OSESX).Inntil 20 % av fondets midler kan plasseres i tilsvarende utenlandske selskaper. Inntil 10 % kan investeres i unoterte verdipapirer. Fondet egner seg for langsiktige plasseringer av midler i aksjemarkedet.

Nordea Vekst

Aksjefondet Nordea Veksts formål er å gi eksponering til det norske aksjemarkedet, med fokus på selskaper hvor resultatene forventes å vokse raskere enn gjennomsnittet på Oslo Børs. Fondet har en indeksuavhengig forvaltningsstil, og kan forventes å ha en risikoprofil som er noe høyere enn det norske aksjemarkedet. Inntil 20 % av fondets midler kan plasseres i tilsvarende utenlandske selskaper, og inntil 10% kan plasseres i unoterte papirer. Fondet egner seg for langsiktige plasseringer av midler i aksjemarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ODIN Norge

ODIN Norge investerer fritt, uavhengig av bransje, i aksjeselskaper som er børsnotert, har sitt hovedkontor eller sin opprinnelse i Norge. Fondets langsiktige mål er å gi høyere avkastning enn det norske aksjemarkedet (referanseindeks: Oslo Børs Fondsindeks).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fondet invester fritt, innenfor mandatets ramme, i det de mener er gode og undervurderte selskaper. Fondet er indeksuavhengig - det legges ikke vekt på selskapenes størrelse eller vekt i markedsindeksene. Investeringsbeslutninger foretas på bakgrunn av egne grundige selskapsanalyser, som baseres på en rekke forskjellige kilder, blant annet bedriftsbesøk og samtaler med selskapenes ledelse.

Orkla Finans Investment Fund

Orkla Finans Investment Fund har en aktiv forvaltningsstrategi. Sammensetningen av fondets portefølje vil avvike fra sammensetningen av fondets referanseindeks som er Oslo Exchange Mutual Fund Index. Porteføljen består normalt av 40-50 enkeltselskaper fordelt på ulike bransjer. Fondet har en stilnøytral investeringsfilosofi. Investeringsfilosofien bygger på analyser av økonomiske rammebetingelser, bransjespesifikke faktorer og enkeltselskaper. Fondet investerer kun i det norske aksjemarkedet. Forventet tracking error er på inntil 600 basispunkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pareto Aksje Norge

Pareto Aksje Norge investerer i et begrenset antall aksjer, som selges ut fra de 40-50 ledende aksjene på Oslo Børs. Viktige utvalgskriterier er oversiktlig virksomhet og god ledelse, tilfredsstillende finansanalytiske nøkkeltall og rimelig prising.

Pareto Verdi

Pareto Verdi investerer i et begrenset antall aksjer, som velges ut fra de 40-50 ledende aksjene på Oslo Børs. Viktige utvalgskriterier er oversiktlig virksomhet og god ledelse, tilfredsstillende finansanalytiske nøkkeltall og rimelig prising.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pluss Aksje

PLUSS Aksje har en fleksibel investeringsstrategi, noe som betyr at fondet investerer fritt med hensyn til bransjer og selskaper innenfor de begrensninger som er gitt av fondets vedtekter og øvrige plasseringsrammer.

Minimum 80% av fondets eiendeler skal investeres i norske egenkapitalinstrumenter. Inntil 20% av fondets eiendeler kan dermed være investert i utenlandske aksjer, fortrinnsvis i globale markedsledere innenfor primært teknologi og telekommunikasjon, farmasi og helsesektoren. Dette vurderes å gi en lavere risiko enn om fondet kun var definert til å kunne investere på Oslo Børs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fondet har en verdiorientert og langsiktig investeringsfilosofi, og vil ikke bli styrt av kortsiktige og tilfeldige svingninger i aksjemarkedene. Fondets målsetting er å gjøre det bedre enn Oslo Børs totalindeks.

Fondet fokuserer på utvelgelsen av enkeltaksjer. Trading-aktiviteten i dette fondet vil derfor være høyere, sammenlignet med indeksfondene, noe som gir muligheter for bedre avkastning over tid.

Pluss Indeks

Fondet tilbyr en konservativ plasseringsstrategi i aksjemarkedet. PLUSS Indeks investerer kun i de aksjene som inngår i Oslo Børs´ OBX-indeks, som er en kapitalvektet indeks bestående av de 25 mest omsatte aksjeklassene på børsen. Dette utvalget utgjør ca. 60 prosent av børsens totale kapitalisering. Gjennom dette oppnår investor en klar risikostyring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fondets risiko reflekterer den generelle risikoen i aksjemarkedet, og den selskapsspesifikke risikoen blir dermed eliminert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Porteføljen er sammensatt i henhold til Oslo Børs' OBX-indeks, med maksimalt 2 prosentpoeng over eller under den til enhver tid gjeldende vekt.

