Fant ukjent kulehull

Tore Sandberg viser frem et hittil ukjent kulehull i en skyvedør i kårboligen på Orderud gård.
Tore Sandberg viser frem et hittil ukjent kulehull i en skyvedør i kårboligen på Orderud gård.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTore Sandberg mener at hendelsesforløpet på Orderud går viser at det var Anne Orderud som var målet, og ikke foreldrene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Orderud-saken

*Natt til pinseaften 1999 ble ekteparet Kristian (80) og Marie Orderud (84)

og deres datter Anne Orderud Paust (47) skutt og drept i kårboligen på

Orderud gård i Sørum kommune i Akershus.

*14. juni 1999 ble ekteparets sønn Per Kristian og hans kone Veronica Orderud, hennes søster Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød siktet for trippeldrapet.

*22. juni 2001 ble Per Kristian og Veronica Orderud og Kristin Kirkemo Haukeland i Nes herredsrett dømt til 21 års fengsel for overlagt drap, eller medvirkning til overlagt drap. Lars Grønnerød ble frifunnet etter hovedtiltalen, men dømt til to og et halvt års fengsel for uaktsom medvirkning til drap.

*Ankesaken startet i Eidsivating lagmannsrett 14. januar 2002. 5. april 2002 ble Per og Veronica Orderud dømt til 21 års fengsel. Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel.

*Alle fire anket til Høyesterett, men bare Kristin Kirkemo Haukelands sak ble tillatt prøvet. Høyesterett forkastet anken 20. desember 2002. (©NTB)

Tore Sandberg la i dag frem nye bevis i Orderud-saken, som han har gransket de siste to årene på oppdrag for ekteparet Orderud.

Tore Sandberg viste nettopp frem en skyvedør med en hull, som Sandberg mener kan være et kulehull. Døren befant seg mellom tv-stuen og foreldrenes soverom. Dette kulehullet er oversett av politiet.

Sandberg mener at hendelsesforløpet pekte på at det var Anne som var målet, og ikke foreldrene.

- Jeg mener det skjedde på en annen måte enn det dommen bygger på. Det peker på at det var Anne som var målet, og ikke foreldrene, sa Sandberg.

Konstruert åsted

Han mener gjerningspersonene ikke har tatt seg inn gjennom en knust verandadør, men gjennom hovedinngangsdøren. Sandberg la fram videobevis av at verandadøra angivelig er umulig å knuse. Det ble forsøkt med knyttet hånd, albue, betongklump og en jernstang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi mener det må ha vært brukt en glasskjærer, sa han, og la frem videoer der han sannsynliggjorde at glasset var knust fra innsiden. Sandberg mener det er indikasjon på at åstedet er konstruert.

Nytt vitne

Sandberg mener at hans teori underbygges av et nytt vitne som har dukket opp

- Han hørte tre skudd fra gården. Først hørte han to skarpe smell, ganske tett etter hverandre, så gikk det 30-40 sekunder før det kom et avdempet smell.

- Bikkjer begynte å ule, vitnet hoppet så over et gjerde, og gikk opp mot Orderud gård, da får han se to personer stå foran kårboligen på fronten. Han har da gått 200-300 meter. Da har det gått noen minutter, Tror dere noen har en slags siesta etter drapene? Ja, dersom de holder på å konstruere et slikt åsted.

Bevisene ble lagt frem på årets SKUP-konferanse i Tønsberg, og Sandberg mener bevisene gjør at Gjenopptakelseskommisjonen bør åpne for å se på saken igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drapene på Orderud gård i mai 1999 er en av de mest omtalte kriminalsakene i Norge. Privatetterforskeren har tatt for seg etterforskningen, dokumentasjonen og åstedet.

Sandberg er engasjert av ekteparet Per og Veronica Orderud, som ble dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drapene på Kristian og Marie Orderud og deres datter Anne.