Svineinfluensaen lammer byen

Misjonæren Guillermo Hernandez og hans barnebarn Yamili får ikke komme inn i kirken «Vår Lysets Frue» i Mexico by, den er stengt i et forsøk på å begrense smittespredning.
Misjonæren Guillermo Hernandez og hans barnebarn Yamili får ikke komme inn i kirken «Vår Lysets Frue» i Mexico by, den er stengt i et forsøk på å begrense smittespredning.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSiden mandag har meksikanske myndigheter innført en rekke tiltak for å begrense smitte av svineinfluensa - Vi tjener ikke penger lenger, men om vi stenger stedet, hva skal vi da ta oss til?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Meksikanske myndigheters tiltak for å begrense smittespredning

• Alle kirker i Mexico by er stengt.

• Alle landets skoler, fra barneskoler til universitet, er stengt.

• Restauranter I Mexico by er ikke tillatt å servere mat eller drikke i eget lokale. 600 tusen restaurantarbeidere er uten jobb. Det er en pågående politisk kamp rundt stenging av alle byens restauranter.

• Barer, “cantinas” og diskotek er tvangsstengt i flere delstater.

• Kinoer, teatre, treningssentre og idrettsarenaer er stengt over hele landet.

- Det er fortærende, sier Gabriel «Don Gaby» Domingues Piñon, som driver tacostedet Don Gabys i Tlahuac, sør i Mexico by.

Siden fredag har salget av tacos sunket med to tredjedeler. Nedgangen i salget skyldes i første rekke at kundene hans velger å spise hjemme, dernest en generell skepsis til svinekjøtt.

Redde for svinekjøtt

Gabriel «Don Gaby» Domingues Piñon lager gjerne tacos, om noen vil ha.Gabriel «Don Gaby» Domingues Piñon lager gjerne tacos, om noen vil ha.

- Vi vet jo at kjøttet ikke er farlig å spise. Likevel unngår mange svinekjøtt for å være på den sikre siden.

- Svinekjøtt pleide å koste rundt 60 pesos kiloet (ca 30 kroner, jou.anm.), i dag morges handlet vi inn for 16 pesos kiloet, legger kona, Lidia Sanchez Sanchez.

Om salget har gått dårlig I det siste, ser paret mørkt på utsiktene for de kommende dagene. Alle restauranter i byen har fått forbud mot å servere mat og drikke. Det er kun lovlig å selge måltider i pose. I morgen, onsdag, har myndighetene lovet å slå hardere ned på små spisesteder, som Don Gabys, som har trosset loven og fortsetter å servere i egne lokaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- De stengte kinoer, utesteder, restauranter. Nå får ikke engang kioskene og småstedene drive som før. Det er allerede så stor arbeidsledighet. Hva vil skje med oss?

Stenger kirkene

Resturantkjeden Vips tilbyr mat i pose.Resturantkjeden Vips tilbyr mat i pose.

Også kirken er rammet av myndighetenes restriksjoner. Utenfor «Nuestra Señora de la Luz» (Vår Lysets Frue) sitter misjonæren Guillermo Hernandez (54) og hans barnebarn Yamili (4).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanligvis jobber Hernandez i kirken på tirsdager, men i kveld har han fri. På oppslaget på døren over ham står det at kirken stenges til onsdag 29 april, men det er lite trolig at byens myndigheter vil åpne kirkene allerede på torsdag.

Hernandez er ikke enig i myndighetenes beslutning.

- Tvert imot. Det er nettopp nå vi bør samles i kirkene og enes rundt troen, mener han.

- Munnbind for de som tviler

Eduardo Paez Hernandez får ikke besøkende til tivoliet sitt. Selv etter svært reduserte priser.Eduardo Paez Hernandez får ikke besøkende til tivoliet sitt. Selv etter svært reduserte priser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hverken han eller barnebarnet bruker munnbind.

- Jeg tror ikke det er nødvendig. Det er mange mennesker som er tvilende. Jeg tror først og fremst det er de som bruker munnbind.

En som gjerne ville hatt munnbind tilgjengelig for seg og sitt arbeidslag er Eduardo Paez Hernandez (33). Han driver et omreisende tivoli for barn og har omtrent ikke hatt kunder de siste dagene, selv om han har priset ned inngangsbilletten fra femten til fem pesos per barn.

- Jeg vet det er anbefalt å bruke munnbind og at vi setter oss og de besøkende i fare ved ikke å gjøre det, men hæren deler dem ikke lenger ut gratis heromkring. Kjøpe kan vi ikke gjøre, når vi ikke engang har til mat, sier han.

Flytrafikken ventes å synke med 30% i løpet av de kommende ukene og hotellnæringen og annen turistnæring venter store nedskjæringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Handelsorganisasjonen Coparmex anslår at influensaen koster næringslivet i Mexico by femten hundre millioner pesos (1 peso er omtrent 50 øre) per dag og frykter massenedlegging av små bedrifter og tilhørende stigende arbeidsledighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Usikre tall

Antallet døde i Mexico har steget til 159. Kun 26 tilfeller er påvist å være svineinfluensa, blant dem 7 dødsfall. Totalt er det registrert 2498 pasienter med antatt svineinfluensa. Blant dem er 1311 innlagt på sykehus.

Det er imidlertid stor usikkerhet rundt offisielle tall, siden de ved flere tilfeller har gått ned fra en pressekonferanse til en annen, antallet bekreftede tilfeller har stoppet opp fra 25 mandag til 26 tirsdag, antallet dødsfall påvist grunnet svineinfluensa A H1N1 har gått ned fra 20 til 7 og gapet mellom antatte og påviste tilfeller er så stort.

I tillegg til Mexico by og San Luis Potosi, som er hardest rammet, er det registrert tilfeller av sykdommen i delstatene Oaxaca, Nuevo Leon, Tabasco, Hidalgo, Guerrero og delstaten Mexico, som ligger rundt Mexico by.