Pluss Markedsverdi

PLUSS Markedsverdi har som målsetting å oppnå en noe høyere avkastning enn totalindeksen, og med lavere verdisvingninger.

90 prosent av fondet består av aksjer som er notert på hovedlisten på Oslo Børs, inntil 10 prosent kan være aksjer notert på SMB-listen, og maksimalt 5 prosent kan være unoterte aksjer eller aksjer som er i ferd med å noteres på Oslo Børs.

Porteføljen består av 30-60 selskaper, og porteføljen deles inn i ti bransjer. Bransjevekten kan ikke avvike mer enn 5 prosentpoeng, og aldri mer enn 50 prosent av bransjens indeksvekt.

Fondet har som målsetting å identifisere de beste aksjene innenfor hver bransje. Av de selskaper som er med i fondets grunnlag kan et enkelt selskaps porteføljevekt ikke avvike mer enn 3 prosentpoeng fra indeksvekten. Gjennom dette fremstår fondet som meget velstrukturert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Postbanken Norge

Fondet er et fond i fond av DnB NOR Norge (IV) har en sammensetning som i stor grad reflekterer totalmarkedet. Hovedtyngden av midlene investeres i et bredt utvalg av de toneangivende selskapene notert på Oslo Børs. Porteføljen har god spredning mellom selskaper og bransjer. Investeringsbeslutninger tas med utgangspunkt i fundamentale analyser av markeder, bransjer og selskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skagen Vekst

SKAGEN Vekst er et aksjefond hvor minimum 50 prosent av midlene skal være investert i Norge, resten er plassert i det globale aksjemarkedet. Med sitt globale mandat kan fondet ta del i verdiskapingen i selskaper som opererer innen bransjer som er dårlig representert på Oslo Børs, og med det oppnå lavere risiko. Investeringsfokus er på enkeltselskaper som er solide, men underpriset – uavhengig av markeder og bransjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storebrand Aksje Innland

Storebrand Aksje Innland har som mål å oppnå høyest mulig avkastning ved å investere i aksjer notert på Oslo Børs. Fondet er stilnøytralt ved at sammensetningen er blandet mellom verdi- og vekstorienterte aksjer. Verdiselskaper kjennetegnes ved en stabil inntjening i dag, mens vekstselskaper ofte har lavere inntjening i dag med forventning om høyere inntjening i fremtiden. Fondet er aktivt forvaltet; det passer for investorer som ønsker en balansert norsk aksjeportefølje og det utbetaler normalt utbytte til investorene.

Storebrand BarneSpar

Storebrand BarneSpar har som mål å oppnå høyest mulig avkastning ved å investere i aksjer både på norske og internasjonale børser. Halvparten av porteføljen vil til enhver tid være plassert i selskaper på Oslo Børs. Fondet er stilnøytralt ved at sammensetningen er blandet mellom verdi- og vekstorienterte aksjer, hvor førstnevnte ofte har stabil inntjening, mens vekstselskaper preges av lavere inntjening i dag og en forventning om høyere inntjening i fremtiden. Fondet er aktivt forvaltet hvor strategien er å velge de land, sektorer og enkeltselskaper som antas å være undervurderte. Det har historisk vært liten samvariasjon mellom kursutvikling i Norge og verdensmarkedet og fondet passer derfor investorer som ønsker å utnytte dette i ett og samme fond.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storebrand Norge

Storebrand Norge har som mål å oppnå høyest mulig avkastning ved å investere i selskaper på Oslo Børs. Porteføljen vil normalt bestå av 40-50 aksjer sammensatt av både verdi- og vekstorienterte selskaper. Verdiselskaper kjennetegnes ved at de har en stabil inntjening, mens vekstselskaper ofte preges av lavere inntjening i dag og en forventning om høyere inntjening i fremtiden. Storebrand Norge vil ha en god balanse mellom slike selskaper, og fondet forvaltes aktivt ved at det velger de enkeltselskaper og sektorer som til enhver tid oppfattes som mest undervurderte. Storebrand Norge passer for investorer som har tro på det norske aksjemarkedet og som ønsker en bred og balansert portefølje.

Storebrand Norge I

Storebrand Norge I søker å oppnå størst mulig risikojustert avkastning gjennom en aktivt forvaltet portefølje av norske aksjer. Investeringene vil rettes inn mot store selskaper og utelukkende selskaper notert på Oslo Børs. Forvalter vil kunne variere mellom både vekst- og verdiorienterte aksjer, og den aktive risikoen vil bli søkt holdt innenfor 6-10 % målt ved relativ volatilitet. Porteføljesammensetningen baseres på fundamentalanalyse som skal avdekke det forvalterteamet mener er over- eller undervurderte selskaper. Fondet er definert som et storkundeprodukt med høy minstetegning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storebrand Norge Institusjon

