Madoff: – Jeg skammer meg

SKAM: Bernard Madoff sier han skammer seg over pyramide-skandalen. Foto: Scanpix.
SKAM: Bernard Madoff sier han skammer seg over pyramide-skandalen. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen svindeltiltalte amerikanske finanstoppen Bernard Madoff erklærte seg skyldig da han torsdag møtte i retten i New York. – Jeg er lei meg, og jeg skammer meg, sa han.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Madoff sa seg skyldig i hvert eneste av de elleve punktene i tiltalen, som blant annet omfatter svindel og hvitvasking av penger, falsk forklaring, mened og tyveri.

– Jeg skammer meg og kan ikke få sagt hvor dypt jeg beklager det hele, sa 70-åringen, som fortalte at han hele tiden håpet å kunne redde klientene sine ut av pyramidespillet han startet tidlig på 1990-tallet.

– Det viste seg etter hvert å være svært vanskelig, og til slutt umulig. Jeg visste hele tiden at denne dagen ville komme, la han til.

I varetekt

Madoff har hittil sittet i husarrest i leiligheten sin i New York. Men nå er det slutt på luksuslivet, for dommer Denny Chin bestemte torsdag at Madoff skal behandles som en vanlig varetektsfange.

Det betyr at han blir overført til Metropolitan Correctional Center, tvers over gaten for rettsbygningen, der han må dele en 5 kvadratmeter stor celle sammen med en annen fange fram til dommen faller 16. juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Madoff risikerer en dom på maksimalt 150 års fengsel om han skulle bli funnet skyldig på alle punkter.

Respektert forvalter

Madoff var en respektert kapitalforvalter og tidligere styreleder for Nasdaq-børsen på Wall Street. Men det var før pyramidespillet ble avdekket, og Madoff for mange ble selve symbolet på galskapen bak finanskrisen.

Ifølge dokumentene fra påtalemyndigheten omfatter «virksomheten» han drev 64,8 milliarder dollar.

Foreløpig er Madoff den eneste tiltalte i saken, men han samarbeidet både med sin bror og to sønner, og disse kan også risikere rettsforfølgelse. Hans kone Ruth har dessuten skaffet seg sin egen advokat.

Mistet alt

Blant dem som tiltrodde Madoff pengene sine, var hedgefond, banker, jødiske veldedige organisasjoner og rikfolk, i tillegg til mindre investorer både i Nord- og Sør-Amerika samt i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommer Chin har sagt at noen få av ofrene vil få mulighet til å si noen ord i retten, men har bedt folk om å holde følelsene i sjakk. Mange har mistet alt de eide i svindelen.

Den sveitsisk banken Union Bancaire Privee tilbyr seg nå å erstatte deler av tapene til sine kunder som har vært utsatt for svindelen. Kritikere hevder imidlertid at banken forsøker å unngå å bli stilt juridisk til ansvar. (©NTB)