- Nei, det er ikke en getto

– Ingen getto på Stovner, mener Roar Hansen (84) som flyttet dit på 80-tallet. Foto: Andreas H. Lunde
– Ingen getto på Stovner, mener Roar Hansen (84) som flyttet dit på 80-tallet. Foto: Andreas H. Lunde
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBli med ABC en liten tur innom Groruddalen!</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svaret kommer kjapt og kontant fra Roar Hansen (84), som sitter og hygger seg på Stovner Senter sammen med noen av kameratene sine.

Hansen og dem han sitter sammen med har stamplass på bordet i cafeen. Oppå bordet står det et skilt med påskriften «reservert». På skiltet er også logoen til Fremskrittspartiet. Vennegjengen forteller at de er partimedlemmer.

Les også: Rystet over Frp-forslag

- Vi sitter nå her og drikker kaffe og prater dritt nesten hver dag, smiler Hansen.

Rundt omkring på Stovner Senter er det mye besøk mandag formiddag. Ansiktene til menneskene er stort sett hvite, og så er det en god del folk som har andre hudfarger. Noen har skaut på hodet, andre har det ikke ikke.

- Jeg flytta til Oslo i 1970, og bodde på Majorstua i ti år. Så flyttet jeg hit til Groruddalen, sier Hansen.

- Det finnes ikke skummelt å bo her.

I vinduvinduet under kan du se ABC TVs intervju med de 17 år gamle jentene Inthuja og Rumeet, som også bor på Stovner:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kompisene sier de ikke kjenner seg helt igjen i bekymringene til Fremskrittspartiets nestformann Per Sandberg. Sandberg sa tidligere mandag til ABC Nyheter at han frykter en «gettoisering» av bydeler som har en høy konsentrasjon av innvandrere. Groruddalen var et av områdene han trakk fram:

«Nestformannen mener at Søndre Nordstrand og Groruddalen i Oslo, samt Fjell i Drammen, er eksempler på bydeler i Norge som nå opplever en gettoisering bestående av en fattig og arbeidsløs underklasse.

- Vi har ikke foretatt konkrete undersøkelser på dette, men alt tyder på at disse områdene har et svært høyt innslag av mennesker som går inn i utenforskapet. Det er på tide at Norge ser på integrering og innvandring i sammenheng, mener Sandberg».

Les hele artikkelen her: Vil sanksjonere mot ikke-vestlige innvandrere

Ifølge tall fra SSB bodde det i 2007 37,9 prosent innvandrere i Grorud. Til sammenligning har bydel Nordstrand 12,0 prosent innvandrere, mens Søndre Nordstrand har 44,1 prosent. I dette tallmaterialet gjøres ikke sondringen til Fremskrittspartiet mellom «vestlige» og «ikke-vestlig» bakgrunn. Sandberg uttrykker i intervjuet med ABC Nyheter bekymring for at mange av de «ikke-vestlige» kan falle utenfor i det norske samfunnet.

Her kan du kikke nærmere på SSB-tallene: http://ssb.no/innvandring/ * Legg merke til at det i denne undersøkelsen ikke sondres mellom innvandrere og norskfødte som har innvandrerforeldre.

Gutta rundt bordet på Stovner sier de trives godt der de bor. De deler imidlertid Sandbergs syn på at innvandringen kan bringe med seg utfordringer.

- Den må jo under kontroll. De må jo begrense det. Problemet er at folk ikke integreres, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De lykkelige Grorudbeboerne understreker imidlertid at de trives godt der de bor.

- For min del bor jeg i rekkehus. Der er det 21 leiligheter. Vi sitter utafor alle sammen om sommeren og koser oss. Og når vi er hjemme står døra på vidt gap, humrer Mikael Nesbakken (70).

* «I dag er det av nær 460 000 personer bosatt i Norge som enten har innvandret selv eller er født i Norge med innvandrerforeldre. Til sammen utgjør disse gruppene 9,7 prosent av befolkningen. Om lag 203 000 personer har bakgrunn fra Europa. Av disse er det 52 000 fra land i Europa utenom EU/EØS. Det er 174 000 personer med bakgrunn fra Asia, 56 000 med bakgrunn fra Afrika og 16 000 med bakgrunn fra Sør- og Mellom-Amerika. I tillegg er det 9 000 personer med bakgrunn fra Nord-Amerika og Oseania».

Stiftelsen Fafo har også skrevet flere rapporter om problemstillinger knyttet til etniske minoriteter, innvandring og integrering: http://fafo.no/pub/emner/innvflyk.htm