Dagpenger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir du oppsagt, eller bedriften du jobber i går konkurs, har du etter visse regler krav på dagpenger eller ledighetstrygd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Andre tilhørende kapitler

Slik søker du om dagpenger

Kalkulatorer:
Dagpengekalkulator
Regn ut hvor mye du har rett på i dagpenger ved arbeidsløshet.

SE OGSÅ: Dagpenger under arbeidsløshet
Les mer om dette på NAV.

Dagpenger ved permittering
Les mer om dette på NAV.

Dagpenger er ment å delvis erstatte bortfalt arbeidsinntekt for å sikre deg inntekt i den tid det tar deg å få nytt arbeid. Dette gjelder bare dersom du eller myndighetene ikke klarer å skaffe deg jobb.

Hvem kan få dagpenger?

Det er et viktig poeng at du bare får dagpenger dersom du ufrivillig er uten jobb. Er du arbeidsledig fordi du selv har sagt opp jobben din, eller fordi du er blitt oppsagt av grunner som du selv er skyld i, må du vanligvis vente i åtte uker før du får dagpenger.

De fleste arbeidstagere har rett til dagpenger når de blir arbeidsledige. I tillegg til at du må være havnet i denne situasjonen ufrivillig, er det flere krav som stilles til deg. Du må for det første ha mottatt lønn som arbeidstager eller frilanser tidligere år. Det betyr at dersom du aldri har jobbet og mottatt lønn vil du ikke ha krav på dagpenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et unntak gjelder for nydimmiterte vernepliktige, som har krav dagpenger i inntil 26 uker uavhengig av tidligere inntekt.

Det er også krav til at du tjent mer enn 1,5 G (grunnbeløp i folketrygden) det siste kalenderåret. G er for tiden 79.216 kroner, slik at 1,5G er 118.824 kroner. Eller du må ha tjent minst 1G i gjennomsnit de siste tre kalenderårene.

Selvstendig næringsinntekt regnes ikke med.

Må være reell arbeidssøker

Du må også være en reell arbeidssøker. Det innebærer at du må være aktiv i arbeidsmarkedet, være tilgjengelig for arbeidskontoret og eventuelt tiltre på kort varsel dersom du tilbys et arbeid eller tiltak. Som hovedregel er du nødt til å ta det arbeidet som tilbys deg hvor som helst i Norge. Du kan selvfølgelig si nei, men dersom dine krav medfører at det blir vanskelig å skaffe deg jobb, vil grunnlaget for dagpenger kunne falle bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette får du i dagpenger

Hvor mye du får i dagpenger er avhengig av lønnen og eventuelle andre ytelser du har fått utbetalt det siste kalenderår før du meldte deg ledig. Beløpet blir oppjustert etter visse regler og utgjør dagpengegrunnlaget. Som nevnt tidligere regnes selvstendig næringsinntekt ikke med i grunnlaget. For personer over 64 år kan næringsinntekt likevel regnes med på visse vilkår. Stønaden utgjør for tiden 2,4 promille av dagpengegrunnlaget (per dag) og utbetales for fem dager i uken. Du får altså ikke betalt for helgene.

Dersom dagpengegrunnlaget ditt er 300.000, får du utbetalt 720 kroner per dag. Dette tilsvarer i gjennomsnitt 62,64 % av tidligere inntekt før skatt. Husk at dagpenger ikke beregnes av inntekter som er større enn 6G, det vil si 475.296 kroner. Maksimal dagepengeutbetaling blir dermed 297.725 kroner per år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du delvis er i arbeid, delvis er sykmeldt eller mottar forskjellige pensjoner, blir dagpengene redusert etter bestemte regler.

Dagpenger er skattepliktige og gir pensjonspoeng i folketrygden.

Har du hatt en inntekt på minst 2G i forrige kalenderår, (158.432), eller i gjennomsnitt de siste tre år, får du dagpenger i en periode på maksimum 104 uker, det vil si to år. Dersom inntekten din har vært lavere en 2G får du ikke dagpenger lenger enn maksimum 78 uker, det vil si 1,5 år.

De første 3 dagene av den dagpengeperioden du har fått innvilget, vil ikke bli utbetalt. Disse dagene kalles ventedager, og tjener som din egenandel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ferietillegg gis dersom du har mottatt dagpenger i mer enn åtte uker i løpet av kalenderåret. Tillegget utgjør 9,5 % av brutto dagpenger som du har mottatt i opptjeningsåret, og utbetales vanligvis i månedsskiftet januar/februar året etter opptjeningsåret. Dette gjelder selv om dagpengeperioden avsluttes tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Nydimitterte vernepliktig kan få dagpenger i maksimalt 26 uker
  • Permitterte kan få dagpenger i inntil 30 uker innenfor en 18-månedersperiode
  • Personer over 64 år kan få dagpenger uavbrutt fram til fylte 67 år

Andre regler

Som arbeidsledig har du faktisk rett på ferie så lenge du ønsker. Problemet er bare at da får du heller ikke dagpenger. Grunnen til det er at du er fritatt dine plikter, blant annet å være tilgjengelig og aktivt søke arbeid.

Å bli syk som arbeidsledig er ikke greit. Du mister retten til dagpenger, men du får til gjengjeld rett til sykepenger fra trygdekontoret. Men da må du ha sykemelding fra lege første dag. Sykemelding skal også sendes arbeidskontoret, som da er så snille at de ikke regner din sykdomsperiode med i dagpengeperioden.

Skulle du være så full av tiltak at du ønsker å starte egen virksomhet, noe mange gjør fordi de ikke orker tanken på å gå arbeidsledig, kan du søke om å beholde dagpengene i inntil seks måneder mens du etablerer deg, og i tillegg tre måneder etter at du er kommet i gang.