Forvalter vil bruke en kombinasjon av fundamental analyser av selskaper og vurderinger av øvrige relevante markedsforhold for å identifisere over- og undervurderte aksjer. Fondet er aktivt forvaltet og det passer for investorer som ønsker en balansert norsk aksjeportefølje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storebrand Optima Norge A

Storebrand Optima Norge A har som mål å oppnå høyest mulig avkastning ved å investere i aksjer notert på Oslo Børs. Fondet er stilnøytralt ved at sammensetningen er blandet mellom verdi- og vekstorienterte aksjer. Verdiselskaper kjennetegnes ved en stabil inntjening i dag, mens vekstselskaper ofte har lavere inntjening i dag med forventning om høyere inntjening i fremtiden. Fondet er aktivt forvaltet, det passer for investorer som ønsker en balansert norsk aksjeportefølje og det utbetaler normalt utbytte til investorene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storebrand PensjonSpar

Storebrand PensjonSpar har som mål å oppnå høyest mulig avkastning ved å investere i aksjer både på norske og internasjonale børser. Halvparten av porteføljen vil til enhver tid være plassert i selskaper på Oslo Børs. Fondet er stilnøytralt ved at sammensetningen er blandet mellom verdi- og vekstorienterte aksjer, hvor førstnevnte ofte har stabil inntjening, mens vekstselskaper preges av lavere inntjening i dag og en forventning om høyere inntjening i fremtiden. Fondet er aktivt forvaltet hvor strategien er å velge de land, sektorer og enkeltselskaper som antas å være undervurderte. Det har historisk vært liten samvariasjon mellom kursutvikling i Norge og verdensmarkedet og fondet passer derfor investorer som ønsker å utnytte dette i ett og samme fond.

Storebrand Vekst

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storebrand Vekst har som mål å oppnå høyest mulig avkastning ved å investere i vekstselskaper på Oslo Børs. Slike selskaper finnes oftest innen sektorene teknologi, telekom, farmasi, bioteknologi og media og de kjennetegnes ved relativt høye forventninger til fremtidig inntjening. Forvalter har stor frihet i selve porteføljesammensetningen og risikoen er høy; høyere enn det norske aksjemarkedet generelt. Fondet, som består av rundt 40 selskaper, passer for investorer som ønsker et aktivt forvaltet fond med høyt avkastningspotensial, og som tåler til dels betydelige kurssvingninger på investeringen.

Storebrand Verdi

Storebrand Verdi har som mål å oppnå høyest mulig avkastning ved å investere i verdiselskaper på Oslo Børs. Slike selskaper finnes oftest innen shipping, offshore, finans og syklisk industri generelt og de kjennetegnes ved en relativt stabil og forutsigbar inntjening. Porteføljen består typisk av 20-25 selskaper hvor risikoen for selskapene isolert sett er lavere enn gjennomsnittet av selskaper på Oslo Børs. Fondet passer for investorer som ønsker et aktivt forvaltet fond med en verdiorientert stilretning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terra Norge

Fondet vil hovedsakelig investere i det norske aksjemarkedet, men inntil 20% av fondet kan plasseres i utenlandske aksjer. Terra Norge er et konservativt aksjefond for deg som ønsker et fond som fokuserer på de store og mest solide selskapene på Oslo Børs. Minst 50 prosent av fondet skal til enhver tid være plassert i selskaper som inngår i OBX-indeksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terra SMB

Fondet er investert i norske aksjer, primært aksjer notert på Oslo Børs hovedliste. Porteføljen begrenses til ca. 25 selskaper, og er ikke styrt med noen direkte referanse til fondsindeksen. Forvalter vil på fritt grunnlag sette sammen porteføljen innenfor de begrensninger som følger av vedtektene.

Terra Spar

Fondet investerer primært i det norske markedet, men inntil 50% av fondets midler kan investeres i utenlandske aksjer. Investeringene utenfor Norge vil søke selskaper som i mindre grad er eksponert mot norske forhold som oljepris, norsk økonomi og norsk politikk. Terra Spar er et aksjefond som er tilpasset langsiktige sparebehov. Fondet fokuserer primært på store og solide selskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terra Vekst

Fondet vil hovedsakelig investere i det nordiske aksjemarkedet, men inntil 50 prosent av fondet kan plassere i utenlandske aksjer. Terra Vekst vil ha sterkt fokus på selskaper som har potensiale for høy vekst i omsetning og inntjening. Fondet investerer sine midler i selskaper som kjennetegnes ved god ledelse, gode produkter, sterk markedsposisjon, stabil inntjeningsvekst m.m.

WarrenWicklund Norge

WarrenWicklund Norge Verdi skal investere i norske aksjer, primært aksjer som er notert på hovedlisten til Oslo Børs. Porteføljen er bredt sammensatt, og målet over tid er at avkastningen skal reflektere totalutviklingen til referanseindeksen, Oslo Børs Fondsindeks. (OSEFX)