- Født som voldtektsmann

I nærmere et halv århundre skal Josef Fritzl ifølge tiltalen ha holdt sin datter fanget i kjelleren og misbrukt henne seksuelt. Foto: Scanpix/AP.
I nærmere et halv århundre skal Josef Fritzl ifølge tiltalen ha holdt sin datter fanget i kjelleren og misbrukt henne seksuelt. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pJosef Fritzl holdt sin datter fanget i en kjeller i 24 år, og fikk syv barn sammen med henne. Likevel anser han seg selv for å være en god far. Mandag starter rettssaken mot ham. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Rettsaken mot Josef Fritzl

29. august 1984: Josef og Rosemarie Fritzl rapporterer Elisabeth som savnet. Dekkhistorien er at hun har blitt med i en sekt. I realiteten er hun sperret inne i en hemmelig del av familiens kjeller, uten sin mors viten.

* 19. mai 1993: Et ni måneder gammelt barn blir funnet utenfor Fritzls hjem, med et brev hvor Elisabeth angivelig sier hun ikke kan ta vare på det. Josef og Rosemarie adopterer barnet.

* 15. desember 1994: Nok et barn, ti måneder gammelt, blir funnet utenfor Fritzl-boligen under lignende omstendigheter. Paret tar hånd om også dette barnet.

* 3. august 1997: Et tredje barn, 15 måneder gammel, tas hånd om av Josef og Rosemarie.

* 19. april 2008: Elisabeths eldste barn, Kerstin, som ble født i kjelleren i 1988, blir alvorlig syk og blir brakt til det lokale sykehuset av Josef.

* 21. april: Legene ved sykehuset, som ikke skjønner årsaken til Kerstins sykdom, varsler politiet for å forsøke å finne moren.

* 25. april: Elisabeth ser en TV-appell i sin kjeller og trygler Josef om å bringe henne til sykehuset for å redde Kerstins liv.

* 26. april: Josef tar Elisabeth til sykehuset, hvor hun forteller om sin skjebne til politiet. Josef arresteres og Elisabeth og barna skjermes for omverdenen i en lokal psykiatrisk klinikk.

* 27. april: Saken sprekker i mediene, og journalister fra hele verden strømmer til Amstetten.

* 29. april: Fritzl innrømmer å ha sperret inne datteren og satt barn på henne. Han innrømmer også å ha brent ett barn som skal ha dødd kort tid etter fødselen. DNA-tester bekrefter at Fritzl er far til de seks overlevende barna.

* 13. november: Den 73 år gamle Josef Fritzl tiltales for mord, voldtekt, frihetsberøvelse, grovt overfall, incest og slaveri, med en strafferamme på 20 år.

* 16. mars: Rettsaken mot Josef Fritzl starter i byen St. Poelten, Østerrike. Det er satt av fem dager til bevisføring.

(Kilde: AFP/NTB). (©NTB)

En tidligere klassekamerat har identifisert Josef Fritzl som 16-åring på dette klassefotografiet fra 11. juni 1951. (Scanpix/AP)En tidligere klassekamerat har identifisert Josef Fritzl som 16-åring på dette klassefotografiet fra 11. juni 1951. (Scanpix/AP)

Fengselet i St. Pölten, der Fritzl sitter i varetekt. Foto: Scanpix/AP.Fengselet i St. Pölten, der Fritzl sitter i varetekt. Foto: Scanpix/AP.

Josef Fritzl (73) holdt datteren Elisabeth (42) fanget i kjelleren i sitt hjem i Amstetten i 24 år. Sammen fikk de syv barn.

Fritzl står nå tiltalt for 16 punkter for drap, slaveri, incest, frihetsberøvelse og overgrep. Rettssaken starter mandag i den østerrikske byen St. Pölten som ligger i nærheten av Amstetten.

Under avhør har Fritzl forklart at han skal ha forgrepet seg på Elisabeth to til fire ganger i uken. Han har også innrømmet å ha forgrepet seg på flere av deres syv barn.

Incestskandalen ble avdekket i april i fjor, da en av Elisabeths barn, Kerstin (19), måtte innlegges på sykehus som følge av en alvorlig sykdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil erklære seg skyldig

Fritzl risikerer 20 års fengsel, den strengeste dommen i Østerrike.

Hans advokat, Rudolf Mayer, sier til BBC at klienten vil erklære seg skyldig i frihetsberøvelse, voldtekt, incest og slaveri.

Men ifølge Mayer vil Fritzl nekte for å ha drept et av de syv barna han fikk med sin egen datter.

Fritz hevder at spedbarnet skal ha dødd som følge av vanstell tre dager etter fødselen, og Fritzl skal ha brent liket i en ovn i huset i Amstetten.

Uansett utfall av rettssaken er Fritzl innstilt på å tilbringe resten av sitt liv i fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Min klient er 74 år gammel. Det hersker intet tvil i hans sinn om at han vil sitte fengslet for livet, sier Mayer.

Som en del av forsvaret av Josef Fritzl, er det ventet at advokaten hans vil hevde at Fritzl ikke er et incestmonster, men at han elsket datteren på sin egen måte, melder britiske Mirror.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omfattende bevismaterialer

Domstolen har satt av fem dager til bevisføring i saken. Dommer Andrea Humer skal lede rettssaken. Aktoratet vil bli ført av en kvinnelig statsadvokat, melder det østerrikske nyhetsbyrået APA.

Flere medier har de siste ukene hevdet at dommerne i saken har fått tillatelse til å kunne føre saken for lukkede dører. Dette grunnet den enorme mediedekningen som anses som en fare for å skade ofrene ytterligere.

