- Vi har ingen indre fiende

SAMLER TROPPENE: Raymond Johansen tar over partisekretær i Arbeiderpartiet. Han skal lede kampen mot Frp i valgkampen. Foto: Lars Inge Staveland
SAMLER TROPPENE: Raymond Johansen tar over partisekretær i Arbeiderpartiet. Han skal lede kampen mot Frp i valgkampen. Foto: Lars Inge Staveland
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAps kommende partisekretær Raymond Johansen advarer mot frykten som brer seg i det norske samfunnet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag, på den siste dagen av Arbeiderpartiets landsmøte, velges den nye partisekretæren som skal ta over etter Martin Kolberg. Statssekretær Raymond Johansen er valgkomiteens enstemmige kandidat, og det skal en liten revolusjon til for at han ikke skal bli valgt.

Hans forgjenger Martin Kolberg skapte store overskrifter da han sa at Arbeiderpartiet vil bekjempe radikal islam. Raymond Johansen vil på ingen måte distansere seg fra dette utsagnet, men advarer samtidig mot fremmedfrykten han ser i norsk politisk debatt.

- Det finnes ikke fiender blant oss i det norske samfunn. Jeg vil advare veldig sterkt mot at vi går ut og formulerer en politikk som fører til at vi snur oss og ser oss bak ryggen fordi vi tror vi har noen fiender der ute, sier Raymond Johansen til ABC Nyheter.


- Uten at jeg anklager Siv Jensen for det, vil jeg si at vi vet hva det har ført til, i vår nære historie, og det frykter jeg, sier Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tenke nytt om å være norsk

Den nye partisekretæren mener vi må tenke nytt om hva det betyr å være norsk.

- Vi må begynne å snakke mer om inkludering. Det motsatte av inkludering er ekskludering, vi må redefinere det store norske ”vi”. Det nye norske ”vi” er annerledes nå enn det var da jeg vokste opp.

- Det å kommunisere at det nye norske rommer mer, er en utfordring. Det rommer norske ungdommer som er etnisk pakistanske. Eller en hel haug med vietnamesere i Norge som er aktive i den katolske kirken. Det har vært sånn lenge, men vi snakker fortsatt om ”dem”. Vi må få dem mye mer med. Også i de politiske partiene. Vi trenger rollemodeller. Som John Carew har vært i fotballen, sier Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Frp er hovedmotstanderen

Han nøler ikke med å utnevne Frp til hovedmotstander i norsk politikk. Samtidig er han klar på at Arbeiderpartiet ikke må undervurdere velgerne som stemmer Frp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fremskrittspartiet og det de står for er vår hovedmotstander i norsk politikk. Jeg er veldig opptatt av å bekjempe Frps politikk, men det er ikke noe galt med deres velgere, og jeg kjenner mange av dem. Jeg skjønner dem som stemmer Frp på mange måter, fordi de lover alt til alle, og har en politikk som ikke henger på greip, det er jo det som kjennetegner populismen.

- Har Arbeiderpartiet blitt for elitistisk?

- Jeg vil ikke si at vi har blitt det. Det blir en overforenkling, men vi har ikke klart å fange opp strømninger og tatt alle ting alvorlig nok. Og det gleder jeg meg til å diskutere. Blant annet statens rolle, det offentliges rolle. Staten er til for oss. Vi er ikke til for staten.

Men jeg opplever at Frp stadig prøver å score billige poenger på misnøye, sier Johansen.

- Grasrota er viktigst

Han mener selv han er så klar som man kan få blitt til å ta over som partisekretær, men han er også klar over at jobben blir svært annerledes fra det han har vært vant til de siste årene. Johansen har som statssekretær hatt et stort ansvarsområde, og ikke minst i fjerne himmelstrøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jobben som partisekretær vil innebære mye reising, og det blir andre reisemål enn det jeg har hatt i UD. Jeg er opptatt av å vite at Norge ikke bare er Oslo. Nettopp det å komme ut å møte, ikke bare lokal organisasjon, men også det lokale næringslivet blir en veldig viktig del av jobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede samme uke som han blir valgt overtar han ansvaret for å forme Arbeiderpartiets organisasjon, og det er en utfordring som ruver over alle andre.

- Beundrer Kolberg

- Den største utfordringen blir å vinne valget. Valgkampen starter med en gang, og jeg får bruke alt jeg har av organisasjonstalent og evne til å lage team og få folk til å dra i samme retning. At alle slutter opp om det som skjer her er en kjempeutfordring for meg, sier Johansen.

Samtidig som han gleder seg til den nye jobben, så er han klar på at han har store sko å fylle.

- Det er tøft å sitte som partisekretær i Arbeiderpartiet. Jeg har lyst til å berømme Martin og det han har fått til. Hvis jeg greier, når jeg en gang skal overlevere partiet til min etterfølger, å forvalte det på en så skikkelig måte som Martin har gjort, så er det veldig bra.