-Må vurdere forvaring

Bilde fra et overvåkingskamera som skal vise mannen som er mistenkt i den såkalte lommemann-saken. Foto: Politiet / SCANPIX
Bilde fra et overvåkingskamera som skal vise mannen som er mistenkt i den såkalte lommemann-saken. Foto: Politiet / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOnsdag settes punktum for over seks års etterforskning av lommemannsaken. Etterforskningsleder Jorid Kile Berg må vurdere om forvaringsstraff er det rette for den siktede 56-åringen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ski/ Oslo (NTB-Peter Tálos): At etterforskningen stanses, betyr ikke at politiadvokaten er ferdig. Nå skal tusenvis av sider med bevis gjennomgås før innstillingen om tiltale kan oversendes statsadvokat Per Egil Volledal.

– I bakhodet

– Jeg har ikke bestemt om et straffeforslag mot den siktede 56-åringen skal være med i innstillingen, men har i bakhodet om det bør nedlegges påstand om forvaring. I dag sitter han varetektsfengslet nettopp med begrunnelse om gjentakelsesfare, sier Jorid Kile Berg til NTB.

Av en liste på omtrent 160 overgrep har politiet funnet grunnlag for å sikte 56-åringen for 54 forhold. Av disse har han erkjent straffskyld for sju forhold og erkjent befatning med ytterligere 20 av sakene. I de siste sakene nekter han skyld fordi han er uenig med politiets beskrivelser av hva som skal ha skjedd eller hvordan sakene er beskrevet av etterforskerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av de sakene politiet sitter på, er ikke etterforsket på grunn av foreldelse. Forhold av den typen lommemannen skal ha begått foreldes strafferettslig etter ti år.

Får terapi

Politiadvokaten tar sikte på at forslag om tiltale skal være oversendt statsadvokaten før den inneværende fengslingsperioden av den siktede 56-åringen går ut 5. mai.

Den påståtte lommemannen sitter for tiden i varetekt på Ila fengsel i Bærum hvor han får jevnlig behandling, blant annet av psykolog Thore Langfeldt. Han er ifølge sin forsvarer Gunhild Lærum fornøyd med behandlingen og oppfølgingen. Forsvarsadvokaten mener imidlertid at det er altfor tidlig å si om det grunnlag for å dømme klienten til forvaring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er forberedt på at politiet vil påstå det, men jeg mener det er et spørsmål som må avgjøres i rettsapparatet og ikke er noe som skal forhåndsprosederes. Jeg mener politiadvokaten ikke har belegg for å si at dette er en sak kan ende med mange års forvaring, sier Lærum til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lang etterforskning

Den siktede bergenseren erkjenner at han har problemer og er glad for hjelpen han får. Lærum mener klientens selvinnsikt og vurderingen fra rettsoppnevnte sakkyndige blir sentral i spørsmålet om det virkelig er fare for gjentakelse når han eventuelt slipper ut fra en fengselsstraff.

For politiet og etterforskernes blir 1. april en milepæl i den årelange etterforskningen. Follo politidistrikt ble utpekt som koordinerende politidistrikt for saken som har hatt forgreninger rundt i hele landet.

– På det meste har mellom 15 og 20 etterforskere arbeidet på saken samtidig. Onsdag opphører finansieringen av ytterligere etterforskning, og bare jeg og to etterforskere fra Kripos vil være med på avslutningen og arbeidet med innstillingen til statsadvokaten, sier Kile Berg. (©NTB)