Frykter andre bølge av svineinfluensa

ANDRE BØLGE: I et intervju sier WHO-sjefen at man bør være forberedt på at det kan komme en bølge nummer to av svineinfluensaen, som kan være mer dødelig enn den første. (Foto: Scanpix)
ANDRE BØLGE: I et intervju sier WHO-sjefen at man bør være forberedt på at det kan komme en bølge nummer to av svineinfluensaen, som kan være mer dødelig enn den første. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pWHO-lederen tror en eventuell andre bølge av svineinfluensa kan få store konsekvenser. Vanskelig å si nå, mener norsk ekspert. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

Spanskesyken: En influensaepidemi som herjet over hele verden 1918-19 og derfor kalles en pandemi. Sykdommen rammet særlig mennesker i 20-40 årsalderen. Flere steder ble halvparten av befolkningen syk. På verdensbasis døde opp mot 40 millioner mennesker (enkelte hevder 50-100 millioner).

I alt antas mellom 14.000 og 15.000 personer å ha dødd som følge av epidemien i Norge, og cirka halvparten av befolkningen antas å ha blitt smittet. Dødeligheten var mange ganger så høy som det en vanlig influensaepidemi fører til.

Svineinfluensaen: WHO har oppjustert antall bekreftede tilfeller av svineinfluensa fra 787 til 985.

H1N1-viruset er nå påvist i 20 land. På verdensbasis er 26 personer så langt døde av viruset.

25 av disse dødsfallene er kommet i Mexico, som har rapportert om 590 smittede personer. I USA er 226 personer smittet, mens én er død.

Vanlig influensa: Økt dødelighet er normalt også under den vanlige vinterinfluensasesongen.

På verdensbasis tar influensa livet av opptil en halv million årlig, ifølge WHO.

Bare i Norge regner man med at 1000-1500 dør i løpet av en sesong. Og i USA mister 36.000 mennesker årlig livet på grunn av influensa.

Kilder: WHO, Store norske leksikon og Folkehelseinstituttet

Mens meksikanske helsemyndigheter melder at svineinfluensaen er på hell i Mexico, landet der epidemien brøt ut, advarer lederen av Verdens helseorganisasjon, Margaret Chan, mot å lene seg tilbake helt ennå.

I et intervju med Financial Times sier hun at man bør være forberedt på at viruset kan komme tilbake - og at en andre bølge kan være mer dødelig enn den første.

Chan understreker at hun ikke forutsier en ny influensabølge, men legger vekt på at det er viktig å være forberedt på det verste.

Historiske forskjeller

Forsker Rebecca Cox ved Influensasenteret ved Gades institutt i Bergen forklarer at det er veldig vanskelig å vite nå hvordan viruset vil utvikle seg.

- Det man har sett tidligere under den mest alvorlige pandemien på 1900-tallet, Spanskesyken som brøt ut i 1918, er at det var en svakere bølge ved begynnelsen av pandemien, fra våren ut til sommeren, så kom viruset tilbake sterkere senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er ikke alltid slik, forklarer Cox videre.

- I pandemiene i 1957 og 1968 var det langt færre som døde enn under Spanskesyken. Og i 57-pandemien så man en sterk andre bølge kun i noen land, mens i 68-pandemien så man ikke en slik utvikling i noen land, sier hun.

Langt mer alvorlig enn H1N1

Helsemyndighetene opererte i forrige uke med et worst case-scenario for en eventuell svineinfluensaepidemi i Norge basert på Spanskesyken, men avdramatiserte mandag sykdomsforløpet.

Cox forklarer hvorfor Spanskesyken var en svært alvorlig pandemi, langt mer alvorlig enn det viruset vi nå står overfor:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Spanskesyken-viruset kunne spre seg ikke bare i øvre luftveier, men også i nedre luftveier, og da får man lungebetennelse.

- H1N1-viruset har foreløpig vist seg å spre seg i øvre luftveier, og dermed gir det en svakere infeksjon. Spanskesyken var altså en mer alvorlig influensa på grunn av at den førte til mer lungebetennelse, sier Cox.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun tror likevel, som WHO-lederen, at det er for tidlig å si at faren er over.

- Det er veldig bra at tilfellene er fanget opp fort og at man har fått situasjonen mer under kontroll, men det er litt for tidlig å si at dette er ferdig. Jeg tror det fremdeles er tidlig i epidemien og at det er en del ting som fortsatt er uklare, legger hun til.

- Men det som er viktig å huske på er at influensa er en luftveissykdom som de fleste blir sengeliggende av, men som er ufarlig for ellers friske mennesker.