Obama sier ja til stamcelleforskning

OMSTRIDT: Stamcelleforskning er svært omstridt i USA. Foto: Scanpix.
OMSTRIDT: Stamcelleforskning er svært omstridt i USA. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUSAs president Barack Obama har opphevet forbudet mot statlig finansiering av ny forskning på stamceller. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om stamceller

* Stamceller er celler som ennå ikke har blitt spesialisert. De kan i teorien dele seg et ubegrenset antall ganger, og har evnen til å utvikle seg til en lang rekke ulike celletyper som er tilpasset ulike organer og vevstyper som hjerte, lever, hjerne og skjelett.

* Alle voksne individer har et fåtall stamceller, såkalte adulte stamceller. Men debatten i USA dreier seg om stamceller fra menneskelige embryoer, såkalte embryonale stamceller. Disse har et mye større potensial enn adulte stamceller. Ved å transplantere embryonale stamceller håper man blant annet å kunne erstatte ødelagte nerveceller hos pasienter med Parkinsons sykdom og alzheimer.

* Embryonale stamceller hentes fra embryoer opp til 14 dager etter befruktning. Da er embryoet en liten celleklump like stor som en firedel av et knappenålshode.

(Kilde: TT) (©NTB)

Forskerne jubler, men konservative kristne fortviler.

Den amerikanske presidenten sa mandag at fjerningen av forbudet betyr at det åpnes «nye horisonter for medisinsk forskning uten politisk innblanding» i USA.

Obama innfører samtidig strenge regler for bruk av slik statsstøtte, og han understreker også at beslutningen ikke er noen garanti for utvikling av medisinske vidunderkurer.

– Det er fortsatt uklart hvor store løfter stamcelleforskningen byr på, og vi bør ikke overdrive betydningen av slik forskning. Men vitenskapsfolk tror disse ørsmå cellene kan hjelpe oss til å forstå og kanskje også helbrede alvorlige sykdommer, framholdt presidenten.

Obama gir nå USAs helsemyndigheter en frist på 120 dager til å utarbeide retningslinjer for stamcelleforskningen. Han understreker samtidig at han ønsker å styrke de politiske myndighetenes kompetanse i spørsmål som har med vitenskap å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dreper uskyldige liv

Obamas forgjenger George W. Bush innførte forbud mot statlig finansiering av ny stamcelleforskning, og han begrenset støtten til slik forskning til prosjekter som allerede var i gang.

Stamcelleforskningen har i dag bred støtte blant amerikanske politikere, men flere konservative republikanere har tatt til motmæle mot liberalisering av regelverket.

– Obama er fortsatt besatt av å bruke skattebetalernes penger til å drepe menneskelige embryoer for eksperimentering, sier Chris Smith, som er folkevalgt for republikanerne i Representantenes hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mindretallsleder i Representantenes hus, John Boehmer, oppfordrer presidenten til å revurdere opphevelsen av forbudet.

– Presidenten fjerner en viktig beskyttelse av uskyldige liv og bidrar til ytterligere splittelse av nasjonen i en tid da vi trenger enda mer samhold for å takle utfordringene framfor oss, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne jubler

Forskerne derimot jubler over Obamas beslutning.

– Dette er stamcellenes frigjøringserklæring, sier Robert Lanza ved forskningsinstituttet Advances Cell Technology.

Douglas Melton ved Harvard Stem Cell Institute påpeker at det er tidkrevende å søke om statlig finansiering, men han tror likevel at det nye regelverket vil bidra til å styrke stamcelleforskningen.

– Viktige nye forskningsområder vil åpne seg når dagens barriere blir fjernet, og det vil bidra til at forskningen beveger seg raskere framover, sier Melton.

Også aksjemarkedet er begeistret over Obamas beslutning. På Wall Street spratt kursene på selskaper som driver med stamcelleforskning, i været da beslutningen ble kjent.

Respekterer lov

Amerikansk lov forbyr statlig finansiering av forskningsprosjekter som benytter seg av menneskelige embryoer som er skapt eller ødelagt i forskningsøyemed, og ifølge Obamas vitenskapsrådgiver Harold Varmus vil denne loven bli respektert.

Stamcelleforskere benytter seg vanligvis av stamceller fra embryoer som er til overs etter forsøk på prøverørsbefruktning. (©NTB)