Millionfabrikken Skeid

Montasje: Henrik Brattli Vold
Montasje: Henrik Brattli Vold
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDette førstelaget er verdt 69 millioner. De spiller i andre klubber.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I går scoret Mostafa Abdellaoue vinnermålet da Vålerenga slo Lillestrøm 2-1 på Åråsen. Målgivende pasning: Dawda Leigh. Grunnlaget for målet var lagt i Skeid for noen år siden, akkurat som da storebror Moa scoret på samme arena i fjor.

Alle tre ble VIF-spillere for det som best kan beskrives som knapper og glansbilder. Et knippe eliteserielagene har tjent store summer på å hanke inn Skeid-talenter for så å selge dem videre til andre klubber. Laget i vinduet over består tidligere Skeid-spillere som fortsatt er aktive, og hvor de fleste av dem ville preget mange av troppene til dagens eliteserielag.

Ifølge tyske transfermarkt.de er de samlet verdsatt til 69,1 millioner. Moderklubben Skeid er nyopprykket fra 2. divisjon.

- Vemodig

Eldar Hansen, daglig leder i Skeid, har vært med på å opprette Skeid Talent Invest for å sikre at talentene ikke renner unna i samme tempo som før.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når du ser dette laget, synes du det er vemodig?

- Ja, det er klart det er vemodig å se hva det kunne vært. Samtidig er vi i Skeid stolte over at de er der de er, sier Hansen til ABC Nyheter.

For sammenlikningens skyld: Gårsdagens lillestrømlag er verdt 53 millioner på samme markedet. Tromsøs førsteellever er verdt omtrent det samme. Brann er verdt 72 millioner.

Spillerne er verdsatt til nesten 70 millioner. Likevel rykket moderklubben Skeid ned til andredivisjon for to år siden, med lite penger og en spillergruppe som årlig ble tappes for toppene. For Skeid-leder Hansen er det verst når talentene går gratis, som følge av Bosman-dommen. Da får klubben en utdanningskompensasjon, som nå er på 450.000 kroner. Det er og blir småpenger når spillerne videreselges til utlandet for et tosifret antall millioner, uten videresalgsklausul.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi setter opp et lag med markedsverdi 69 millioner. Dere sitter ikke igjen med så mye?

- Jeg skal ikke uttale meg om det som har skjedd her før jeg kom, men jeg vet at da vi kom tilbake med videresalgskontrakten på Flamur Kastrati (til FC Twente, journ. anm) var det stor glede, det tyder på at det har vært dårlig tidligere, sier Hansen.

Førstelaget vi har satt opp viser hva slags lag Skeid kunne stilt, dersom alt lå til rette for talentutviklingen. Vi er selvsagt fullt klare over at dette er en hypotetisk situasjon, og at spillerne har fått en annen utviklingskurve med nye utfordringer. Vi er også klare over at prisene på transfermarkt i mange tilfeller er utdaterte. Likevel gir prisene en god pekepinn på markedsverdien.

Milliontapping

Og det er ikke smågutter som er kommet fra Skeid. Daniel Braaten, som forsvant til Rosenborg som Bosman-spiller, er i dag et fast innslag på det norske landslaget. Han har fått en ny vår etter at han gikk til Toulouse, og er ifølge Transfermarkt nå verdt 13 millioner kroner. Han gikk gratis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vålerenga fikk i fjor et nederlandsk bud på 30 millioner for landslagsspiller Moa Abdellaoue. Han forlot Skeid for utdanningskompensasjonen på 450.000 kroner.

Lillebror Mostafa, av Skeid-fansen betegnet som en bedre spiller enn Moa, kom for samme sum, sammen med høyreving Dawda Leigh, som har vært blant Vålerengas beste spillere så langt i sesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilsammen har de brakt halvannen million kroner i Skeidkassa. Vålerenga kan med et forsiktig anslag tjene ti ganger så mye.

- Det som har avtegna seg tydelig er at det er svært viktig å få gode, langsiktige kontrakter. Spillerne koster lite når de er 15-16, og så forsvinner de senere. Da går de gjerne på Bosman eller for knapper og glansbilder, sier Hansen.

- Alle Adeccoklubber må selge spillere, men det er spørsmål om hva de får igjen for det, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flamur Kastrati er første gåsunge på det nye pengetreet på Voldsløkka. Med videresalgsklausul kan avtalen med nederlandske FC Twente være verdt mellom tre og fire millioner kroner. Pengene skal brukes på å bygge videre.

Ikke redd for storklubbene

Laget ligger nå på topp i førstedivisjon, og flere av spillerne har storspilt.

- Er du redd for at eliteserieklubbene kommer på handletur om det går for bra for Skeid?

- Hehe, det er nok for tidlig å si. Vi har hatt en god start, og vi har et lag som er minst like godt som det vi mista før sesongstart. Men er det noen som er gode nok, må de gå. Mot god betaling, selvsagt.

Målet er fremdeles øvre halvdel av 1. divisjon, men Hansen ser ikke bort fra at en kvalikplass kan være innen rekkevidde.

- Vi vil jo komme lengst mulig. Det jeg har sett av nivået i Eliteserien er ikke allverden, og ethvert Adeccolag kan slå et Eliteserielag i en enkelt kamp om lagbyggingen er god. Over ti kamper blir det nok litt verre, sier han.

Om klubben holder på sin gode vårform kan de komme i Eliteseriediskusjon utover året. Spørsmålet er om de får holde på toppene denne gangen.