Griper ikke inn mot Dykkernemndas praksis:Aksepterer ulikhet

Aksepterer ulikhet
Aksepterer ulikhet
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStatsråd Dag Terje Andersen (Ap) lar Dykkernemnda behandle identiske saker ulikt. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om det er avdekket forskjellsbehandling i Dykkernemnda vil ikke ansvarlig statsråd Dag Terje Andersen (Ap) gripe inn. I sitt svar til Stortinget fastholder han at nemnda er uavhengig og det er opp dem å tolke retningslinjene.

Tidligere har ABC Nyheter avdekket at en norsk søker har fått innvilget kompensasjon etter sin fars død på norsk sokkel i den første dykkerperioden, mens britiske etterlatte etter minst tre omkomne har fått nei.

Føler skam

Et medlem av Dykkernemnda, overlege Kari Todnem, har også bekreftet at sakene faktisk er identiske og at hun føler skam over den forskjellsbehandlingen som har funnet sted.

Etter at saken ble kjent tok Carl I. Hagen (Frp) saken oppvia Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. I begynnelsen av mars ba komiteen ansvarlig statsråd Dag Terje Andersen (AP) i Arbeids- og Inkluderingsdepertamentet (AID) om å bidra til en avklaring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos AID opplyses det at de ikke vil gi noen kommentarer ut over det som er sendt stortingskomiteen.

- Kan slå urimelig ut

Der har statsråden avslått å gå ytterligere inn i saken. I sitt svarbrev henviser Andersen til Nemnda og skriver blant annet: «Nemnda er klar over at denne tolkningen kan slå urimelig ut i enkelttilfeller, særlig der dykkeren hadde en viss tilknytning til folketrygden».

Andersen avviser også at departementet tidligere har instruert eller involvert seg i de vurderinger som er gjort av Nemnda.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsråden aksepterer også den tolkningen som Nemnda har gjort i forhold til Stortingets kriterier om «medlemskap i folketrygden» som er det springende punkt i forhold til de britiske etterlatte.

Mens man overfor en norsk søker i 2005 aksepterte kompensasjon, selv om den avdøde faren kun var tilknyttet yrkesskadedelen av folketrygden, ble tre identiske søkere avslått i fjor høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er etter min mening ikke noe som tyder på at Stortinget har vært presentert for nyenasen mellom fullt og begrenset medlemskap i trygden. Dette er et kriterium Nemnda har kommet fram til, sier advokat Carl Gunnar Sandvold i ProJure, til ABC Nyheter.

Han har jobbet med dykkerrelatert problematikk, deriblant yrkessykdom, i mer enn ti år. Sandvold representerer ingen av de britisk familiene som fikk avslag i fjor høst, men har jobbet med norske og utenlandske søkere som har fått kompensasjon fra Nemnda.

Han har blant annet på eget initiativ - sommeren 2004 - sendt dykkernemndas medlemmer et notat som baserer seg på at alle som mottar trygdeytelser anses som medlemmer.

Står om mye penger

Advokaten er selv forbauset over at Nemnda har delt opp medlemskap i norsk folketrygd.

- Ja, det var nytt for meg. Jeg har tatt det for gitt at man var inkludert hvis man fikk yrkesskade. fordi det da følger av loven at de vanlige reglene om medlemskap ikke gjelder. Når Nav har godkjent en dødsulyke på sokkelen som yrkesskade har de etterlatte krav på ytelser, og de er da medlem på likefot med andre, etter min mening, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sandvold vil ikke bli forbauset om de britiske etterlatte nå går til sak mot Nemnda, slik de har antydet tidligere.

- Det står jo om ganske mye penger. Og det er en prinsipiell sak som kan gi rett til fri sakførsel, sier han.

Men det er uklart hva som nå vil skje. ABC Nyheter har ikke klart å komme i kontakt med Nemndas leder, sorenskriver Stein Husby, for å høre hvordan han vurderer den videre prosess og om man virkelig kan leve med ulike svar på like søknader.

Husby har tidligere fortalt at han også har tatt hensyn til en fare for ekstra økonomiske utlegg for staten ved å inkludere pionerdykkere med yrkesskadeforsikring. Han har nevnt en milliard ekstra i utgifter. Den summen har derimot blitt avvist av andre.