Stoler ikke på mediene

Krigen mot narkotika, influensaepidemien og fotball dominerer det meksikanske nyhetsbildet.
Krigen mot narkotika, influensaepidemien og fotball dominerer det meksikanske nyhetsbildet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMeksikanerne frykter at myndighetene bruker mediastormen til å innføre upopulære tiltak. De har blitt lurt før og tar media-hysteriet med flere klyper salt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
I Mexico by

Bjørnar Urang Funderud rapporterer for ABC Nyheter i Mexico by sammen med fotograf Karina Flores Flores.


Les reportasjene fra den influensarammede landet:

Svineinfluensaen lammer byen

Luis Angel Avila (25) er en av dem som har liten tillit til den informasjonen som blir gitt i meksikanske media om influensaepidemien.

- Vi kan ikke vite om det ligger noe politisk bak, hvorvidt myndighetene planlegger noe, eller om situasjonen virkelig er så alvorlig som de vil ha det til, sier han til ABC Nyheter.

Yasmin Hernandez Gomez (23) er enig.

- Kanskje vil myndighetene dekke over noe. Et børsfall eller noe i den stilen. Og med all informasjonen om influensaen blir vi forvirret og klarer kanskje ikke å følge med.

«Menneskeinfluensaen» dominerer

For meksikanske myndigheter har allerede benyttet seg av media-stormen rundt svineinfluensaen. Et upoplært lovforslag om å legalisere oppbevaring av små doser av en rekke narkotiske stoff (kokain: 500mg, marihuana: 5g osv.) skulle godkjennes i representantenes hus i går. Det er ikke kjent om forslaget gikk igjennom. Mediene domineres totalt av «menneskeinfluensaen» som man i Mexico kaller viruset etter at det ble klart at det ikke er dokumentert at det stammer fra griser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Loven for det nye føderale politiet ble også vedtatt. Som et ledd i oppdateringen av politiet for å kunne hanskes med moderne kriminalitet åpner denne loven for avlytting av telefoner og nedlasting av privat e-post. Det føderale politiet har nå færre restriksjoner for bevæpning og kan kreve at private firma utleverer personinformasjon om sine medarbeidere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lite statlig kritikk

Luis Angel Avila (25) og Ysmin Hernandez Gomez (23) tror myndighetene kan bruke mediastormen for å dekke over andre problemer.Luis Angel Avila (25) og Ysmin Hernandez Gomez (23) tror myndighetene kan bruke mediastormen for å dekke over andre problemer.

I Mexico er fjernsynet og i mindre grad radioen de viktigste kildene folk har til nyheter. De kan ikke i første rekke beskrives som kritiske og uavhengige. Men selv om folk generelt kan forvente et klart skille mellom nyheter (noticias) og sladder (chismes) her, så har sendingene vært dominert av statlige meldinger om hvordan oppdage eller unngå influensa og ellers gjentaking av de viktigste delene av myndighetenes stadige pressekonferanser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Marcela Segura Peñalosa (39) mener den informasjonen som blir gitt i media er god, men «litt alarmerende».

Hun legger en ny smultring i gryta og utdyper:

Marcela Segura Peñalosa (39) vet ikke om noen som har fått svineinfluensa i hennes nabolag.Marcela Segura Peñalosa (39) vet ikke om noen som har fått svineinfluensa i hennes nabolag.

- I og med at det ikke har vært tilfeller av influensa i mitt nabolag og jeg ikke vet om noen som har fått det, føler jeg at det som blir sagt i nyhetene er noe overdrevet.

Mexicanske myndigheter utgjør dessuten en viktig del av det økonomiske grunnlaget til private kanaler (radio og fjernsyn), ved å være en av de største kjøperne av reklametid. Avisene er mer kritiske og har i større grad begynt å granske de økonomiske konsekvenser og politiske ringvirkninger av epidemien.

Har gjort det før

Luis Angel Suarez tror at de som uttaler seg i mediene ikke har tenkt igjennom det de sier.Luis Angel Suarez tror at de som uttaler seg i mediene ikke har tenkt igjennom det de sier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det å bruke mediestormer er ikke noe nytt. «el Chupacabra» er et godt eksempel på det. Chupacabra var trodd å være et vesen som kom om natten og sugde blodet ut av husdyrene til folk. Denne urbane myten skapte mye usikkerhet og tok mye spalteplass. Etter at hysteriet var over og monsteret fortsatt ikke avslørt, viste det seg at myndighetene hadde brukt «medieskyggen» til å gjennomføre potensielt upopulære reformer uten større protester.

Forvirrende

Jose Antonio Castillo (36) har lett etter eksakte tall.Jose Antonio Castillo (36) har lett etter eksakte tall.

Helsemyndighetene har siden fredag prøvd å oppdatere to sett tall over landets døde og smittede: Bekreftede og antatte tilfeller. I tillegg kommer to sett til fra hver delstat som blir løftet fram i media.

Studenten Luis Angel Gonzales Suarez (26) synes det er forvirrende at tallene døde og smittede varierer fra en nyhetssending til en annen og er misfornøyd med at de som uttaler seg ofte ikke har tenkt igjennom hva de sier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg satt og hørte på en overlege som anbefalte de som hadde symptomer om å holde seg hjemme. Men om du er syk og ikke går til lege, hvem hjelper deg da? spør han.

Motorsykkelbudet Jose Antonio Castillo (36) har lett på internett etter antallet døde i epidemien men får ikke noe klart svar.

- Noen steder melder de om hundre og noen dødsfall, andre steder tre hundre og senere bare noen og tyve, forteller han.

Mexico nedjusterte tirsdag antallet døde fra nettopp tyve til sju, grunnen er at de har rettes seg etter Verdens helseorganisasjon (WHO) som bare regner sikre tilfeller dersom de er bekreftet av labratorieprøver.

Jose mener likevel en ikke bør «hive det media sier i en spjæret sekk».

- Vi er nødt til å stole på noen, støtte oss til noen, selv om det ofte tar litt tid i dette landet før sannheten kommer frem, avslutter han.

Kilder: Milenio og SDP Noticias.