Snart kan du gjøre det gratis

Flertall: Med Arbeiderpartiets vedtak er det stort flertall for sykepenger til borring. Foto: Colourbox
Flertall: Med Arbeiderpartiets vedtak er det stort flertall for sykepenger til borring. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTenner på trygd. Det besluttet Ap-landsmøtet. Det vil koste statskassa 3-4 milliarder kroner, anslår Tannlegeforeningen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et benkeforslag fra Åmli-mannen Tellef Inge Mørland fikk overveldende flertall på Ap-landsmøtet, og gjør at det offentlige i framtida vil ta samme økonomiske ansvar for dine tannlegebesøk, som når du går til doktoren.

Opprinnelig gikk partiledelsen inn for å utrede noe slikt på lang sikt. Nå vil Arbeiderpartiets nye program slutte seg til det SV, Sp og Frp allerede har fastsatt.

Dermed blir det overveldende flertall for «tenner på trygd» i det nye Stortinget.

Egenandel

Rune Gerhardsen fra Oslo fikk vedtatt en presisering av at det skal settes et tak for hvor mye den enkelte selv skal dekke av utgifter til nødvendig tannbehandling.

Dette er også i tråd med egenandelene for helsetjenester eller. Men landsmøtet vedtok ikke noen konkret ramme for egenandeler i tannlegestolen.

Prislapp: 3-4 milliarder kroner

Tannhelsetjenester omsettes i dag for 9 milliarder kroner. Dette omfatter også kosmetisk behandling for hvitere tenner. Ren tannhelse koster dermed rundt 8 milliarder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser president Gunnar Lyngstad i Den norske tannlegeforening. Men allerede i dag spytter samfunnet i 3,5 milliarder til tannhelse for barn, eldre og utviklingshemmede.

- Dermed gjenstår et gap på 4,5 milliarder.

- Trekker vi fra pasientenes egenandel, vil merutgiftene for det offentlige ved denne reformen, koste 3-4 milliarder kroner, sier Lyngstad.

Mer borring?

- Så må vi plusse på økt etterspørsel. Og det bekymrer oss, sier tannlege-presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Får vi det, har vi ikke et apparat som kan dekke behovet, sier Lyngstad.

ABC Nyheter spurte den eneste tannlegen på forslagsstilleren Tellef Inge Mørlands hjemkommune Åmli, hvordan han ser på en slik helsereform:

- For oss i det offentlige blir det ikke stor forandring, svarer fylkestannlege Jon Egil Tønnevold Fiane.

- Vi har prioriterte grupper som fra før får gratis tannbehandling - barn, pasienter med psykisk utviklingshemming eller i hjemmesykepleie, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For de voksne pasientene i Åmli kan det bli forandring. Men de fleste har ikke større utgifter enn at de trolig vil komme under grensa for egenandel, sier Fiane, som forventer at egenandelen blir noe høyere enn for andre helsetjenester.

Får støtte fra Venstre

Venstres helsepolitiske talsmann Gunvald Ludvigsen støtter Aps vedtak om tannhelse. Prinsipielt mener Venstre at tannhelsebehandling bør være offentlig finansiert på samme måte som annen helsebehandling.

- Det er historiske og økonomiske årsaker til at tannhelsebehandling og sykdommer i munnhulen er atskilt fra resten av helsevesenet. Mange oppsøker ikke tannlege før det er for sent og kostnadene blir unødvendig høye, sier Ludvigsen.

Venstre mener staten bør bidra til prisinformasjon om tannlegetjenester slik at konkurransen mellom tannleger blir reell. Derfor vil partiet utvide dagens tannhelseordning med offentlig fullfinansiering til utsatte grupper, slik at blant annet rusavhengige og kronikere får gratis behandling.

Partiet vil også delfinansiere nødvendige tannlegekostnader ved å innføre en såkalt høykostnadsbeskyttelse som gjør at det offentlige dekker 50 prosent av nødvendige tannlegekostnader mellom 3.000 og 15.000 kroner årlig, og 85 prosent av kostnader som overstiger 15.000 kroner.

 Korrigert: Navnet til president i Den norske tannlegeforening, korrigert fra Slyngstad til Lyngstad. 
 
 Oppdatert med sitater fra Venstre klokken 18.29.