«Hvis jeg har rett, eller tror jeg har rett, så gir jeg meg aldri»

IRRITERT: En offensiv Kjell Inge Røkke forlater dagens pressekonferanse på selskapslokalet Månefisken sentralt i Oslo. Foto: Andreas H. Lunde
IRRITERT: En offensiv Kjell Inge Røkke forlater dagens pressekonferanse på selskapslokalet Månefisken sentralt i Oslo. Foto: Andreas H. Lunde
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOffensiv Røkke innrømmer bare en halv feil i Aker-saken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjell Inge Røkke møtte i dag pressen for første gang siden Aker-saken eksploderte i mediene i begynnelsen av april.

I løpet av de siste ukene har han opplevd en mediestorm, etter at prisen ved salg av fem av Akers underselskaper til selskapet Aker Solutions, som er delvis kontrollert av staten, ble trukket i tvil.

Konfliktlinjene er trukket ved prissettingen av selskapene, og ved aksjonæravtalen som regulerte statens rolle i selskapet Aker Solutions. Brustad mener staten har blitt lurt, flere finansanalytikere, tidligere og nåværende, har antydet at prisen Aker Solutions betalte for de fem selskapene har vært for høy.

- I grenseland av hva jeg tåler

Røkke virket irritert og utilpass i møtet med pressen, og han sa også klart fra om hva han syntes om medietrykket:

- De siste ukene kunne jeg godt tenkt meg å være foruten. De har vært i grenseland av hva jeg tåler, fysisk og mentalt, sa han før han begynte på utlegningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Røkke brukte den første timen av dagens pressekonferanse til en bred og temmelig teknisk innføring i selskapenes virksomhet, framsynthet og fremtidig inntjeningspotensiale, under overskriften «Hovedaksjonærens industrielle refleksjoner».

De ble raskt fulgt av hovedaksjonærens personlige refleksjoner, for Røkke ga inntrykk av å være svært såret over behandlingen han har fått de siste ukene.

Verst gikk det ut over næringsminister Sylvia Brustad, som har vært Røkkes kanskje hardeste kritiker siden avtalen ble kjent. Hun ble parodiert på podiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - En kommunikativ katastrofe

- Jeg er vant til mye kritikk, men jeg har problemer med å forholde meg til en næringsminister som sier «Je' e' forbanna». Hun agerer som hun ikke lenger bare er eier i Aker Solutions, men hun er generalforsamling, administrasjon og jaggu er hun ikke styre i Aker Solutions også, sa Røkke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I dette har hun ikke brydd seg om fakta, bare om mediene, sa han.

Ifølge Røkke selv har ingen i noen av styrene, verken i Aker ASA eller Aker Solutions, reagert på salget. Kjell Inge Røkke mener, selv om han ikke vil siteres direkte på det, at Statens representant i Aker Solutions-styret Berit Kjøll har ført folk bak lyset.

- Det faller meg tungt for brystet at Norges tidligere forsvarsminister (Kristin Krohn Devold, journ. anm.), og mine betrodde medarbeidere skal bli kalt løgnere, sa han.

Tar delvis selvkritikk

Et sentralt punkt i Aker-saken er at daværende næringsminister Dag Terje Andersen i 2007 undertegnet en aksjonæravtale der staten skulle være passiv eier. En sikringsbestemmelse i aksjonæravtalen skulle gi staten vetorett hvis Aker, hvor Røkke eier 68 prosent, ønsker å "deale" med Aker Solutions ASA, hvor staten er medeier. Men bestemmelsen kan muligens omgås og staten dermed miste sin vetorett hvis Aker Solutions lar et datterselskap stå som motpart i transaksjonene med Røkkes Aker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røkke viste under pressekonferansen til flere styremøter der staten angivelig var blitt informert om oppkjøpet, uten at han hadde fått noen reaksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi hadde et møte 13. mars. Staten ville ikke informeres da. I styremøtet 30. mars ba svenske Saab om en gjennomgang, noe de fikk dagen etter. Det var ingen som reagerte, hevder han.

Staten ønsket ikke å bli tatt som innsidere, det er årsaken til at de ikke ville bli informert.

Røkke nekter å ta selvkritikk for måten handelen ble gjennomført på og vil ikke ta stilling til om han skal innkalle til ekstraordinær generalforsamling.

- Disse oppkjøpene er gjort på samme måte som alle andre oppkjøp. Ikke på noe tidspunkt kom noen og ba oss stoppe, sier han.

- Transaksjonen er gjort, avtalen er inngått og er bindende. Har du scoret på straffe går du ikke tilbake til null, sa han.

Likevel tok Røkke delvis selvkritikk på ett punkt. Det ble bare hentet inn én verdivurdering av selskapene før transaksjonene ble gjennomført.

- Sett i ettertid er det helt sikkert at vi kunne gjort ting annerledes med verdivurderingene. Nå må vi gå gjennom dette med kalde hoder og varme hender, sa han.