Elisabeth har avgitt vitneforklaring som skal vises på video under rettssaken. Det er ventet at hennes forklaringer, som tilsvarer over elleve timers videoopptak, vil bli svært avgjørende for utfallet av rettssaken.

Aktor Franz Cutka sier til The Sun at videoen er av en slik karakter at det blir for mye for en jury å gå gjennom dette på én dag. Derfor har domstolen valgt å spre for vitneforklaringen over fem dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«En god far»

Avhøret inneholder sterke detaljer fra livet i fangekjelleren i Amstetten, som i mediene nå omtaltes som «Skrekkens kjeller».

Ifølge Austrian Times skal Elisabeth ha skrevet ned overgrepene mot både henne selv og barna på små papirlapper som hun gjemte i kjelleren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elisabeth har forklart at hun allerede som 11-åring kjempet høylytt mot farens voldtekter av henne. Hun har forsøkt å ta sitt eget liv gjentatte ganger, og til hennes store fortvilelse skal faren ved flere anledninger ha kommet henne til unnsetning.

- Behovet for å beskytte ofrene vil veie tungt i denne saken, sier Kurt Kirchbacher ved høyesterettsdomstolen i Salzburg, ifølge The Sun.

Fritzls forsvarer hevder likevel at hans klient ikke er et monster. Tvert imot mener Fritzl at han var en god far med grenseløs kjærlighet overfor datteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg slukket lyset slik at de andre barna ikke behøvde å se voldtektene. Jeg forsøkte virkelig å gjøre livet i fangenskap så behagelig som mulig for dem. Vi hadde masse fester. De små hadde bøker og leker. De savnet ingenting, skal Fritzl ha sagt til psykologen Adelheid Kastner.

Traumatisk barndom

Overfor rettspsykiatere har Fritzl forklart at han anser seg selv som et offer. 74-åringen hevder at hans avvikende adferd skal ha blitt utløst allerede i barndommen, gjennom et anstrengt og voldelig forhold til hans mor.

- Jeg fikk juling hver eneste dag. Min mor pleide å slå og sparke til jeg lå på gulvet og blødde. Jeg fikk aldri gråte, og selv om jeg oppførte meg eksemplarisk, fikk jeg aldri så mye som en klem av henne. Jeg både hatet og elsket henne, skal Fritzl ha sagt til rettpsykiatere, ifølge den østerrikske avisen Spiegel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fritzls mor hadde arbeid som tjenestepike. Det eneste moren gjorde sammen med sønnen, var å ta ham med til kirke.

Han skal senere ha hevnet seg ved å sperre moren inne på et rom. Som del av sin hevn murte Fritzl igjen vinduet i rommet, slik at moren ikke fikk se dagslys.

Det er fremdeles ukjent når dette skal ha skjedd, men fangenskapet skal ha vart i årevis, helt frem til moren døde i 1980.

- Født voldtektsmann

I en alder av 31 ble Fritz dømt til 18 måneder i fengsel for å ha brutalt voldtatt en 24 år gammel kvinne.

I sin dagbok skal han også ha skrevet at han voldtok sin kones søster.

- Jeg innser at jeg har onde trekk. Til å være en person som ble født som voldtektsmann, så har jeg klart å holde meg en relativ lang periode, sa Fritzl i en samtale med rettspsykiatere.

Politikilder sier at påstanden kommer fra en dagbok funnet i Fritzls hjem i Amstetten, ifølge den britiske nettavisen telegraph.co.uk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fritzs kone, Rosemarie (68) skal ha kjent til voldtekten mot søsteren samt forholdene i kjelleren. Likevel maktet hun aldri å gripe inn og stoppe grusomhetene. Hun har nå begjært om skilsmisse.

Selger historien på budrunde

Fritzl har gjentatte ganger forsøkt å selge sin versjon av skrekkhistorien til mediene. Nå er han villig til å fortelle sin historie for ni millioner kroner.

Advokaten som bestyrer Fritzls konkursbo har nå ordnet en avtale verdt millioner.
Allerede i løpet av denne uka får et tv-team adgang til huset i Amstetten, der Elisabeth Fritzl var låst inne i kjelleren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men opptakene, som skal selges til høystbydende tv-stasjoner over hele kloden, kommer ikke til å by på bilder fra «Skrekkens Kjeller». Den er plombert av myndighetene, og vil ikke til å bli åpnet.

David Hill i Central European News (CEN) bekrefter overfor avisa Österreich at han har en kontrakt på intervju med Fritzl i cella. Hill avslører ikke prisen for interjuet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi gir selvsagt ikke penger til gjerningspersoner. Vi har avtalt med Fritzls konkursbestyrer at pengene skal overføres direkte til Elisabeth og barna. På denne måten blir framtida hennes sikret, sier Hill.

Dramatisert

Flere filmskapere og teatergrupper har i ettertid varslet at de planlegger å dramatisere familietragedien. Østerrikske myndigheter har i all offentlighet gått ut og uttrykt sitt avsky mot dette, og hevder at motivet bak dette er å tjene penger på bekostning av andres tragedier.

Men allerede for tre uker siden hadde kunstneren Hubert Kramar premiere på teaterstykket «Pension Fritzl». Stykket var på forhånd utsolgt to uker før visningen.

Kramar har måttet søke politibeskyttelse i frykt for represalier. Selv hevder kunstneren at «Østerrikes problem er at ytringsfriheten stanset med Adolf Hitler og har aldri helt kommet tilbake».

Det er ventet et rekordstort presseoppbud i Amstetten. De 12 jurymedlemmene skal bevoktes av bevæpnede under hele rettsaken.

Datoen for den endelige dommen i saken er satt til 20. mars.