Politiets slått ut av datavirus

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEt virusangrep har rammet politiets datanettverk, bekrefter Politiets data- og materielltjeneste.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt er det for tidlig å si noe om omfanget av angrepet, men kommunikasjonsrådgiver Bente Klæstad i Politiets data- og materielltjeneste bekrefter at politiet over hele landet skal være rammet av virusangrepet.

- Vi har helt klart en utfordring. Det jobbes hektisk i vår IKT-avdeling for å finne problemet. Etter det jeg kjenner til, gjelder problemet hele landet, sa Klæstad tidligere idag.

Også Politidirektoratet er rammet av problemene.

Advarte mot kollaps

Så sent som i august i fjor uttalte Arne Johannessen, leder for Politiets Fellesforbund, at politiet var inne i en meget alvorlig ikt-krise.

Johannessen påpekte at han hadde mottatt en rekke signaler fra landets politidistrikter om at den eksisterende serverparken ikke er dimensjonert for dagens datamengder.

- Flere distrikter frykter en fullstendig kollaps kan inntreffe i nær fremtid, sa Johannessen til nettstedet Computerword.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utgått system

Ifølge Computerword bruker politiet det over ti år gamle operativsystemet NT 4.0.

NT ble først lansert i 1996, men har fått en rekke påbygninger siden den gang.

- På generelt grunnlag anbefaler vi i alle tilfeller at kundene holder seg à jour med de mest oppdaterte versjonene av programvare. Dette har både med sikkerhet, samt drift og vedlikehold å gjøre. Dette er den generelle anbefalingen fra oss når det gjelder eldre løsninger, rett og slett fordi det skjer ting på ti-tolv år, sier sikkerhetssjef i Microsoft Norge, Ole Tom Seierstad, til ABC Nyheter.

Seierstad understreker at han ikke vet hva som er bakgrunnen for dagens dataproblemer hos politiet.

Antikke servere

Torhild Silseth, avdelingsdirektør i Politiets data- og matrielltjeneste har uttalt overfor magasinet Politiforum at serverparken som finnes rundt i politidistriktene er moden for skraphaugen.

Samtidig mener Silseth at politiet mangler ledere som er opptatt av ikt, og som skjønner betydningen av dette verktøyet fullt ut.